Lær hvordan du avslører falske bilder, profiler og tekster

Mesteparten av bildene som svindlere bruker er stjålet fra  sosiale nettverk eller modellsider. Du kan søke på bilder ved å bruke ulike tjenester som «tineye.com» og «google search image» for å sjekke identiteten til personen som er på bilde.

 

Her er et eksempel fra Facebook

Jeg fikk en venneforespørsel på Facebook fra en mann som kalte seg for Brian Kenndy. Jeg opplevde den som mistenkelig av flere grunner, og derfor sjekket jeg bildet hans for å se om navnet hans matchet med bildet. Jeg brukte tineye.com. Da oppdaget jeg at bildet av han var nevnt på en side som heter: https://meg-golpistasvirtuais.blogspot.com/. Dette er en nettside som rapporterer svindlere. Jeg fant ikke ut om bildet stemte med navnet, men jeg fant ut at bildet ble brukt til svindel. Når du klikker på bildet kommer du til Facebook siden hans.

 

Det som også virker mistenkelig på meg er at han påstår at han er fra Edinburgh, United Kingdom, men så har han jobbet for U.S. Army War College. Det er rart at han kommer fra England, og drar til USA for å studere og jobbe. Han sier også at han er enkemann, og det er et veldig typisk tegn på at han er en svindler. Det behøver ikke å være det, men i dette tilfelle er det flere ting som er mistenkelig.

Sjekk aldri etter bare navnet, da det kan lede deg til ekte profiler som ikke har noe å gjøre med svindel. Mange personer kan ha samme navn, men bare en person kan eie en emailadresse.

 

Når bilder av samme person blir brukt på flere profiler

Jeg har ikke profilen til min svindler, som kalte seg for David Joe Holley, å vise til. Da jeg ble kjent med han, så visste jeg ikke at han var en svindler, og profilen hans ble ganske raskt borte fra «sukker», mest trolig fordi andre blokkerte han og så ble han til slutt utestengt. Men jeg er ganske sikker på at samme svindler prøvde å svindle meg ved å bruke en annen profil den 8. september (samme dag jeg skrev dette innlegget). Den profilen fikk jeg kopiert for å bruke den her. Sjekk bildet under!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her ser du at det er to helt ulike personer det er bilde av, men de kalte seg begge for David. Jeg sjekket bildet av han til venstre på tineye.com, men fikk ikke noe resultat. Men i dette tilfelle var det mange andre ting som var mistenkelige. På profilen hans var det også bare to bilder, og det er veldig vanlig at svindlere har få bilder på profilene sine.

 

Eksempler på falske profiltekster:

I tillegg til dette vil jeg vise deg profilteksten hans. Sjekk bildet under!

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er noen utdrag fra profilteksten:

«Vi kan være enige om å være uenige, og fortsatt gå hjem med hender når vi er ferdige.»

Dette er en setning som ikke gir mening i det hele tatt, og den er også skrevet på dårlig norsk.

Et annet eksempel:

«Vi er ydmyke i nederlag og nådig i seier.»

Denne setningen er svulstig og har ingenting med en normal persons hverdag å gjøre.

Et siste eksempel:

«Jeg elsker eventyr og elsker å se nye nettsteder.»

Her skal det stå «steder» istedenfor «nettsteder.» Igjen et typisk eksempel på dårlig norsk.

Vær observant på svulstige setninger og setninger uten sammenheng, og dårlig norsk. I tillegg til dette søker han kvinner fra 44 – 80 år. Det er ikke helt normalt at en mann ønsker kvinner som er såpass mye eldre enn seg selv. Dette er for å utvide søkekriteriene for å nå flere kvinner, og jeg tipper de vet at kvinner i 70 – 80 års alderen ikke har så god kjennskap til data og online dating og utnytter dette.

 

Her kommer utdrag fra noe av kommunikasjonen vi hadde på «sukker.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er det første han skriver til meg, og det er en typisk fremgangsmåte for svindlere. De kommer med komplimenter med en gang. I tillegg til dette så håper han allerede på å holde kontakten før jeg har svart han, og å dele og vite mer om hverandre. Dette er akkurat samme metode som David Joe Holley brukte på meg. Som du også ser så kaller denne mannen seg også for David.

Sjekk siste tekstboble! Han sier «Glem å vite at du har det bra,» og «søte og strålende smiler.»

Det er veldig dårlig norsk og har ingen som helst mening. Han gir meg også igjen flere komplimenter.

Her kommer mere fra vår kommunikasjon:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I første tekst boblen spør han meg ut om hvor mange jeg har blitt kjent med og om erfaringene mine på dette fantastiske nettstedet. Det er igjen dårlig norsk, og han er litt for positiv til nettstedet.

I den andre tekst boblen forteller han om seg selv. Denne beskrivelsen av han selv er nesten prikk lik beskrivelsen av David Joe Holley. Alt som står i den teksten er typiske for hvordan svindlere beskriver seg selv og sin hverdag.

