VELKOMMEN TIL DATING SVINDEL

Den 19. mai 2018 ble saken min for første gang publisert på nettavisen.no. Du kan lese historien min der ved å trykke på linken nedenfor:

Lurt for 380 000 kroner i dating svindel

Dating Svindel er en nettside som ble opprettet i slutten av april 2018 etter at jeg ble utsatt for svindel av en mann jeg hadde et forhold til på nettet. Det varte fra slutten av november 2017 til slutten av april 2018. Jeg valgte å opprette en nettside så og si med en gang etter denne hendelsen. Jeg ønsker å fortelle om hva jeg opplevde med denne mannen og være en hjelp for andre som skulle være så uheldig å havne i lignende situasjoner som meg.

Oppdatering:

Den 17. oktober 2019 bestemte jeg meg for å ikke være tilgjengelig på hverken telefon eller mail lenger. Jeg ønsket å legge denne hendelsen helt bak meg, og fant ut at det beste for meg var å få avstand til denne nettsiden. Men jeg vil fortsette å drifte siden, og dere som er innom her er velkommen til å lese alt jeg har av informasjon. Jeg både håper og tror at selv om jeg selv ikke er tilgjengelig så vil dere ha nytte av siden min.

Definisjon på kjærlighettsvindel

Definisjon på kjærlighetssvindel er at en mann/kvinne tar kontakt med en person for å innlede et kjærlighetssforhold til den personen i den hensikt å svindle dem for penger. De gjør det ikke for kjærlighet men for penger. De utnytter ensomme og sårbare personer for egen vinnings skyld. Veldig mange ofre får aldri se eller møte sin «kjæreste», men i noen tilfeller så får offeret se «kjæresten» ansikt til ansikt.

Romantisk svindel  er et stort problem og det er mange som blir ofre for kyniske mennesker som kun er ute etter penger. De utgir seg for å være noen andre enn de er for å lure penger fra mennesker som stoler blindt på dem. I Norge er det ikke ressurser for å etterforske disse sakene og derfor så blir ikke disse forbrytelsene oppklart. Ofrene får heller ikke pengene sine tilbake.

Veldig mange går heller ikke til anmeldelse av saken fordi de føler på så mye skam i forhold til det som skjedde med dem. Mange av de som opplever å bli svindlet lar være å fortelle om det som har skjedd og står i fare for å bli utsatt for depresjon og PTSD.

Anne Dybo er den eneste som jobber med dette i Økokrim. Hennes viktigste jobb er å arbeide forebyggende og varsle ofre som bankene, venner eller politiet oppdager. Disse sakene etterforskes ikke.

Hun sier:

– Vi kan ikke bruke ressurser på det. Vi skal drive forebyggende arbeid, det er mest effektivt. Å etterforske krever veldig mye ressurser. Som regel er det ingen penger å finne. Penger satt inn på en konto blir borte i løpet av en time. Mye penger blir sendt gjennom Western Union, da blir de borte med én gang.

Det er mye skam forbundet med å bli svindlet:

Da jeg skjønte at jeg var blitt svindlet opplevde jeg så mye skamfølelse i begynnelsen at jeg ikke greidde å fortelle min egen familie om det uføret jeg hadde havnet i. Jeg tok opp to lån for å hjelpe denne mannen og har nå gjeld som må betales på i mange år fremover. Jeg hadde ikke lyst til å legge bekymringer i fanget til mine foreldre og derfor lot jeg være å fortelle det til dem. I tillegg til dette følte jeg meg som det aller dummeste menneske på jord som lot meg lure så grundig av en mann jeg faktisk aldri opplevde å se en eneste gang.

På denne nettsiden ønsker jeg å belyse problematikken ved romantisk svindel ved å snakke om egne opplevelser og blogge om ulike tema rundt svindel. Jeg har et mål om at  nettsiden skal være både informativ og støttende for de av dere som behøver hjelp til å forstå prosessen ved å bli svindlet.

Jeg ble blind for faresignalene:

Selv opplevde jeg at da jeg hadde kontakt med svindleren så ble jeg nærmest blind for faresignalene. Det var haugevis med røde flagg som jeg valgte å overse som jeg i ettertid har forstått er årsaker til. Det er heller ikke så lett for pårørende og venner å hjelpe en person som de ser blir utsatt for svindel for man blir så følesesmessig knyttet til svindleren at det er vanskelig å bryte kontakten.

Det er ulike problemstillinger her:

Hva er årsaken til at noen av oss knytter oss til mennesker som viser seg å være svindlere? Er det en viss type mennesker som faller for svindlere eller kan det skje med hvem som helst?

Hva er det som gjør at vi blir så knyttet til et annet menneske at vi ikke forstår at vi blir lurt for penger?

Hva kan man gjøre når man skjønner at man er blitt utsatt for svindel?

Hvordan overlever man etter å ha blitt utsatt for svindel?

Dette er faktorer jeg ønsker å belyse nærmere på denne nettsiden. Jeg har mål om å bli en talsperson for mennesker som har opplevd å bli svindlet av en såkalt kjæreste, og velger å være helt åpen i forhold til det jeg opplevde.

Jeg håper du kan finne informasjon som er til nytte for deg uansett årsaker. Om du tror eller vet du blir utsatt for svindel eller er pårørende, slekt eller venn av den som du tror eller vet blir svindlet så håper jeg at denne nettsiden kan hjelpe deg.