NETTVETT REGLER

Mange av oss ønsker å finne noen å dele livet vårt med og nettdating er blitt veldig populært. Det er en spennende måte å komme i kontakt med mulige partnere på, men det er visse nettvett regler som er viktig å forholde seg til, og det er spesielt de røde flaggene som du må passe deg for jeg nevner her.

JNETTVETTREGLER:

La oss si at du er ei kvinne som har en profil på ei dating side. Så oppdager du en profil av en mann som du liker. Du syns han er kjekk og en mann som du absolutt kunne tenke deg å ta en kopp kaffe med. Kanskje du også drømmer om ei felles fremtid med en potensiell drømmepartner og tenker at kanskje han kunne være den rette. Kanskje han er den store kjærligheten.

Før du havner i noe du som det kan bli vanskelig å komme seg ut av vil jeg du skal bremse litt ned slik at ikke følelsene dine tar over helt.

Tenk på et trafikklys

Tenk på et trafikklys med grønn, gul og rød farge. Det grønne lyset står for klampen i bånn og kjør. Det gule lyset står for gjør deg klar for å bremse ned og det røde lyset står for stopp. Det er nå jeg vil at du skal bruke det gule lyset. Du skal bremse ned og ta deg god tid og være observant til det du ser. Det kan være at alt ikke er som det skal være med den mannen.

MINE TIPS TIL DEG:

Mine råd til deg når du nettdater er å være observant, stille kritiske spørsmål hvis du føler noe ikke stemmer, og bruke magefølelsen din.

 • Hvis personen du snakker med ber deg om email-adressa ganske kjapt så kan det være et rødt flagg. Spør om grunnen til at vedkommende vil ha email adressa di. Hvis svaret virker mistenkelig på deg, så ikke gi vedkommende den
 • Hvis du allikevel velger å gi emailadressa til vedkommende, så er det ulike ting du kan sjekke ut.
 • Hvis vedkommende uttrykker kjærlighet på et veldig tidlig stadium, så er det et rødt flagg
 • Hvis bildene vedkommende sender av seg selv ligner på bilde fra et glamorøst magasin og virker veldig profesjonelle så kan det være et rødt flagg
 • Hvis vedkommende påstår å være på reise eller jobber utenlands så kan det være et rødt flagg
 • Hvis vedkommende planlegger å besøke deg, men får plutselig ikke reise på grunn av en tragisk hendelse, så er det et rødt flagg
 • Hvis vedkommende ber om penger til for eksempel å dekke en reise, akutte utgifter som sykehusopphold for et familiemedlem, eller penger til pass eller lignende, så er det bare en ting å si: IKKE SEND PENGER UANSETT HVA ÅRSAKEN ER!

Du kan bruke en tjeneste for å sjekke om navn og bildet stemmer overens

En måte å sjekke om bildet stemmer i forhold til navn er å bruke tjenesten: tineye.com.

eller å bruke google bilder

Der kan du laste opp bildet og sjekke om bildet samsvarer med navn. Du kan også rapportere bildet til administrasjonen om det viser seg at navn og bildet ikke stemmer. I mitt tilfelle så samsvarte noen bilder, mens et annet ikke gjorde det. Så sjekk alle bildene du får! Du kan også sjekke emailadressen til den du har kontakt med på google. Jeg gjorde det med min svindler. Da fant jeg han på en romance scam nettside hvor dating svindel var rapportert. Det var den måten jeg avslørte han.

Du kan sjekke e-post adressa

Jeg ble svindlet av en mann som hadde emailadresse: davidholley688@gmail.com. Det jeg ikke viste på den tiden var at nigerianske svindlere har emailadresser med tall som de stjeler.

Du kan sjekke emailadressen ved å kopiere den og legge den i adresselinjen. Det var på den måten jeg skjønte at han jeg hadde kontakt med var en svindler. Det som kom opp var en dating romance scam nettside. Hans emailadresse var blitt brukt i svindel.

Du kan sjekke innholdet i mailene

En måte å sjekke om du har med en svindler å gjøre er å kopiere linjene han/hun skriver i den første mailen du får. Mest trolig tar de fleste sitater som de finner på nettet, kopierer dem og bruker dem i mailene. Mail fra svindlere ligner på hverandre spesielt når de skriver ting som: «Jeg har ingen tvil om at du er kvinnen Himmelen har laget spesielt for meg» og «Fra det aller første øyeblikk så jeg deg at jeg visste at vi var bestemt til å være sammen».

Dette er kjærlighetserklæringer som går igjen i mailene som svindlere sender til sine offer. De er også skrevet på dårlig norsk, såkalt google-norsk. Når du sjekker disse linjene på nettet kan du få opp sider som handler om svindlere.