Typiske tegn er:

  • Han er amerikaner og jobber i hæren
  • Han har en ledende rolle i hæren som gir han makt
  • Han har en norsk mor og har dobbelt statsborgerskap, som gjør han i stand til å flytte til Norge til deg
  • Han har et hus etter moren sin som er død
  • Han har en datter
  • Han har bare 2 måneder igjen før han kan slutte i hæren og komme tilbake til Norge til deg

Så her er det masse tegn du kan finne på at dette er en svindler. Se opp for alt det som er nevnt her, pluss dårlig norsk, svulstige setninger, overdrevent positivt språk og komplimenter, og setninger uten sammenheng og mening.

Jeg rapporte han som falsk til administrasjonen, og i tillegg blokkerte jeg han. Jeg håper «sukker» følger opp og stenger han ute. Det hjelper ikke så mye på sikt, men nå må han jobbe for å finne nye muligheter for å svindle noen.

 

Noen ganger har en profil bilder av to eller flere personer.

Min svindler kalte seg for David Joe Holley, en militær offiser i den amerikanske hæren. Han bare latet som han var offiser. Han sendte meg flere bilder av seg selv, og jeg trodde det var han på alle bildene. Da jeg sjekket bildene på tineye.com fant jeg ut at det var to personer.

Bildet under til venstre er av David Holley. Bildet til høyre er av James Holley.

 

 

 

 

 

James Holley er ikke en offiser i den amerikanske hæren, men en skuespiller. Sjekk bildet under. Her blir han intervjuet av The Herald Dispatch.

 

Jeg fant også ut at denne mannen var på en annen dating nettside som heter: http://www.perfectmatchforme.com/. Sjekk bildet under:

 

Her kaller han seg også for David Holley, som han gjorde da han hadde profil på «sukker,» hvor jeg ble kjent med han. En annen ting er at da han snakket med meg fortalte han at han var fra San Fransisco, var enkemann og hadde en datter. På profilen hans på perfectmatchforme.com bor han i Medford, New Jersey, og presenterer seg som singel uten barn.

En annen ting du kan gjøre er å søke på emailadressen. David Joe Holley hadde emailadresse: davidholley688@gmail.com. Den fant jeg på en nettside som rapporterer svindlere. Han hadde snakket med mange andre damer i det samme tidspunkt som han hadde snakket med meg. Du kan også se at det er tallene 688 i emailadressen, som er ganske vanlig for falske emailadresser. Vær observant til dem som har emailadressen i første mail til deg. Svindlere vil gjerne ha deg bort fra dating forumet og til en mere privat setting.

Sjekk også om bilde stemmer med profiltekst. Sjekk om etnisiteten stemmer med tekst og bilde. Sjekk også bosted, og annet informasjon som høyde, alder osv. Ta deg god tid og les profilteksten nøye. Ikke bli distrahert av bildene.

 

Noen ganger er de stjålne bildene fra berømte personer

Noen ganger er de stjålne bildene av noen som er så berømt at det ikke er nødvendig å gjøre et søk, som med skuespilleren Eric Dane.  Jeg fikk en venneforespørsel fra han på Facebook. Sjekk bildet under!

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kaller svindleren seg for Joseph Leo. Jeg syntes han virket så kjent, at jeg sjekket bildet hans på tineye.com. Det viste seg altså at det er skuespilleren Eric Dane, som har vært med i «Grey’s Anatomy.» Siden hans hadde nesten ingen venner og det er jo mistenkelig nok bare det. Kjendiser bruker å ha masse følgere på sidene sine.

 

Her har du eksempler på stjålne tekster:

Dette er et utdrag fra en av de mange kjærlighetsmailene jeg fikk fra min svindler:

«My heart accelerates at the speed of light every time I breathe I hear the rhythms of your sweet name, so melodious and charming. Every time I breathe I notice the inclination in the level of love I have for you. Maybe it’s because I keep you in the most integral part of my heart. Sometimes I try to stop loving you but I realize, I can’t stop breathing, because even if I do, my brain will never cease in passing the impulse of you to my soul because my love for you is burning out control. I love you more than any words can say and forever you are my soul mate.»

Da jeg sjekket denne teksten fant jeg den i boken: «Through The Bridges of Life» skrevet av Jerry Fitzgerald. Svindleren fikk meg til å tro at det var han som skrev disse ordene.

Når jeg sjekket andre tekster han hadde skrevet til meg, fant jeg ut at tekstene egentlig var skrevet av en forfatter som heter Marisa Donelly.

Så dette er noe du kan gjøre. Ta et søk på nettet for å se om du finner igjen teksten andre steder. Svindlere kopierer tekster fra nettet for å lure penger ut av ofre.

 

Jeg håper du har lært en del om hvordan du kan sjekke bilder, profiler og tekster. Tips meg gjerne om du har andre tilfeller. Jeg vil gjerne høre fra deg.