TEST DEG SELV

HVEM FALLER FOR SVINDLERE?

Det er alle aldersgrupper som faller for svindlere, også menn kan bli utsatt for romantisk svindel. Det vanligste målet er allikevel kvinner over 40, som er skilt, enker eller handikappet. De fleste er ressurssterke og har jobb.

Kjennetegn for de som blir utsatt for svindel er enslige, sårbare nettdatere som ønsker å komme i kontakt med en bra kjæreste.

HVA DU KAN GJØRE OM DU ER I TVIL OM DU HAR FALT FOR EN SVINDLER ELLER IKKE:

Hvis du er i tvil om du blir sjekket opp av en internasjonal svindelliga, eller om det er ekte kjærlighet kan du ta en test for å finne det ut.

https://www.nrk.no/dokumentar/dater-du-en-nettsvindler_-1.12207051

Jeg vil anbefale på det varmeste å gå gjennom denne testen. Du kan spare deg for mye problemer ved å gjøre det.

Da jeg gikk igjennom testen svarte jeg slik:

Hvordan ble dere kjent?

Jeg ble kontaktet via en datingnettside, som Match.com eller Sukker.no

Hvordan utviklet forholdet seg?

Jeg ble raskt overøst av komplimenter og kjærlighetserklæringer

Hvordan holder dere kontakten?

Vi snakker på videosamtale, men det er bare mitt kamera som virker. Han sendte meg også mail hver eneste dag

Hvor kommer vedkommende fra?

Han/hun bor i utlandet men ønsker å flyttet til Norge. Han var en amerikansk soldat som tjenestegjorde i Damaskus, Syria

Hva jobber han/hun med?

Soldat, oljearbeider eller annet midlertidig arbeid i utlandet. Han skulle pensjonere seg og flytte til Norge med sin datter

Har du blitt bedt om å overføre penger eller gi ut kontoinformasjon?

Ja, men det er et lån som skal betales tilbake, eller en investering

Har du noen gang hatt mistanke om at du blir lurt?

Ja, det han/hun forteller henger ikke alltid sammen

Har han/hun opplevd noe tragisk?

Ja, ektefellen døde i en ulykke/sykdom. Konen hans døde av kreft for sju år tilbake og har sørget enda over henne

Har du noen gang blitt truet i forbindelse med forholdet?

Nei, aldri

Etter at jeg hadde svart på alle spørsmål fikk jeg denne tilbakemeldingen:

«Du er utsatt for et forsøk på nettsvindel. Uansett om du har sendt penger eller ikke, må du straks bryte all kontakt og melde forholdet til politiet. Be om hjelp av familie og venner til å stå imot presset fra de kriminelle bandene. Du vil ikke få igjen pengene dine tilbake ved å sende mer penger. Historiene du har fått høre er oppdiktet, personen du er forelsket i finnes ikke. Husk å aldri overføre penger eller gi ut bank-/kredittkortopplysninger eller personlig informasjon til folk som kontakter deg på nett eller på telefon.»

Jeg skulle ønske jeg hadde brukt mere tid til å finne tegn på om det var svindel eller ikke tidligere. Denne testen tok jeg etter at jeg var blitt svindlet flere ganger og hadde avsluttet kontakten med svindleren. Da var det desverre for seint.

BE OM HJELP FRA FAMILIE OG VENNER

Andre ting du kan gjøre er å snakke med dine nærmeste og venner og be om hjelp til å stå imot presset fra svindleren. Jeg opplevde at det ble et veldig press på å sende penger og greidde faktisk ikke å stå imot. I mitt tilfelle så var det en pakke som skulle sendes til Norge og diplomaten trengte hjelp til å betale frimerker. Det måtte tas en avgjørelse veldig kjapt ellers så ville pakken gå tapt. Det var gullbarrer i denne pakken, så det var en verdifull pakke.

Jeg våget ikke å snakke om dette med min familie. Jeg var redd de skulle tro jeg var fryktelig dum som kunne tro på en historie hvor gullbarrer var involvert. Jeg var også redd for at de skulle overtale meg til å ikke sende pengene, for jeg var så følelsesmessig involvert og knyttet til min svindler, at jeg ikke ville bryte båndet mellom oss. Han hadde også jobbet mye for å bygge tillit mellom oss og jeg følte også loyalitet i forhold til han og pakken. Jeg ville ikke svikte han. Dette er også grunnen til at det er så vanskelig for pårørende å overbevise den som blir svindlet at det er en svindler man har kontakt med.

Men det betyr ikke at man skal gi opp. Be den som blir svindlet om å ta testen. Kanskje hun/han da kan se sannheten ved forholdet. Det er verdt et forsøk.

