På søk etter den store kjærligheten

«We’re born alone, we live alone, we die alone. Only through our love and friendship can we create the illusion for the moment that we’re not alone».                         –  Orson Welles

De fleste av oss lengter etter å oppleve kjærligheten med noen, en kjæreste vi kan dele hverdagen med, og hvis vi er heldig, dele livet vårt med. En sjelevenn for livet, en venn, partner, kjæreste, elsker/elskerinne som forstår oss på et dypere plan. En person som har både indre og ytre kvaliteter som appellerer på en sånn måte at man vet at dette kan vare livet ut.

Noen av oss har allerede vært så heldige å finne en partner vi er lykkelige sammen med, mens andre søker fortsatt etter å finne den ene, og den rette for dem.

Kjærlighet er også noe vi behøver for å føle oss bra, og for å føle at livet er bra.

Det er vitenskap bak uttalelsen «Kjærlighet er alt du behøver.» En studie fra Harvard sier at kjærlighet er nøkkelen til et lykkelig liv.

Hvordan kjærligheten oppleves er ulik fra person til person, men vi ønsker å finne noen vi kan bli glad i, som også kan bli glad i oss, som setter pris på oss for den vi er.

I Wikipedia fant jeg denne definisjonen:

«Kjærlighet er en menneskelig følelse, vanligvis rettet mot et annet menneske. Kjærlighet er å være glad i noen. Mange vil si at kjærlighet er irrasjonell i sin natur, og derfor er vanskelig å definere…»

Vi søker altså noen å bli glad i, som kan gjøre livet vårt bedre.

Mange av oss har oppdaget alle mulighetene som finnes på nettet for å komme i kontakt med mennesker som leter etter det samme som oss. I dag kan vi møte personer fra hele verden, hvis det er ønskelig, gjennom å bruke internasjonale dating tjenester. Vi har tjenester som blant annet Match og Tinder.

Vi som søker etter en partner på nettet har ulike bakgrunner. Noen av oss er single, andre har mistet en ektefelle etter mange års ekteskap, eller vi er blitt alene av andre grunner. Når sorgen over å ha mistet går over er det mange som føler et savn etter en annen person.

Mange føler seg ensomme, og for mange blir også nettverket endret etter at noen går bort eller etter en skilsmisse, og vi har ikke samme støtte i personer vi opplevde å ha naturlig tilgang til tidligere. Det kan føre til at man er mere alene enn før, som kan føles vondt og smertefullt. For dem som ikke liker sitt eget selskap så godt, kan det være ekstra vanskelig å leve en alenetilværelse.

Hvis man i tillegg til dette, savner å få bekreftelser, så vil man søke å finne noen som kan gi oss det vi lenger etter i hverdagen. Det er sånne behov som gjør at vi er sårbare for eventuelle personer som vil utnytte denne lengselen etter å finne noen som kan bekrefte oss som mennesker.

Nettdating er blitt veldig vanlig, og vi har utallige muligheter for å finne gode kandidater. Vi kan sitte i stuen hjemme med datamaskinen eller telefonen og kommunisere med hvem som helst.  Vi har ulike mål for hva vi ønsker. Flere av oss blir tiltrukket til noe som er litt annerledes og nytt, og ikke minst oppleves spennende.

Sissel Gran og Nora Skaug sier i boken sin: «Hekta på et håp om kjærlighet»:

«Samtidig som vi er trygghetssøkende, søker mennesker også spenning og nye impulser. Underholdning, utforskning, spenning, tenning. Alt dette driver også oss mennesker.»

Selv om mange har glede av nettdating, og flere opplever også å møte sin store kjærlighet der, så har denne type dating en mørk side.

Det er mange som syns det er spennende å komme i kontakt med personer som ikke er fra Norge, som lever annerledes liv og som har en annen kultur enn vi har. Dette er noe som svindlere vet å utnytte.

Det florerer nemlig av falske profiler på dating tjenester. Personene bak profilene har bare et mål for øye, og det er å svindle deg for penger. De er ikke der for å finne kjærlighet gjennom en romantisk partner. De oppretter kun profilen for å lure deg til å sende penger til dem. Så snart du har følelser for dem, slår de til.

