RESEARCH

Jeg har samlet informasjon, undersøkelser og forskning på denne siden. Jeg håper det er en matnyttig side for deg. Ta gjerne kontakt med meg gjennom kontaktskjemaet på nettsiden om du lurer på noe.

Brennpunkt dokumentaren «Love-Hurts.com»

Brennpunkt-redaksjonen lager undersøkende dokumentarer om kritikkverdige forhold. De avslører, avdekker og forklarer – og forteller historier som angår deg.

Brennpunkt dokumentaren «Love-Hurts.com» ble første gang sendt på NRK1 · Tirsdag 17. februar 2015. Den rettet søkelyset på menn og kvinner som blir utsatt for dating svindel.  I dokumentaren får vi høre om mennesker som forelsker seg i kjærester som de aldri møter, og som de sender penger til for å hjelpe dem med ulike livskriser.

Vi får se Svein Helge og Kenneth som er på jakt etter dame i Ukraina.  som drar til Øst-Europa for å møte sin kjæreste for aller første gang, men oppdager at profilbildene ikke samsvarer med personen de hadde kontakt med på nettet. Bildene er hentet fra Internett og de kjærlighetsfylte brevene er blitt skrivet av studenter som får godt betalt til å dikte historier. I Norge sitter en alenemor som kanskje må selge huset sitt fordi hun ble forelsket i feil mann på Match.com.

Det er en ny type for organisert kriminalitet, hvor ofrene både erfarer økonomisk ruin og et ødelagt hjerte. Selv om de aldri har møtt personen de har forelsket seg i. Når banken ringer og forteller at den de forelsket seg i ikke finnes blir vi vitne til mennesker som får sjokk og fornekter at de er blitt lurt.

Se den oppsiktsvekkende dokumentaren nå ved å trykke på linken nedenfor:

https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/MDDP11000115/17-02-2015

_____________________________________________________

Amerikanske Elaine Elrod sitter i fengsel og må sone en dom på 5 år

Elaine Elrod forelsket seg i en mann som kalte seg for «Duke» som også 28 norske kvinner hadde kontakt med. De ble også lurt av samme mann. Elaine Elrod ble det 29 offeret.

Nrk Brennpunkt besøkte Elaine Elrod i kvinnefengselet i West Wirginia, USA. Hun fortalte at hun elsket Duke og stolte på han og derfor fortsatte hun å hjelpe han. Duke trengte hjelp av Elaine til blant annet ny smoking til sønnen sin, eller til skolen eller til ting han ønsket seg. Etter å ha blitt manipulert til å sende alle sine egne penger, gikk hun med på å bruke sin egen konto som mellomstasjon for pengeoverføringer. Tilsammen seks millioner ble sendt til Nigeria.

Disse transaksjonene ble skjult for amerikanske myndigheter og det er grunnen til at hun nå sitter i fengsel.

Se videoen ved å trykke på linken nedenfor. Du vil komme til en artikkel og når du skroller nesten helt ned på siden vil videoen dukke opp.

Elaine Elrod ble svindlet av nettkjæresten

_____________________________________________________________________

The Psychology of the Online Scam

– The psychology of the online romance scam – Professor Monica Whitty (University of Leicester) Co-investigator: Dr. Tom Buchanan (University of Westminster) Report compiled: April 2012.

Ved universitetet i Leicester ble det i 2012 gjennomført et forskningsprosjekt (The Psychology of the Online Dating Romance Scam) som så nærmere på hvem ofrene for disse nettsvindlerne var. Målene for rapporten var tre-delt.

Det ene målet gikk ut på å identifisere psykologiske egenskaper til enkeltpersoner som øker risikoen for å bli offer for svindel. Det andre var å undersøke overbevisende teknikker brukt for svindel ofre av online dating romanse. Det tredje målet var å undersøke den psykologiske konsekvensen av å være et offer for online dating romanse svindel.

Trykk på linken nedenfor og les om prosjektet:

https://fido.nrk.no/d6f57fd73b9898b42c8c322c961c8255f370677fbac5272b71d86047a5359b66/Whitty_romance_scam_report.pdf

_____________________________________________________

The ether State

Dette er en artikkel hvor det blir forklart psykologiske årsaker til hva som skjer med ofrene når de blir utsatt for svindel

Du kan lese om dette ved å trykke på linken nedenfor:

http://www.abc.net.au/news/2017-02-27/psychology-of-scams/8306060

_____________________________________________________________________

Development of the «Romantic Beliefs Scale» and Examination of the Effects of Gender and Gender-Role Orientation

Gjennom en undersøkelse gjort av Sprecher og Metts (1989) ble en skala utviklet for å måle oppfatninger og tro som er blitt identifisert i litteraturen som en romantisk ideologi. De endelige elementene ble valgt og utsatt for flere tester som innebar pålitelighet og gyldighet i en undersøkelsesstudie utført med 730 studenter.

Du kan lese om undersøkelsen ved å trykke på linken nedenfor:

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0265407589064001

_____________________________________________________________________

Truth, Lies and Trust on the Internet

Monica Whitty og Adam Joinson har skrevet en bok som gir et balansert syn av Internet ved å presentere empiriske studier. Det hevdes at anonymiteten på Internet som kan muliggjøre, for eksempel, høye grader av selv-avsløring i relasjoner/forhold, er også ansvarlig for mange av sine mer negative resultater som bedrag.

