Under huden til en svindler

I dag så jeg et program som ble sendt på Dr. Phil’s show. Programmet hans handler om å hjelpe mennesker med ulike psykologiske og sosiologiske utfordringer, og denne gangen handlet det om «catfishing» (Denne historien ble første gang sendt den 16. november 2018).

Dr. Phil er vert for det psykologiske programmet, og har erfaring innen psykologi, sosiologi og observasjon. Programmet hans kan virke kontroversielt, men jeg opplever allikevel programmene hans som svært interessante.

«Catfishing» er et engelsk begrep som handler om personer som fisker etter noen de kan få på kroken ved å lage en falsk identitet på nettet og ved det å håpe å lokke og lure personer inn i et nettforhold, ofte romantisk, med det ultimate mål å stjele penger eller identiteter på falske premisser.

De bruker som regel sosiale nettverk, som Facebook eller Instagram, dating nettsider og andre typer online forum som de kan gjøre seg nytte av.

Tidligere har jeg sett flere programmer hvor personer som er blitt svindlet har deltatt, og hvor Dr. Phil prøver å overbevise dem om at de blir svindlet. Det som var så interessant med nettopp dette programmet er at de fant ut hvem svindleren var og at hun gikk med på å delta.

Hun heter Sarah og var 24 år på det tidspunktet programmet ble sendt. De andre som var med i programmet var blant annet Ken, et offer som hadde hatt kontakt med Sarah i 4 år, pluss Alan og hans kone. Sarah stjal Alan sin identitet og laget en falsk profil på nettet. Hun brukte mye tid på å lage den falske profilen og vedlikeholde den.

Hun brukte også en mannsstemme for å gi inntrykk av at hun var en mann. Så hennes handlinger for å lure andre personer var planlagt til minste detalj.

Hva er belønningen ved å svindle?

Jeg har lyst til å gå nærmere inn på Sarah. Dr. Phil spurte henne om hva belønningen var ved å svindle andre personer. Jeg ble overrasket over svaret. Jeg var skråsikker på at hun ville svare at det var for pengene hun gjorde det, men det var ikke tilfelle.

Hun svarte at ved å lage en falsk profil fikk hun muligheten til å være en annen person. Gjennom den falske profilen kunne hun framstå som vellykket, selvsikker, og som en person som har en familie. Det kom tydelig frem at hun ikke følte noe av dette da hun var seg selv, og at hun så seg selv som en person som ikke var i stand til å få sin egen familie.

Hun fortalte at hun ikke kan forestille seg smerten til sine ofre (I dette tilfelle Alan og hans kone, og Ken) og forstår ikke hva ofrene snakker om når de føler at hun skader dem ved sine handlinger. Hun sa blant annet: «Jeg kan ikke føle det dere føler».

Hun sa videre at hun ikke likte det hun gjorde, at hun ikke hadde noe glede av å lure andre, eller at det var moro. Hun hadde heller ikke til hensikt å skade noen.

Sarah lider av en antisosial personlighetsforstyrrelse

Dr. Phil kunne ikke diagnostere henne i programmet, men han fant noen tydelige tegn. Han mente at hun har en antisosial personlighetsforstyrrelse, som er tegn på avvik i personligheten. I hennes tilfelle var det mangel på empati, at hun ikke evner å være i en annens sko og føle hva andre føler, og at hun ikke viser tegn på anger på sine handlinger. Hun virket også genuint ærlig når hun svarte på spørsmål fra Dr. Phil og ofrene sine. Dette er en observasjon gjort av Dr. Phil.

Dr. Phil mente at hun er skadet, at hun har opplevd traumer tidligere i livet sitt og har opplevd å bli forlatt av nære personer. Av den grunn dømte han henne ikke, men tilbød henne behandling på et av hans behandlingssenter (Onsite). Dette takket hun ja til.

Sarah blir straffet med å betale tilbake

Alan, som fikk stjålet identiteten sin, ønsket å få tilbake pengene (7000 dollar) som han har brukt for å spore henne opp. Dette går hun med på, og syns i tillegg det er fortjent at hun må betale tilbake til han. Alan sier at hun kan betale så mye hun har råd til en gang i måneden til hele beløpet er betalt.

I begynnelsen av programmet så var Alan sikker på at hun aldri ville slutte med sine ugjerninger, men på slutten viste han medfølelse ved å gi henne muligheter til å betale tilbake i hennes eget tempo. Det kan virke som om han har endret litt oppfatning av henne, men hans tanker kom ikke frem på slutten av programmet, så dette vet jeg egentlig ikke.

Jeg vil si litt om hva det innebærer å mangle empati. Når man mangler empati, er man mere opptatt av innhold enn av følelser. Hvis du ble fortalt en historie om en hund som ble påkjørt av en bil, hva ville du tenke først? Ville du engste deg for hvordan det gikk med hunden eller ville du lure på hvilken rase den hadde?