FBI GIR RÅD DU KAN FØLGE:

FBI gir følgende råd for å oppdage om noen er ute etter pengene dine, og ikke hjertet ditt:

 

  • Personen presser deg til å forlate datingnettstedet dere traff hverandre på, for å heller kommunisere gjennom mail eller private chattetjenester.
  • Uttrykker kjærlighet på et veldig tidlig stadium.
  • Sender deg bilde av seg selv, som ligner på bilde fra et glamorøst magasin eller liknende.
  • Påstår å være fra USA men er på reise eller jobber utenlands.
  • Planlegger å besøke deg, men får plutselig ikke reise på grunn av en tragisk hendelse.
  • Ber om penger for å dekke en reise, akutte sykdomsutgifter, sykehusopphold for et familiemedlem, visumutgifter eller liknende.

Et annet kjennetegn er at personen du har kontakt med sender en ekstrem mengde med mail til deg. Jeg fikk mail hver eneste dag, pluss at vi chattet på Skype om kveldene. Det ble ganske intenst.

TA HENSYN TIL DE RØDE FLAGGENE SOM DUKKER OPP UNDERVEIS

Da jeg hadde kontakt med min svindler, så dukket det opp veldig mange røde flagg mens vi snakket med hverandre. Så jeg vil vise deg hva slags røde flagg det var.

Det første røde flagget:

Han ville ikke snakke med meg på daingsiden «sukker», men ønsket veldig fort å få emailadressen min

Det andre røde flagget:

Han fortalte at han elsket meg allerede i den første uken.

Det tredje røde flagget:

Han sendte selfies av seg selv, som ikke så ut til å være riktige i forhold til alderen hans. Han sendte også bilder senere som viste at han var eldre på de bildene enn de jeg hadde sett tidligere.

Det fjerde røde flagget:

Når vi snakket på Skype med webcamera kunne han se meg, men jeg kunne ikke se han. Jeg visste jo egentlig ikke om det var han jeg snakket med og jeg hadde absolutt ingen muligheter for å finne ut av dette.

Det femte røde flagget:

Min svindlers bankkonto var fryst ned og derfor trengte han hjelp av meg

VÆR TRO MOT DIN MAGEFØLELSE – IKKE IGNORER DEN!

I tillegg til alle disse røde flaggene, hadde jeg en dårlig magefølelse på en god del av det som skjedde. Hvis du tenker at det er noe som ikke stemmer, så er det akkurat det det er. Første gangen han spurte om hjelp var for å hjelpe til å betale nye frimerker for pakken som skulle sendes til meg i Norge. Jeg fikk en dårlig magefølelse på det. Jeg lurte på hvorfor det var nødvendig med nye frimerker når pakken hadde fra før. Jeg prøvde å sjekke dette på nettet, men fant ikke ut noe info om dette.

David hadde hyret en diplomat til å bringe pakken trygt til meg i Norge. Diplomaten var på Ghana flyplass og fortalte meg at det hastet med å betale for frimerkene. Jeg følte meg veldig presset og ga til slutt etter for presset. Dette er en del av svindleres plan å ikke la oftene få tid til å tenke over hva som skjer og presse de til å ta avgjørelser på kort tid.

I tillegg til dette var det en del ganger jeg følte at begrunnelsene for å be om penger var tynne. Da han spurte om hjelp til å betale skatt og avgifter på pakken som kom på 280 000 kroner ga han meg innlogginsdetaljene til sin egen bank slik at jeg kunne se at han var god for pengene. Det stod at han hadde 8,7 millioner dollar der. Jeg tenkte ikke på at det kunne være en falsk bank. Jeg godtok det uten å stille et eneste spørsmål.

Men i ettertid sjekket jeg den fordi jeg følte mange ganger at noe ikke stemte. Da syntes jeg at banken hans var merkelig. Jeg sjekket den flere ganger for å se om noen hadde gitt den gode eller dårlige tilbakemeldinger, men jeg fant ikke informasjon i det hele tatt. Det var som om banken kun eksisterte for meg. Jeg sjekket også infoen på nettsiden til banken og de fungerte ikke som de skulle når jeg trykket på dem. Der og da kunne jeg ha stoppet kontakten med han.

Men jeg var så følelsesmessig involvert i han at jeg ignorerte magefølelsen min gang på gang. Jeg greidde rett og slett ikke å komme meg ut av dette. Han skulle jo komme til meg i Norge og vi skulle starte et liv sammen. Men da han ikke kom etter at jeg hadde sendt han penger til flybillet begynte jeg å sjekke han nærmere. Jeg sjekket emailadressen hans og fant ut at flere damer hadde dårlige opplevelser med han. Han var rapportert på en nettside med romantisk svindel. Da først skjønte jeg at jeg var blitt svindlet.

Mitt tips er at du sjekker alle du har kontakt med på nettet før du eventuelt bestemmer deg for å fortsette kontakten med han/henne eller ikke. Hva sier magefølelsen din? Er det røde flagg? Det jeg tenker i ettertid er at mye kunne vært unngått om jeg hadde sjekket denne mannen før jeg begynte å kommunisere med han. Når han/hun først har greidd å å bygge tillit med deg, er det mye vanskeligere å komme seg ut av forholdet.