OM MEG

Jeg heter Tove Løken og velger å stå frem på dette nettstedet med fullt navn og bilde. Det er et både vanskelig og sårbart tema for de av dere som er blitt utsatt for svindel på nettet av såkalte nettkjærester og mange av dere velger å være anonyme som jeg har full forståelse for. Samtidig tenker jeg at dette problemet er såpass stort at jeg syns det er viktig å belyse utfordringene rundt temaet. Det er viktig at svindel på nettet får et ansikt og jeg stiller meg selv i frontlinjen for å være en person som vil belyse problematikken. Jeg har selv blitt svindlet av en såkalt nettkjæreste og har erfart konsekvensene av dette både på det emosjonelle planet og på det økonomiske planet.

Denne nettsiden er også min reise som offer for svindel til overlevelse og påfølgende transformasjon til kraft og styrke. Jeg velger å se på denne opplevelsen som noe jeg kan vokse på og lære av.

Jeg hadde kontakt med en mann fra slutten av november 2017 til slutten av april 2018. Kontakten varte i nesten fem måneder og jeg opplevde tiden som veldig tøff spesielt med tanke på de økonomiske belastningene det medførte livet mitt. Jeg forteller mere om dette i «Min Historie». På denne siden har jeg lyst til å dele med deg hvordan jeg er som person og litt om min livssituasjon for å gi deg et innblikk i hvorfor nettopp jeg ble lurt til å betale store summer til et menneske jeg faktisk aldri har sett og aldri noen gang fikk se. Jeg har lyst til å påpeke at min livssituasjon ikke nødvendigvis er sammenlignbart med andre som er blitt svindlet.

Litt om meg:

Jeg er 54 år og bor på Kolsås i Bærum Kommune. Jeg flyttet hit i begynnelsen av februar 2018 og hadde kontakt med David Joe Holley, som var det svindleren kalte seg da jeg hadde kontakt med han. Jeg mener at denne mannen ikke er han som svindlet meg, fordi jeg har grunner til å tro at dette er organisert kriminalitet lokalisert i Ghana. Jeg tror at denne organisasjonen stjeler andres identiteter og bilder fra nettet og bruker det for å komme i kontakt med personer de vil svindle. Jeg har ikke lyst til å sverte denne mannens navn. Men jeg vil kalle han for David allikevel for det forenkler skriveprosessen min.

I august 2017 flyttet jeg ut fra samboeren min etter fem år og inn i en leilighet på Lyngstad i Fræna Kommune. Jeg jobbet i en barnehage i dette området, men etter jobb ble det mange timer alene. Jeg følte meg ensom etter bruddet og savnet noen å prate med de dagene jeg ikke var på jobb. Jeg har ofte hatt en tendens til å isolere meg når jeg opplever tøffe ting, istedenfor å snakke om utfordringene jeg møter på i livet mitt. Jeg er også stolt og liker ikke å be for mye om hjelp.

Når det ikke gikk som jeg håpet med eksen min, så opplevde jeg en skuffelse som ikke var helt bevisst hos meg. Jeg prøvde å late som om det gikk bra med meg, selv om jeg egentlig ikke hadde det så bra. Det var kanskje dette som gjorde at jeg begynte å drømme om et bedre liv  og en kjæreste som var mere kompatibel med meg i forhold til min personlighet enn hva jeg hadde opplevd med min eks.

Min eks kalte meg for en drømmer og det har han nok rett i. Selv om jeg følte meg såret over å høre dette første gangen, så har jeg falt til ro med det i dag. For jeg er en drømmer og jeg har alltid hatt masse ideer og har vært bedre på ideer enn å få de ut i livet.

Etter at jeg flyttet ut fra eksen forstod jeg at jeg ønsket noe mere ut av et forhold enn hva jeg og han hadde. Jeg savnet romantikk i hverdagen og et menneske som hadde mere av mine interesser som vi kunne dele sammen. Jeg savnet å være sammen med noen som forstod meg på et dypere plan. Så det var ut i fra et dypt savn inni meg at jeg bestemte meg for å lage en profil på en dating side som heter «sukker» og det var der jeg møtte David for første gang.