Personer som mangler empati evner ikke å føle hvordan hunden hadde det når den ble påkjørt, og ser ikke på det som viktig.

Er Sarah også et offer?

Jeg syns historien om Sarah er svært interessant. Hun satt og gråt på slutten av programmet. Om det var ærlige tårer eller om det var et spill for galleriet, vites ikke. Jeg fikk lyst til å følge opp denne historien, og se om det er muligheter for å finne ut hvordan det gikk med Sarah i ettertid, men fant ut at jeg må ha Viafree for å gjøre det. Jeg har ikke den kanalen for øyeblikket, men det kan tenkes jeg får det ved en senere anledning.

Selv så har jeg bare litt erfaring med personer som har antisosial personlighetssforstyrrelse, og de oppfører seg også ulikt fra person til person. Så jeg har ingen som helst muligheter til å vite om hun snakket sant. Dr. Phil mente derimot at hun var ærlig i sine svar.

At hun har opplevd en dårlig barndom, med traumer og nære personer som har forlatt henne, kan det gjøre henne til et offer på lik linje med de hun svindler? Hvis du har opplevd å bli svindlet, ville du evne å ha medfølelse for henne?

Uansett så opplevde jeg det som svært interessant å bli bedre kjent med hvordan nettopp hun tenkte og hvorfor hun svindlet. Om det er håp for at hun kan slutte med fortiden sin som svindler, det vet jeg ikke. Jeg håper iallefall det, men vil ikke være naiv. Jeg vet ikke hvor motivert hun er til å endre seg, og hvor lett det kan være å falle tilbake til gamle synder.

Hva tenker du om dette? Fikk du medfølelse for Sarah? Kan hun være et offer hun også (offer for en dårlig barndom) akkurat som ofrene hun utnytter? Skriv gjerne noen kommentarer i feltet under. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Jeg tar med informasjon om hvilken straff en person som stjeler andres identiteter får i Norge:

Dette er informasjon tatt fra nettsiden ung.no, gjengitt ordrett:

«Det følger av straffeloven § 202 om identitetskrenkelse at det er straffbart å opptre med en annens identitet eller med en identitet som er lett å forveksles med en annens identitet, dersom man har som mål å oppnå en uberettiget vinning for seg selv eller en annen eller dersom hensikten er å påføre en annen person tap eller ulempe. Straffen for dette er bøter eller fengsel i inntil 2 år».

«Dette betyr at personen som utgir seg for å være en annen må ha til hensikt å oppnå en uberettiget vinning (for eksempel penger) eller hensikt om å påføre en annen person tap eller ulempe for at det skal være straffbart. Det vil derfor være en konkret vurdering i hver enkelt sak om vilkårene for straff etter denne bestemmelsen er oppfylt». 

Kilder:

Ung.no:

https://www.ung.no/oss/lovbrudd/190229.html

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

4 Responses

 1. Evy Sørli sier:

  Tusen takk for gode råd snille du! Mvh Evy Sørli

 2. Evy Sørli sier:

  Hei . Så flott at du står frem og gir kjærlighets svindel et ansikt….tøff dame er du! Jeg har selv nylig oppdaget at jeg har blitt svindlet for mange hundre tusen…..manipulert til å ta meg opp lån da personen snart skulle være hjemme og gjøre opp for seg! Jeg kan selvfølgelig ikke leve med så mye gjeld, har du noen råd om hvem som kan hjelpe meg, NAV, namsmann etc! Veldig takknemmelig for svar! Evy

  • Tove Løken sier:

   Hei, Evy

   Så leit at du har blitt utsatt for svindel. Det er alltid trist når noen har kommet i økonomiske utfordringer pga dette. Jeg vil sende deg informasjon til hvem som kan hjelpe deg:

   Hvis du har opplevd å komme i økonomiske problemer ta kontakt med en gjeldsrådgiver så fort som
   mulig. Det finnes gratis tjenester, og en av dem er gjeldskrisetelefonen.
   Tlf.nr: 22 20 19 99
   Du kan også ringe Nav rådgivningstelefon tlf.nr: 55 55 33 33
   Begge disse instansene er altså gratis. Det finnes flere gjeldsrådgivere du kan ringe, men husk at det
   koster penger for å bruke dem.

   Det var det første jeg gjorde, jeg tok kontakt med gjeldsrådgiveren som er outsourset av Nav. Han ga meg fine råd. Det vil jeg råde deg til å gjøre, så forteller han/hun deg hva som vil skje fremover med gjelden din.

   Håper det var et tilfredsstillende svar. Ta gjerne kontakt via mail eller telefon for mere informasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.