Dette skjer også i stor grad på sosiale medier som blant annet Facebook og Instagram. Svindlere tar kontakt med deg gjennom å sende en venneforespørsel. Hvis du takker ja til dette, er du et potensielt offer for vedkommende.

Disse personene har et navn. De blir kalt for kjærlighetssvindlere, og det finnes hundretusener av dem verden over. På grunn av globaliseringen og digitaliseringen er det mulig for alle å komme i kontakt med hvem som helst og når som helst på døgnet. Dette har gjort at nettsvindel har økt i omfang, og utgjør den trusselen som folk flest er mest bekymret for i dag.

Det er også all grunn til å ta denne trusselen på alvor. Svindlere blir mer og mer profesjonelle og det er ikke lett å se for alle hvem som er svindlere og hvem som er ekte. Kjærlighetssvindlere lærer teknikker som de bruker på sine ofre for å komme under huden på dem. Mange er svært dyktige i å manipulere. De er også svært tålmodige med ofrene sine, og kan kommunisere med dem fra måneder til år.

Det kan kanskje høres merkelig ut for deg som ikke er blitt svindlet, at det faktisk er mulig å bli forelsket i en person som man aldri får oppleve å se. Jeg kan skrive under på at det ikke er så vanskelig, og jeg vet at det er mange med meg. Jeg elsker poesi, og vakre kjærlighetsdikt. Det er utrolig romantisk, og dette vet kjærlighetssvindlere hvordan de skal utnytte.

De skriver de mest romantiske brev du kan tenke deg til sine ofre. Det er disse romantiske brevene som gjør at man forelsker seg. I tillegg til at svindleren gir inntrykk av å være en person som er ærlig, sannferdig, medfølende, omsorgsfull, og har gode verdier.

For noen av dere kan det kanskje virke litt klissete med alt dette kjærlighetspratet, og være litt mye «over the top», men noen av oss faller for dette klisset.

Vi ønsker frieri, å holde i hånden, å gå i regnet, middager med levende lys, kjærlighets mailer og roser. Vi ser ikke bare etter kjærlighet, men er på et nobelt søk etter den store og altomfattende kjærligheten. Dette er noe som kjærlighetssvindlere vet å utnytte. De mest profesjonelle er ekstremt dyktige, og vet hvordan de skal komme nært innpå offeret. De bombarderer offeret med nydelige kjærlighetsmailer, som påvirker deg på en sånn måte at du føler deg elsket.

Her er et eksempel på en mail jeg fikk av svindleren:

“My heart accelerates at the speed of light. Every time I breathe I hear the rhythms of your sweet name, so melodious and charming. Every time I breathe I notice the inclination in the level of love I have for you. Maybe it’s because I keep you in the most integral part of my heart. Sometimes I try to stop loving you but I realize, I can’t stop breathing, because even if I do, my brain will never cease in passing the impulse of you to my soul because my love for you is burning out control. I love you more than any words can say and forever you are my soul mate.”

Denne teksten fant jeg i boken “Through the Bridges of Life” skrevet av Jerry Fitzgerald.

På det tidspunktet jeg hadde kontakt med han så trodde jeg at det var han som beskrev kjærligheten på denne måten, og at han var i stand til å uttrykke seg så vakkert. Jeg husker hvor berørt jeg ble av han. Han sendte meg kjærlighetsmailer hver eneste dag i en lengre periode. Han kalte meg også for blant annet honning, og dronning, og lignende kjælenavn for å etablere intimitet.

Dessverre så er kjærlighetssvindlere i stand til å gjøre hva som helst for å få deg på kroken. De stjeler tekster på nettet fra andre, og bruker dem til å svindle ofre med.

Det med å overøse offeret med kjærlighetsdikt og mailer er en taktikk, som på engelsk kalles for  «love-bombe», og er faktisk en form for misbruk som manipulerende personer bruker. Dette skriver jeg mere utførlig om senere i boken.

Jeg vil påstå at kjærlighetssvindlere er de mest kyniske av alle svindlere. De presenterer seg selv under falske premisser i den hensikt å få en annen person til å falle for dem. Når de har lykkes å komme under huden og offeret er hodestups forelsket, da slår de til. Det er som en edderkopp som spinner nettet sitt og venter på at byttet skal gå i fella.