Jeg har også lyst til å understreke at det er en eventyrer i meg. Uten at jeg var helt klar over det, så syntes jeg hverdagen min var drivende kjedelig. Jeg savnet mere dramatikk og spenning og eventyr og dyp kjærlighet som man kan finne i mange amerikanske filmer. Jeg fikk alt dette gjennom kontakten jeg hadde med David. Jeg møtte han jo aldri, men jeg trodde at jeg kom til å møte han.

Noe annet jeg har lyst til å fortelle om meg selv, er at jeg er naiv og kan kalles for godtroende. Jeg tror på det gode i mennesket og har ikke lett for å tro at noen faktisk ønsker å skade meg på noen som helst måte.

Jeg mener selv at jeg vanligvis evner å være kritisk og ta gode avgjørelser for meg selv, men i denne sammenhengen var jeg i en sårbar periode av livet mitt og var kanskje mere utsatt følelsesmessig for personer som David. Jeg har også lyst til  å understreke at min personlighet og hvordan jeg er ikke behøver å stemme med andre som er blitt svindlet. Jeg ser at det som kjennetegner ofre er sårbare personer, spesielt kvinner over 40 år, som er skilt eller enker. Men Anne Dybo fra Økokrim sier at alle mennesker i alle aldre kan bli rammet og de fleste er ressurssterke med jobb.

Jeg håper jeg har evnet å gi deg et såpass innblikk i min personliget og livssituasjon, slik at du vl forstå deg selv bedre og på den måten være bedre i stand til å ta gode avgjørelse for deg selv. Kanskje du kjenner deg igjen i det jeg skriver.

Det er ikke din feil og det er ikke noe galt med deg

Jeg har lyst til å si til deg, som er blitt utsatt for svindel og/eller blitt svindlet at det er ikke din feil og det er ikke noe galt med deg. Det tenkte jeg, at det måtte være noe grunnleggende galt med meg som greidde å bli så grundig lurt som jeg ble. Det er de som svindler som har et problem. Prøv å ikke slå deg selv i hodet på grunn av at du har tatt avgjørelser som gir deg store konsekvenser i ettertid. Jeg husker hvordan jeg reagerte da jeg fant ut at jeg var blitt svindlet. Jeg følte meg skamfull og en følelse av å være det aller, aller dummeste mennesket på jord.

Jeg var så sårbar og det gjorde så utrolig vondt inni meg, og jeg havnet et sted som var veldig mørkt en periode.  Jeg var blitt merket for livet gjennom gjelden jeg pådro meg etter å ha tatt opp flere lån for å hjelpe han. Det føltes både tungt og vanskelig å stå i dette. Jeg var så forbanna på meg selv for at jeg utsatte meg for så mange prøvelser og for all den lidelsen jeg gikk igjennom, og ikke minst for alle de alvorlige økonomiske konsekvensene jeg fikk i ettertid at jeg greidde ikke å tilgi meg selv en periode.

Men det sier jeg deg. Det hjelper ikke. Det bringer bare enda mere byrder på dine skuldre som er tunge nok fra før. Velg heller å se på deg selv med godhet og varme og gi deg selv kjærlighet og omsorg. Du er et godt menneske og du er ikke den som utnytter andre for å få fordeler. Velg å se på dette som en lærdom i livets harde skole og gå videre. Styrk heller selvbildet ditt og våg å være åpen for det du blir utfordret på i hverdagen til familien din og vennene dine. Det hjelper å snakke med mennesker som evner å ikke dømme deg for dine valg, men som ser deg for det gode mennesket du er. Når du gjør deg selv sterkere vil du heller ikke være redd for at det skal skje igjen. Det er mine råd til deg.

Jeg har valgt å stå frem for å hjelpe deg som kan være utsatt for å bli svindlet, eller har  mistanke om at det er det som er i ferd med å skje eller som allerede er blitt svindlet. Det er også for deg som er pårørende og som ikke helt hvordan du skal hjelpe den som er blitt svindlet. Her kan du bli litt bedre kjent med kjærlighetssvindel og få større forståelse for hvorfor noen av oss faller for svindel. Jeg håper informasjonen jeg har lagt ut på denne siden vil være til både nytte og kanskje også til glede for deg.

I kjærlighet fra Tove