Blir ofre for kjærlighetssvindel syndebukker?

Jeg har lenge tenkt å skrive et innlegg som handler om syndebukksyndromet. Årsaken til at jeg ønsker å dukke litt inn i dette er fordi jeg delte min historie til ei dame, som deretter kom med dette innspillet. Hun utdypet ikke tanken bak, men jeg ble nysgjerrig og ønsker i dette innlegget å dele tankene mine til dere.

Jeg opplever det som svært interessant å skrive om dette temaet, spesielt fordi jeg i stor grad kan identifisere meg selv med denne syndebukken. Jeg vokste opp med opplevelsen av å være det svarte fåret, men jeg har også lyst til å si at dette har med min opplevelse å gjøre og ikke opplevelsen som resten av min familie sitter igjen med. Jeg ønsker ikke å legge noe skyld på noen av mine søsken eller foreldre, men se dette i perspektiv av meg selv og det livet jeg har levd.

Hva er syndebukksyndromet?

En definisjon tatt fra Wikipedia:’

«Syndebukk er et menneske eller en gruppe mennesker som urettmessig blir tildelt skyld og ansvar for feil, fiaskoer eller andre konfliktfremkallende forhold».

Syndebukken er en beskrivelse fra både det gamle og nye testamentet i Bibelen. Israelittene ofret en geitebukk som bar syndene deres og ble deretter jaget ut i ødemarken. Dette for at syndene skulle bli tatt vekk fra folket slik at de ble uten skyld, altså helt skyldfri.

Jesus var også en syndebukk som bar alle folks synder. I dag blir begrepet kun anvendt i «overført betydning om en person eller en gruppe mennesker som blir tildelt skyld for en katastrofe, problemer eller en situasjon som vedkommende ikke kunne påvirke».

Jødene fikk i sin tid skylden for Tysklands økonomiske og politiske problemer og vi vet alle hvordan det utformet seg. Andre som har fått stemplet syndebukk på seg har bl.a vært innvandrere, hekser, kvinner, og homofile.

Blir ofre for kjærlighetssvindel syndebukker?

Personer som er blitt kjærlighetssvindlet opplever ofte å ikke få sympati fra familien. Noen får skylden for å forverre familiens økonomi som påvirker hvordan levestandarden blir i mange år fremover. Eventuelle arvtagere får plutselig og uventet beskjed om at arven enten blir mindre eller bortfaller helt.

Skylden som ofrene føler er for mange overveldende. De klandrer seg selv for at de lot seg svindle, og legger mye skyld på sine egne skuldre. I tillegg til dette opplever veldig mange både hat og sinne av familien, som gjør at ofrene føler seg enda mere skyldbetynget.

Hun burde skamme seg

Kollektivt får ofre for kjærlighetssvindel mye tyn fordi de «sløser» bort penger. Jeg husker en kommentar etter at historien om Sonja (79) og Hilde gikk som en farsott på Åsted Norge i fjor for et år tilbake. Kommentaren var på Åsted Norge sin offisielle Facebook side. Mannen mente at Sonja burde skamme seg fordi hun brukte penger som andre i familien skulle ha hatt.

Jeg følte på en umiddelbar sympati med Sonja, som trodde hun opplevde den store kjærligheten og som ikke evnet å se situasjonen helt klart, i likhet med andre ofre for kjærlighetssvindel. Mannens reaksjon gjorde at det også poppet opp en rekke spørsmål inni meg med tanke på penger.

Tidligere var det mere tradisjonelt at barna skulle arve sine foreldre. I dag har dette synet endret seg noe. Det er blitt mere akseptert at foreldrene bruker sparte midler på seg selv, og det er også en tendens som viser at etterkommerne er enig i dette.

Med tanke på kjærlighetssvindel så har det flere problematiske punkter som påvirker de involverte, og det vil jeg tro handler om måten pengene blir brukt på, pluss mangel på kommunikasjon med sine barn. Offeret ønsker ikke å informere sine barn om hva de har gjort før de er nødt til det.

Jeg vil tro de fleste barn ønsker det beste for sine foreldre, men når en av foreldrene tar et valg som får store økonomiske konsekvenser i fremtiden, påvirker det i så stor grad at hele dynamikken i familien forstyrres. Når barna endelig blir informert om hva som har skjedd, oppleves det uventet. Det blir ikke det samme som når foreldrene har snakket med sine barn om hvordan arven skal brukes, hvor barna blir informert om utfallet.

Hvem har ansvar for hva?

Jeg ser at barn som får arv fra sine foreldre kan få tilgang til ulike opplevelser som de kanskje ikke hadde fått med det samme. De kan bl.a kjøpe seg inn i boligmarkedet, eller få hele utdanningen finansiert. Allikevel vil jeg stille spørsmål til hvorvidt dette er til det gode for barn som vokser opp.

Det virker umiddelbart som et pluss å få hjelp på veien til voksenlivet, men jeg tror også at barn kan gå glipp av andre muligheter. Når de ikke har økonomiske midler vil de lære å stole mere på seg selv og sine egne evner til å få det de ønsker inn i livet sitt. Jeg tror det er en viktig ressurs å ta med seg inn i voksenlivet.

Naturligvis er det flere andre faktorer som er gjeldende her, som god emosjonell støtte fra familien, som er essensielt når man skal ut i verden på egenhånd. Det er ikke alle som er det forunt.

Men uansett så er poenget mitt at vi ikke kan skylde på noen for at våre vilkår i livet endres. Vi kan ikke skylde på våre foreldre for at de gjør feil i livene sine. Vi må stole på og ha tillit til våre egne evner til å frembringe det vi ønsker oss i våre liv, til tross for problemer våre foreldre støter på.

Vi behøver ikke syndebukker. Vi er nødt til å slutte å skylde på andre for hvordan livene våre er eller har blitt. Vi må ta ansvar for våre egne liv.

Hva tenker du om det? Føler du at du er blitt til en syndebukk i ditt liv? Kommenter gjerne i feltet under. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Er du blitt kjærlighetssvindlet og opplever det problematisk å legge historien bak deg har jeg en rekke tips som kan forbedre din livssituasjon. Klikk på bildet under for å høre mere.

Kilde:

https://no.wikipedia.org/wiki/Syndebukk

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

2 Responses

 1. Kari sier:

  Kjære Tove.
  Jeg har ikke fått lest selve historien din, men jeg har forstått at du ble svindlet. Jeg synes bare du er så utrolig modig og tøff som våger å stå frem. Det må ha kostet deg masse styrke å gjøre dette. Og det må ha vært utrolig vondt. Jeg ville bare si at jeg synes du er så tøff og flink og utrolig modig. Og jeg håper du har fått massevis av støtte og fine ord, trøst og oppmuntring og hjelp fra alle kanter. Du er enestående som står frem og hjelper andre på denne måten.
  Klem fra Kari

  • Tove Løken sier:

   Hei, Kari

   Det er så hyggelig å høre alle disse fine ordene dine. Jeg blir rørt av deg. Faktisk så har jeg ikke opplevd å få så mye dårlige tilbakemeldinger, kanskje fordi jeg har vært flink til å beskytte meg selv. Og jeg har også fått mye støtte av venner og familie. Det har kanskje kostet meg noe, men jeg er veldig glad for at jeg opprettet denne nettsiden i dag. Jeg er følelsesmessig ferdig med svindelen, og er mere opptatt av å gå fremover. Er det noen nære som er blitt svindlet i din familie?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.