Dette er taktikken til bedragere uansett om ofrene aldri får se dem eller om de får møte dem.

Det varierer i forhold til hvor mange penger hver og en sender, og de økonomiske konsekvensene kan også variere. Noen taper ikke mere penger enn at de kan leve med det, mens andre får hele livet sitt snudd på hodet.

Det kan føre til tap av eiendom som hus og/eller bil. Enslige gir bort sparepengene sine og får ikke reise så mye de hadde planlagt eller må skrinlegge andre planer de hadde i fremtiden. Noen får flere lån de må betale på, og da blir det mindre penger til andre ting. De må betale på lån som ikke går til en selv i mange, mange år, kanskje resten av livet.

I tillegg til dette blir sviket man opplever nesten ikke til å bære. Det som så ut til å være ny kjærlighet med en spennende partner, viste seg å være det helt motsatte. Det var djevelen med et sjarmerende, men manipulerende smil og svik i ryggsekken. Det er en svart personlighet som ribber deg for alt du har, av penger, og selvrespekt og bryr seg ikke katten i om du blir etterlatt i rennesteinen for å råtne.

Nå maler jeg kanskje et svart og dystert bilde av ofre for kjærlighetssvindel, men hensikten er å gi deg et innblikk i hvordan et offer for svindel påvirkes av opplevelsen. Samtidig vil jeg også fortelle deg at svindlere tilsynelatende ser ut til å mangle empati. Det kan virke som om de kun er opptatt av seg selv, og hvordan de kan misbruke ofre for egen vinnings skyld.

Jeg vil også nevne at avstand er en taktikk som svindlere bruker for å unngå å bli emosjonelt berørt av offeret. Det er svært vanlig at svindlere bor i et land, og svindler personer fra et helt annet land. Det gjør at det er lettere å utføre svindelen, når man ser på ofrene som gjenstander og ikke som mennesker.

Ofrene har et ønske om å finne kjærligheten med et menneske de vil føle tilhørighet til, men også samtidig føle på spenningen rundt det å forelske seg. Mange av de som jeg har kontakt med gjennom nettsiden min, snakker om hvordan svindleren vekket opp følelser som man trodde man aldri ville oppleve igjen. Man blir på en måte ruset på kjærlighet, og blir avhengig av kontakten med svindleren.

Samtidig så kan man også kalle dette for en blind forelskelse for man merker ikke hva som skjer før det er for seint. Altså når bedrageren har lykkes å svindle dem for masse penger.

Frode Thuen, som er Psykolog og professor ved Høgskolen på Vestlandet, har nevnt i en artikkel til TV2, at «de som blir lurt ofte har en sterk lengsel etter kjærlighet, og er veldig innstilt på å tro på svindlerne.»

Han sier videre:

«De er forelsket, og blendet av følelsene de opplever. At forelskelse gjør blind er en klisje, men i dette tilfelle er det et godt eksempel.»

«Svindlerne er utspekulerte, og de vet hvilke knapper de skal trykke på.»

«Ofte kan de bruke uker og måneder på å bygge opp tillit, og skape det kvinnene ser på som et kjærlighetsforhold. Når de har bygget opp denne tilliten, begynner de sakte men sikkert å lokke ofrene for penger.»

«De går sakte og kynisk frem, og skaper en historie som gjør at kvinnene blir revet med.»

Frode Thuen nevner her at det er kvinnene som blir lurt, og sier ikke noe om menn. Det er også mange menn som blir kjærlighetssvindlet, men de er kanskje ikke å finne i et terapirom.

Uansett, for å ta tråden videre; ofre som faller for svindel går fra sterke og kjærlige følelser for nettkjæresten sin, og en optimistisk fremtid, til kjærlighetssorg og tap av penger. Det kan skje over noen måneder eller over flere år. Den store kjærligheten utvikler seg for mange til å bli et mareritt som mange sliter med i mange år, kanskje resten av livet.

Det var aldri kjærlighet. Det var noe annet, noe som bringer sorg i menneskene som opplever dette. En kjærlighet som gjør blind.