Tips til hvordan du går videre etter en kjærlighetssvindel

Noen ganger har jeg så lyst til å virkelig løfte dere som er blitt svindlet ut av det mørket mange av dere er i. Så vet jeg også at jeg kan ikke gjøre annet enn å hjelpe dere til å finne lyset selv. Jeg vet hvor vanskelig det er når man akkurat er blitt svindlet for masse penger og sitter igjen med både kjærlighetssorg og økonomiske problemer. Jeg har opplevd dette på kroppen selv. Det blir så overveldende for mange at man ikke helt vet hva man skal gjøre.

Selv har jeg vært på det mørkeste stedet jeg kan tenke meg. Der er det ikke noe glede eller kjærlighet eller oppmuntrende ord. Der er det bare mørkt og kaldt og ensomt. På det stedet har håpet dratt avgårde og etterlatt meg liggende på et kaldt murgulv med ingen som helst muligheter for å se lyset.

Det var bare det at jeg hadde ikke noe lyst til å fortsette å være der. Jeg har mesteparten av mitt liv isolert meg fra andre, og det har ikke gitt meg noe særlig glede, bare gjort at jeg har følt meg både ensom og alene. For meg var det svindelen som gjorde at jeg greidde å endre på livet mitt, og som har åpnet meg som person.

Jeg var veldig lukket, og delte veldig lite av mitt liv til andre. I dag så er jeg egentlig totalt motsatt. Jeg er åpen og deler av meg selv, og har opplevd å få veldig gode og nære relasjoner med andre. Dette har gitt meg så mye gleder, at jeg ser helt annerledes på utfordringene mine i dag. Det var da jeg lærte at alt sitter i hodet. Hvis jeg tenker at livet er et helvete, så er det slik. Men hvis jeg tenker at livet er fantastisk, så er det også slik. Begge deler er riktige, men kun den siste er inspirerende.

Jeg vil gjøre noe som virker inspirerende på meg, og ikke ødeleggende. Dere skal vite, at jeg har problemer med økonomien i dag, jeg greier faktisk ikke å betale alt jeg skylder. Så jeg har utfordringer, og jeg vet at mange av dere andre som ble svindlet også har det. Men etter at jeg endret på hvordan jeg ser på meg selv og mine utfordringer så føles det bedre. Jeg er ikke i hengemyra lenger, eller på det mørkeste stedet jeg kan være på.

Det betyr, at problemene forsvinner ikke, men måten jeg ser på mine problemer har endret seg. Det skjer at jeg føler meg trist og sint når jeg tenker tilbake på det som skjedde, men det varer ikke så lenge, for jeg vet hva jeg skal gjøre når jeg har disse periodene. Det aller beste jeg har lært meg etter svindelen, er å begynne å ivareta meg selv, å vise meg selv medfølelse og empati, å være min egen kjærlige venn, å være ydmyk til mine feil og mangler. Det har gjort underverker for meg som var så ekstremt kritisk til alt jeg gjorde tidligere.

Jeg gir meg selv lov til å være et menneske som kan gjøre feil, og som ikke alltid strekker til i alle sammenhenger. Jeg våger å be andre om hjelp og får det også. Jeg tør å fortelle at jeg ikke er feilfri til andre og være sårbar, og opplever å bygge veldig nære, kjærlige og gode relasjoner på grunn av det. Jeg har oppdaget at nære relasjoner er det viktigste for meg av alt, viktigere enn gull og grønne skoger. Relasjoner er det jeg lever og ånder for i dag, og jeg lever et mye bedre liv enn jeg gjorde før jeg ble svindlet. Det er håp, og er det håp for meg er det også håp for deg.

 

Så hvordan kommer man seg ut av dette mørke og kalde og ensomme?

Ville du bli overrasket om noen fortalte deg at alt foregår oppe i hodet ditt? Ville du avvise den tanken eller ville du gi det en sjanse? Hvis du visste at det er en vei ut av dette, som ikke innebærer at alle problemer plutselig bare går opp i en sky og forsvinner. Ville du være villig til å utforske den ideen?

For det vi alle ønsker oss er at sorgen og tapet over mannen/kvinnen vi forelsket oss i ikke skal gjøre så vondt. Vi ønsker at det aldri hadde skjedd, at vi kan gå tilbake i tid og endre på det, slik at vi aldri møtte han/henne som skulle svikte oss så totalt. Vi ønsker at vi aldri sendte de pengene som skulle gi oss så mange problemer i etterkant av svindelen.

Kanskje mistet vi huset vårt, eller leiligheten vår, eller noe annet som betydde mye for oss. Kanskje følte vi oss så elsket og ivaretatt den perioden vi hadde kontakt med vår «nettkjæreste» at når sannheten gikk opp for oss, så greidde vi ikke å gi slipp på det som føltes så godt. På denne måten så blir også følelsen todelt, og noe vi får ambivalente følelser for. Han/hun var både en som vekket nye kjærlige følelser i oss, og som samtidig misbrukte tilliten vår på det verste.

Men ren ønsketenkning gjør ikke ting bedre. Det gjør det bare verre, for vi vet at det er helt umulig å gå tilbake. Det kan bringe fram følelser av maktesløshet og virke handlinglammende på mange av oss.

Samtidig så er det helt naturlig å få slike følelser, og ikke pisk deg selv for å gå i den fellen. Jeg mener det beste du kan gjøre for deg selv er å la alle følelser som kommer opp få lov til å eksistere, både sinne, sorg, raseri osv. Noen har også fortalt meg at det var verdt det, fordi de følte seg levende igjen ved at seksuelle følelser som hadde vært død i mange år ble vekket til live. La bare følelsene få fritt rom enten hjemme hos deg selv eller hos noen du har tillit til, eller hos en terapeut.