ANDRE TING DU KAN SJEKKE!

Andre tegn du kan se etter er hvordan profilen er. Typiske tegn på falske profiler er enkemenn, som har mistet kona si på en tragisk måte enten gjennom en trafikkulykke eller kreft eller noe annet tragisk. De har typisk en sønn eller datter. Menn har en profesjonell jobb som jobb i militære. Mange er ingeniører innen olje- eller bygningsbransjen og har egne firma. Flere har nettopp fått et oppdrag i et land i Afrika, som vil gi dem en formidabel sum som det er mulig å leve på resten av livet. Jobber hvor man kan reise og bo et sted og jobbe et annet sted. Jobber man ikke lett kan forlate for å besøke andre. Ofte har kvinner et lavtbetalende yrke som enten sykepleiere eller lærere eller de er studenter. De er også veldig vakre.

Profilen er laget slik at du skal føle sympati for svindleren og for at du skal føle deg tiltrukket av han/henne. Min svindler jobbet i det militære og var leder der. Han ble vel ansett i det området han var i. Jeg ble veldig tiltrukket av han både på grunn av utseende og på grunn av den makten han hadde.

FACEBOOK NETTVETT REGLER:

Hvis Facebook kontoen  har en profil med lite bilder på og det nesten ikke er venner der, da kan den profilen være falsk. Det er helt klart et rødt flagg. Jeg aviser konsekvent alle som har en slik type profil. Du kan også sjekke det samme som man gjør når man er på en dating side i forhold til hvordan profilen er.

Regelen er å ikke bli venner med noen du aldri har møtt eller sett. Ikke oppgi at du er enke hvis du har mistet din ektefelle. Si heller at du er singel. Svindlere er ofte enkemenn og har mistet sine kjære på en eller annen tragisk måte og dette er en måte å bonde med deg på. Du er trist og du er sårbar og det er lett å bonde med noen som har opplevd det samme som du. Ikke la de gjøre det.

Hvis du sier ja til å være venner med slike personer, så er det mulig å fjerne dem. Du behøver heller ikke kommunisere med dem, selv om de sender deg meldinger. Bare ignorer dem.

STEG FOR HVORDAN DU FJERNER ELLER SLETTER EN VENN:

 1. Gå til vedkommendes profil
 2. Hold pekeren over Venner øverst i vedkommendes profil
 3. Velg Fjern fra venner

Personen du har fjernet som venn, blir ikke varslet.

Hvis du ikke vil at en bestemt person skal kunne se profilen din, legge deg til som venn eller sende deg meldinger, kan du blokkere vedkommende.

STEG FOR HVORDAN DU BLOKKERER NOEN:
Når du blokkerer noen, kan de ikke lenger gjøre ting som å tagge deg eller se ting du publiserer på tidslinjen din. Hvis derer er venner, vil blokkering også fjerne vedkommende som venn.
 1. Klikk på øverst til høyre på en hvilken som helst Facebook-side
 2. Klikk på Snarveier for personvern
 3. Klikk på Hvordan får jeg noen til å slutte å plage meg?
 4. Skriv inn navnet på personen du ønsker å blokkere, og klikk på Blokker
 5. Velg det spesifikke navnet på personen du vil blokkere, fra listen som vises, og klikk på Blokker på nytt

Personen får ikke beskjed når du blokkerer han eller henne. Hvis du ikke finner noen ved hjelp av denne metoden, kan du prøve å gå til personens profil og velge Blokker fra menyen på personens forsidebilde.

Du kan også gjøre dette på en annen måte. Gå til den profilen du vil blokkere og sett musepekeren på bildet av han/henne og klikk. Da vil det komme opp flere forslag. Du klikker på blokker. Du kan også rapportere her hvis du ønsker det. Da klikker du på rapportere og går videre som instruksene forteller deg.

Hvis du syns dette er vanskelig, så spør noen i familien som er god på dette om hjelp. Du kan også be meg om hjelp. Jeg hjelper deg så gjerne.

Hvis du allikevel velger å kommunisere med vedkommende så tenk på Nettvett reglene jeg har nevnt for online dating. Vær kritisk! Jeg ønsker det beste for deg.

Hvis du mistenker at du er blitt utsatt for eller blitt svindlet bør du:

 • Opprette en ny e-post adresse
 • Være kritisk til det du deler på sosiale medier
 • Skjule vennelisten og telefonnummeret ditt
 • Ikke godta venneforespørsler fra personer du ikke kjenner

Svindlerne lagrer kontaktinformasjonen til sine ofre i databaser. Disse databasene selges og spres til andre svindlere. Du kan altså bli utsatt for svindel flere ganger i fremtiden så vær forsiktig!