Tindlersvindleren tatt for falskt pass

Tindlersvindleren er en mann fra Israel som bruker Tinder for å møte kvinner, som han deretter utnytter for egen vinnings skyld. Han lokker dem med reiser i privatfly og dyre hoteller. Det sies at han er svært sjarmerende og har karisma. Opprinnelig heter han Shimon Yehuda Hayut, og kommer fra et lite sted utenfor Tel Aviv i Israel. I 2017 endret han navn til Simon Leviev.

Andre navn han har brukt er tatt fra VG’s dokumentarer om han: Mordechai Nisim Tapiro, Avraham Levvy og Michael Biton. Han etterforskes i England, Tyskland, Sverige, og Israel. Han er anmeldt i Finland, Nederland og Norge.

Nå er han blitt arrestert på flyplassen i Athen og er anklaget for å bruke falskt pass. VG har laget flere reportasjer om han, og har fulgt saken hans over tid.

Han svindlet to kvinner fra Sverige og Norge

Det er to kvinner fra Sverige og Norge som har anmeldt han. Disse har begge blitt intervjuet av VG, og har åpent delt med seere hva Simon Leviev gjorde mot dem.

Den ene kvinnen heter Cecilie Schrøder Fjellhøy (31) som var kjæreste med Simon Leviev. Hun ble kjent med han første gang på Tinder den 13. januar 2018. Hun opprettet et kredittkort, som han misbrukte, og svindlet over 2 millioner fra henne. Hun anmeldte han den 21. mai 2018 til Metropolitan Police i London, som førte til at han ble etterlyst nasjonalt.

Fjellhøy anmeldte han også til politiet i Lillestrøm, men denne saken ble henlagt og ble aldri etterforsket av norsk politi.

Pernilla Sjøholm (32) møtte Simon Leviev den 20. mars 2018. De ble først kjærester, men det skulle etterhvert utvikle seg til å bli et vennskap. Da hun møtte han første gang i Amsterdam, var flybilletten hennes betalt av kredittkortet til Cecilie Fjellhøy. Sjøholm ble lurt for over 400 000 kroner.

Både Fjellhøy og Sjøholm er lettet over at mannen som lurte dem for så mange penger er blitt tatt. De har et håp om at europeisk politi kan samarbeide med isralsk politi sånn at Simon Leviev kan bli straffet for alle de forbrytelsene han har gjort.

Simon Leviev stikker av fra rettsak

Den greske advokaten til Simon Leviev, Evangelos S. Karaindros, sier til VG at han er etterlyst for ulike brudd på loven og for å ha latt være å møte i retten i Israel.

7. januar 2012 ble han tiltalt av isralsk rett for tyveri og for å ha forfalsket sjekker. Han ble også tiltalt for å ikke ivareta en fem-åring han var barnevakt for. I Juli 2012 skulle rettsaken starte, men Shimon Yehuda Hayut, som han het da, unnlot å møte til sin egen rettsak. Dette førte til at saken mot han ble droppet.

Den 1. September 2015 ble han anmeldt av noen finske kvinner, som han hadde svindlet for penger, og dette førte til at han ble arrestert og varetektsfengslet i Finland. Den 29. Januar ble han dømt til fengsel i tre år for grovt bedrageri av Helsinki tingrett. Men selv om han fikk en dom på tre år, var han allerede ute av fengsel etter et år.

6. mars 2017 ble tiltalen fra 2012 fornyet, etter å ha blitt utlevert fra Finland til Israel. Det har også kommet flere nye tiltalepunkter som handler om forfalskning av sjekker.

Det var i April 2017 at han forandret det opprinnelige navnet sitt, Shimon Yehuda Hayut, til Simon Leviev. Han fortalte mange han møtte at han er sønn av diamantmilliardæren Lev Leviev og er administrerende direktør i selskapet LDD Diamonds. Dette er også historien han fortalte til blant annet Cecilie Fjellhøy.

For andre gang lot han være å møte opp til sin egen rettsak, som førte til at saken ble droppet igjen. VG kan fortelle at han på denne tiden deltok på parties i Jerusalem og Tel Aviv.