Skam- og skyldfølelsen som oppstår etter en kjærlighetssvindel er enorm, så gi deg selv sjansen til å kjenne på alt det som kommer. Jeg mener at sånne følelser handler mye om hvordan samfunnet ser på svindel ofre, som ofte innebærer å dømme.

 

Det er ingen enkel vei – jobben må gjøres – det kommer man ikke vekk fra

Jeg vil trekke tråder til det jeg nevnte tidligere i dette innlegget. Jeg sa at det sitter i hodet. Jeg sa også at det er en vei ut av dette. Kanskje ikke på den måten du tror, men det er absolutt en vei ut av dette. Det er ingen enkel vei, for det innebærer å jobbe med seg selv på et dypt plan. Men hvis du er villig til å gjøre det, og virkelig gå inn i det med hele deg, så er det håp for fremtiden.

  • Det er din opplevelse av det som skjer «der ute» som betyr noe, ikke hva som skjer eller har skjedd. Det er dine tanker om det som skjer «der ute» som påvirker følelsene dine.

Hvis du sier til deg selv: «Hvorfor var jeg så dum og sendte de pengene? Jeg må være det dummeste mennesket på hele jorden.» Da får du masse negative følelser i deg som egentlig er veldig skadelige for deg.

Det er ikke hva andre sier eller gjør som gjør at vi føler som vi gjør. Det er våre tanker om det folk sier og gjør som påvirker hvordan vi føler. Når du endrer tankene dine vil du endre hvordan du føler. Det høres kanskje enkelt ut, men jeg har selv erfart at det er slik det fungerer.

Det handler også om det synet du har på deg selv. Har du medfølelse for deg selv eller kritiserer du deg selv ustanselig? Hvordan ser du på deg selv når du gjør noe du føler deg presset til å gjøre, og angrer i ettertid? Spesielt hvis det innebærer store konsekvenser som du og kanskje også andre må leve med i lang tid fremover?

Har du evne til å tilgi deg selv? Har du evne til å gi slipp på det som ødelegger for deg? Har du evne til å be om hjelp når du er på det mørkeste?

Jeg ser på det slik, at enten kan tankene dine kan være ødeleggende for deg eller de kan være din venn. Hvis du er villig til å lære deg selv å kjenne på en helt ny måte, vil du etterhvert oppleve at det faktisk er mulig å komme seg ut av mørket eller den hengemyren man føler man er i.

 

Her er en fin øvelse for deg:

Sett deg ned på en stol og lukk øynene. Begynn å puste innover i bryst og mage. Fyll både lunger og mage med luft og tell til fem, så puster du ut i den samme farten du pustet inn. Ta det med ro i starten hvis du ikke er vant til dette. Du kan bli litt svimmel hvis du gjør det for fort. Ta da en pause til du føler deg bedre, og gjør det igjen. Pust minst tre ganger etter hverandre, gjerne flere hvis du har god tid.

Legg merke til hvordan kroppen din har det akkurat nå! Fokuser innover. Er det noe du legger merke til i magen, eller føttene, armene, skuldrene, hodet? Føler du deg tung, lett, anspent, nervøs, glad? Er det vibrasjoner noe sted, murring, noen vonde punkter? Bare legg merke til alt som skjer.

Legg så merke til tankene dine! Hva tenker du akkurat nå? Er du stressa? Tenker du på at du egentlig burde begynne å lage middagen istedenfor å sitte på denne stolen? Tenker du på en samtale du hadde med en venn? Legg merke til tankene dine og la de bare være som de er. La de flyte forbi som et skip på havet.

Ved å fokusere på tanker og følelser og gjøre denne øvelsen hver eneste dag, vil du over tid bli bedre kjent med hvordan du tenker. Du vil også bli istand til å endre tankene dine, slik at de blir mere konstruktive for deg.

Det er også viktig at du lar følelsene være som de er uten å endre dem. Følelser er som de er og de må føles. Du behøver ikke å gi uttrykk for alt du føler, men kjenn på hva du føler. Det er tankene dine som påvirker følelsene dine, så hvis du vil føle annerledes må du endre hvordan du tenker.

Et godt tips er:

Hvis du plutselig føler deg trist da du øyeblikket før følte deg glad, da er det noe som har skjedd inni deg. Det er noe du tenker som har fått deg til å føle deg trist. Har du tid så sett deg ned og kjenn etter hva de tankene kan være. Har du ikke tid så gjør det når du får tid. Det behøver ikke å ta så lang tid. Det viktigste er at du blir oppmerksom på at tankene dine noen ganger kan spille deg et puss.

Disse tipsene er for alle som har lyst til å endre noe i livet sitt og få det bedre med seg selv, etter å ha opplevd store og vanskelige utfordringer i livet sitt. Tenk på at utfordringer er en vanlig greie for alle som lever. Ingen er fri for utfordringer. Bruk utfordringene som noe du kan lære av. Det er en smart måte å utnytte dette på.

Her er et innlegg som handler om det å være smart. Du kan klikke på linken under for å lese:

BLI STERKERE, SMARTERE, KLOKERE

 

Det er naturligvis også veldig viktig å ha gode støttespillere rundt deg, hvor du kan få lov til å dele og være deg selv på godt og vondt. Disse øvelsene jeg har nevnt til deg kan du gjøre hjemme og de koster deg ingenting, annet enn engasjement og lysten til å komme seg videre og ikke bli sittende fast i hengemyra. Jeg håper de vil være til hjelp for deg.

Har du noen tanker om dette vil jeg gjerne høre fra deg. Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet under. Kanskje du har en historie å dele? Ta kontakt via kontaktskjemaet på nettsiden min.