Dette er første boken som utvikler en sammenhengende modell av sannhet-løgn paradokset, som spesielt refererer til den kritiske rollen av tillit.

Dette er en linke til amazon hvis du skulle ønske å lese boken:

https://www.amazon.com/Truth-Trust-Internet-Monica-Whitty/dp/1138877549

_____________________________________________________________________

Den hyperpersonlige effekten

Den hyperpersonlige effekten er et begrep som ble grunnlagt i 1996 av Professor Joe Walther of Cornell University i New York. Han forteller om en rekke fordeler ved å kommunisere med hverandre på nettet.

Han har skrevet en rapport som heter: Computer-Mediated Communication Effects on Disclosure, Impressions, and Interpersonal Evaluations – Getting to Know One Another a Bit at a Time.

Du kan trykke på linken under for å lese den:

http://www.etchouse.com/mcma503/readings.old/tidwell-2002.pdf

Den er veldig lang og passer best for dere som er veldig interessert i dette fenomenet. For dere som ikke er motivert for å bruke så mye tid på dette og ønsker en kortere versjon har jeg en definisjon fra Wikipedia:

Den hyperpersonlige effekten er en modell av mellommenneskelig kommunikasjon som antyder at kommunikasjon relatert til computere kan bli hyperpersonlige fordi det overgår ansikt til ansikt interaksjoner og som gir de som sender meldinger en rekke fordeler sammenlignet med en tradisjonell ansikt til ansikt interaksjon.

Sammenlignet med en vanlig ansikt til ansikt situasjon vil en som sender meldinger ha en større evne til å strategisk utvikle og redigere en presentasjon av seg selv som muliggjør en selektiv og optimal presentasjon av en selv til andre.

_____________________________________________________________________

Studie som viser at sensitive personer er mer utsatt for online dating svindel

I en engelsk studie foretatt av Dr. Martin Graff fra University of South Wales, ble disse funnene presentert:

Sensitive og mindre følelsesmessig intelligente mennesker er mer sannsynlig å være sårbare for online dating svindel.

Funnene ble presentert på tirsdag den 26. april 2016, på British Psychological Society Annual Conference i Nottingham.

Dr Graff sa blant annet:

«Gjerningsmenn for dating-svindel stiller opp falske profiler på dating nettsider med det eneste formålet å svindle penger fra sine ofre. Svindleren bryr seg først om et offer ved å uttrykke kjærlighet for dem før de beskriver sine desperate forhold. De forsøker da å be om penger fra offeret. Studien vår fokuserte på hvorfor enkelte personer er mer sannsynlig å bli ofre for disse svindelene enn andre. «

Over 90 ofre for dating svindel deltok hvor de ble spurt om spørsmål relatert til deres personlighet, hvordan de relaterer seg til andre mennesker, selvtillit og følelsesmessig intelligens; så vel som alder og kjønn.

Du kan trykke på linken under for å lese om denne studien:

Sensitive perople more sensitive to online dating scams

_____________________________________________________________________

Kriminologene Mark Button og Cassandra Cross har skrevet boken «Cyber Frauds» som handler om nettsvindel. Denne boken fokuserer eksklusivt på problemer som er assosiert til bedragere og svindel på nettet i en global sammenheng.

______________________________________________________________________________

Whitty, Monica T.. (2017) Do you love me? Psychological characteristics of romance scam victims. Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

De laget dette studiet for å finne ut om personlige karakteristikker hos ofrene kan fortelle noe om hvem som blit utsatt for kjærlighetssvindel, for derav å være i stand til å målrette de riktige personene med tanke på kampanjer som advarer mot kjærlighetssvindel.

De laget flere hypoteser som ble sjekket opp mot til sammen 11 780 deltakere som bor i England som deltok i en undersøkelse på nettet. Av disse var 10 723 ikke ofre, 728 var one-off ofre, og 329 var repeterende ofre. Av disse igjen var det 200 deltakere som hadde blitt kjærlighetsvindlet. Disse ble sammenlignet med personer som aldri har blitt svindlet.

De laget hypoteser om alder, kjønn, utdanning, kjennskap til nettsikkerhet, impulsivitet, «locus of control», tillit til andre (godtroenhet), tillitsfulle personer, vennlighet, grådighet, og avhengighets disposisjon. Målet var å finne ut hvilke personlige karakteristikker ofre har for å kunne spå hvem som mest sannsynlig vil falle for kjærlighetssvindel.

______________________________________________________________________________

PhD Monica T. Whitty har forsket på kjærlighetssvindel og kaller rapporten for «Do You Love Me? Psychological Characteristics of Romance Scam Victims».

Kjærlighetssvindel er en avansert form for svindel, typisk utført av internasjonale kriminelle grupper gjennom online dating nettsider og sosiale nettverk sider. Denne typen masse markeds svindel (mass-marketing fraud, MMF) er den oftest rapporterte typen av MMF i de fleste vestlige land.

Undersøkelsen sjekker psykologiske karakteristikker til ofre for kjærlighetssvindel ved å sammenligne dem med de som aldri har blitt svindlet av MMF.

Du får tilgang til rapporten ved å klikke på linken under:

http://wrap.warwick.ac.uk/89709/2/WRAP-do-you-love-psychological-romance-scam-Whitty-2017.pdf