Vi går tilbake til 2019. Han befinner seg nå i fengsel i Athen, og er blitt anklaget for å ha brukt falskt pass.

Han innrømmer ingenting

Selv hvor mange land som etterforsker han og hvor mange som har anmeldt han, så sier han til VG at det media skriver om han baserer seg på løgner. Han sier blant annet:

«Alt du har hørt er løgn. Ingenting av det mediene skriver er sant. Om en måned er jeg en fri mann og du skal få alle pengene tilbake. Og forresten politiet banket meg opp i går.»

Han prøver å gi et bilde av seg selv som sannferdig, mens mediene bare lyver. Det han videre sier om at politiet har banket han kan godt være sant, men jeg har mere tro på at han fisker etter sympati.

Da han ble arrestert var han sammen med en kvinne som kysset han. Hun nektet å snakke med VG’s reportere. Om dette er en kvinne som er blitt utnyttet av han vites ikke. Lojaliteten mot han var ikke til å ta feil av. Etter alle hans raid i Europa mot ulike kvinner, tviler jeg ikke på hans evne til å sjarmere hvem som helst, for å gi dem et feilaktig inntrykk av den han virkelig er.

Han samtykker i å bli utlevert til Israel

Forsvareren til Simon Leviev mener at det skal gå fort med utleveringen. Han sier videre at Simon Leviev vil dra tilbake til Israel så fort han kan med mål om å renvaske seg selv.

Israelsk politi har 40 dager på seg til å få i orden i det formelle for å bringe han tilbake til hjemlandet. Han sitter nå vareteksfengslet i et høysikkerhetsfengsel i påvente av å bli utlevert til sitt hjemland, Israel.

Jeg er spent på hvordan dette vil gå når han kommer til Israel. Han har unnlatt å møte opp to ganger til sin egen rettsak. Hvis han blir dømt vil han gjøre forsøk på å anke saken sin, og hvor skal han i såfall oppholde seg i mellomtiden? Vil han gjøre forsøk på å stikke av igjen hvis han får muligheten?

Da han ble tatt i Athen fikk han følgende dom: Hvis han foretar en ny forbrytelse innen de neste tre årene, ender han opp med 11 måneder i fengsel. Hvis han gjør bot for seg og betaler en bot på 3750 euro pluss en skatt på 110 prosent til myndighetene i Hellas, kan han slippe unna fengsel.

Dette er Athen, Hellas, hvor han kun er anklaget for å ha brukt falskt pass. Samtidig er han etterlyst nasjonalt for flere grove brudd på loven. Hva har England, Tyskland, Sverige og Nederland tenkt å gjøre med han?

Her i Norge blir det ikke gjort noe for å etterforske saken til Simon Leviev. Hva Metropolitan Police i London har tenkt å gjøre med denne mannen, vites enda ikke. Cecilie Fjellhøy har en kredittkortgjeld på over 2 millioner kroner. Hvem har ansvaret for dette? Er det riktig at hun selv må betale tilbake dette beløpet?

Simon Leviev har vist at han ikke har tenkt å ta ansvar for sine forbrytelser. Det er ikke hans feil, sier han. Det er mediene som lyver om han. Selv om Israel skulle lykkes å sette han i fengsel, så tviler jeg sterkt på at han må ta ansvar for alle de pengene han har stjålet fra kvinner han har møtt på sin lovbryterske ferd i Europa.

Vil europeisk og israelsk politi samarbeide for å felle Simon Leviev? Det er tvilsomt, fordi det koster mye penger å samarbeide over grensene. Jeg er redd for at ofrene blir tvunget til å betale for dette selv.

Hva mener du? Burde denne mannen vært fengslet og stilt til ansvar for alle de kvinnene han har utnyttet økonomisk og ikke minst følelsesmessig? Legg gjerne igjen en kommentar i feltet under. Jeg vil gjerne høre hva du mener.

Kilde:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/GG5J9B/israel-krever-tindersvindleren-utlevert

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.