SUPPORT

Support er gjennom nettsiden min. Jeg vil begynne som Livs Coach i løpet av 2021, forhåpentligvis i begynnelsen av året. Da får de som har interesse av å bearbeide svindel opplevelsen muligheter til å kontakte meg. Jeg vil informere når dette skjer. 

DEPRESJON

Depresjon som følger etter en svindel kan være mere seriøs og alvorlig enn man tror. Bare husk at du ikke er alene. Hvis du trenger det be om hjelp! Her er nummeret til en krisetelefon:

Kirkens SOS: 22400040

De har tre ulike tjenester: Telefon, SOS-melding og chat. På nettsiden står det følgende om hva de tilbyr:

«Vi skal søke å lindre smerten ved følelsesmessig og eksistensiell krise, – og forebygge selvmord.

ØKOKRIM

Det blir anbefalt at du tar kontakt med Økokrim. Det er bare rådgiver Anne Dybo som jobber med svindelsaker i dag. Hun ringer ofre som oppdages av bankene, venner eller politiet. Hun etterforsker ikke saker, men driver med forebygging fordi det oppleves mere nyttig. Hun kan hjelpe deg til å finne ut om du er utsatt for en svindel eller evt gi råd hvis du er blitt svindlet.

Tlf.nr er: 23 29 10 00

Økokrim har adresse: C.J Hambros plass 2C, Inngang fra atrium, 4 etasje.

Politiet

Hvis du har opplevd å bli svindlet så ta kontakt med politiet. De ønsker at du skal komme til kontoret deres og anmelde saken. Selv om mange av disse svindelsakene ikke blir oppklart pga manglende ressurser så vil jeg anbefale at du anmelder allikevel. Ta med all dokumentasjon du har for å gjøre det lettere for politiet å etterforske saken.

Min sak ble henlagt på grunn av at det ikke var fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen. Jeg anmeldte i slutten av april 2018 og fikk svar i begynnelsen av mai 2018. Jeg anbefaler deg uansett å anmelde, men ikke ha store forhåpninger om utfallet. Det er viktig at alle som blir svindlet anmelder så man ser omfanget av problemet.

Problemer med gjeld?

Hvis du har opplevd å komme i økonomiske problemer ta kontakt med en gjeldsrådgiver så fort som mulig.

Du kan f.eks ringe gjeldskrisetelefonen tlf.nr: 22 20 19 99

Her får du råd om hva du kan gjøre.

Du kan også ringe Nav rådgivningstelefon tlf.nr: 55 55 33 33

Begge disse instansene er gratis.

Det finnes flere gjeldsrådgivere du kan ringe, men husk at det koster penger for å bruke dem.

Sendt penger via banken din?

Jeg sendte penger to ganger via banken min til USA og Ghana. Da jeg skjønte at jeg var blitt svindlet, tok jeg kontakt med banken min. Sånne saker tar de veldig alvorlig. Det ble laget en reklamasjonssak av begge disse pengeoverføringene. De tok kontakt med de bankene pengene ble sendt. Jeg venter fortsatt på tilbakemelding fra dem. De har sendt anmodning om å få betalingene i retur fra bankene i utlandet, samt informert dem om at betalingene er tilknyttet bedrageri. De kan ikke garantere utfallet av saken, ei heller at de får beløpet i retur.

Tilbakemelding fra banken:

Jeg fikk tilbakemelding fra banken etter sånn ca 1,5 – 2 uker etter at jeg anmeldte det. De fortalte at det var ingen midler igjen på de kontoene jeg hadde sendt pengene til. Det kunne jeg ha funnet ut av meg selv, men de kunne faktisk ikke gjøre noe mere med det.

Jeg spurte de om de visste om de som mottok pengene var svindlere de også, men da fikk jeg til svar at jeg måtte anmelde til polititet. Det var de som kunne ta seg av det. Desverre er ikke mulighetene for å få tilbake pengen dine så veldig store, ikke små heller for den saks skyld. Men har du blitt svindlet fra noen i Norge, vil det være enklere for politiet å følge opp, enn hvis det dreier seg om kriminelle organisasjoner.