5 tips for bedre selvfølelse

Jeg får ofte høre fra ofre for kjærlighetssvindel at selvfølelsen blir lavere etter hendelsen. Om de har slitt med lav selvfølelse hele livet eller om det var selve opplevelsen av å bli svindlet som førte til dette, er mindre viktig. I dette innlegget vil jeg vise deg at det er mulig å forbedre selvfølelsen uansett hvor lenge den har vært lav.

Jeg har tidligere nevnt at min selvfølelse har vært lav hele livet, og det har påvirket min livskvalitet ganske mye. Selv om jeg ikke har vært bevisst at det har vært sånn, blant annet fordi jeg har sett på det å ha en dårlig selvfølelse som en svakhet i meg selv, så har jeg allikevel forstått en del av dette mønsteret.

Jeg har også gjort spede forsøk på å endre dette mønsteret i meg tidligere, men føler ikke at jeg har lykkes så godt med det. Min feil var å tro at en god selvfølelse handlet om å være mer eller mindre perfekt, som er et totalt urealistisk bilde av meg selv og andre. Nettopp fordi det ikke er mulig å bli helt perfekt, og leve et perfekt liv, som handler om det åpenbare fakta at vi er mennesker. Vi er ikke roboter. Vi er levende, pustende individer med følelser og tanker, som av og til opplever å føle at vi ikke får det helt til.

Selv om vi har lyst til og drømmer om å få til alt perfekt, så møter vi ikke så rent sjelden på en følelse av utilstrekkelighet inni oss. Det kan være en følelse av å feile. I dette tilfelle forelsket vi oss i en som vi trodde var vår store kjærlighet, men som viste seg å være noe helt annet.

Hva betyr det å ha lav selvfølelse?

Lav selvfølelse betyr for meg å ha lav egenverdi, som kommer innenfra. Det er en følelse av å ha liten verdi, som gjør at vi føler oss uten betydning, at vi er uviktige. Det er også en følelse av at ingen bryr seg om oss, eller kan bli glade i oss, fordi vi av ulike grunner ikke er verdt andres kjærlighet. Vi er heller ikke noe særlig glad i oss selv. Det kan også være en selvutslettende handling, hvis vi blir for opptatt av å glede andre og glemmer oss selv helt.

I begynnelsen av kommunikasjonen med svindleren føltes det meste bra. Jeg var veldig forelsket i svindleren helt til han begynte å spørre om hjelp med penger. Etter at jeg hadde sendt avgårde det største lånet på 280 000 kroner begynte forholdet å endre seg veldig for meg. Når jeg sendte pengene, ble min frykt for å sitte igjen med et lån jeg ikke hadde råd til å ha overskygget av hans behov for å få hjelp av meg.

Jeg lot altså hans behov overstyre mine behov, som førte til store problemer for meg i ettertid. Det som gjorde ekstra vondt var at han aldri følte noe for meg. Det var bare ren utnyttelse fra hans side, og som minnet meg om andre situasjoner hvor andre hadde utnyttet meg.

Det å bli utnyttet på den måten vi blir er på mange måter det som gjør at veldig mange av oss får en alvorlig knekk i selvfølelsen.

Men du skal ikke fortvile for jeg vet at du kan gjøre noe med dette. Det er ingen som helst grunn for at du skal fortsette å føle som du gjør, hvis du er motivert for å brette opp ermene og ta fatt på oppgaven. Det kan føles litt skummelt i begynnelsen, særlig for deg som har slitt med dårlig selvfølelse mesteparten av livet ditt.

Vær også observant på at du muligens vil prøve å sabotere deg selv. Det er ganske vanlig for veldig mange når man prøver å endre noe i livet sitt. Men du vil klare dette over tid, så lenge du er villig til å gjøre noe med det og ikke gir opp i forsøket.

Jeg har jobbet med min selvfølelse siden jeg ble svindlet for ca. 1 år tilbake, og har fått mange nye innsikter siden da. Men husk at dette vil ta tid, antagelig resten av livet. Sånne prosesser gjør gjerne det. Men gled deg over alle fremskrittene du gjør og husk å anerkjenne deg selv for å gjøre noe med dette.

Her er mine tips til deg for å øke selvfølelsen din:

  1. Sett deg ned med et stykke papir og skriv ned minst tre ting du liker med deg selv. Det kan være noe med utseende, eller en egenskap eller en måte å være på som du liker ved deg selv. Kommer du på flere enn tre ting så er det kjempefint. Skriv ned alle ting du kommer på. For mange er det ikke lett å anerkjenne eller rose sider ved seg selv. Det kan til og med oppleves flaut, men tenk på at dette vil være med på å styrke deg som person og øke din livskvalitet. Så prøv å komme over barrieren om du har noen.
  2. Spør minst en god venn om hva de setter pris på ved deg. Dette kan oppleves som vanskelig for den som aldri har gjort dette før, men igjen prøv å komme over barrieren, hvis du har noen. For at det skal bli en balanse i å gi og ta imot, kan du fortelle hva du setter pris på hos din venn/venner. Husk å takke etterpå.
  3. Tenk over hvordan du vil at andre skal behandle deg. Hva er greit og hva er ikke akseptabelt? Var det greit at svindleren tråkket over grensene dine? Det var jo ikke det. Men hvorfor var det ikke greit? Hva var det svindleren gjorde mot deg? Kjenn etter hva som gjorde at du følte det slik. Det vil hjelpe deg å komme i kontakt med disse følelsene, sånn at du for det første ser hva han/hun gjorde mot deg, og så deretter kan du se hva som gjorde at det ikke var greit. Dette vil starte en prosess inni deg som gjør deg mere bevisst på hvem du er og hva du ønsker. Tenk at du har like mye verdi som alle andre, og har rett til å si ifra hvis andre behandler deg dårlig.
  4. Start med å finne ut hva slags behov du har. Selv fant jeg ut at jeg tidligere ikke tok så mye hensyn til meg selv og de behovene jeg hadde til enhver tid. Jeg var for eksempel veldig dårlig på å hvile og restituere meg selv, og jobbet med noe hele tiden, uten å ta pauser. Jeg jobbet så mye fordi jeg alltid har vært ambisiøs og hatt høye mål. Jeg har fortsatt høye mål, men jeg har innsett at måten å nå målene min på er ikke å drive rovdrift på egen kropp. Jeg ønsker også å ivareta helsa mi og meg selv på en god måte, og derfor har jeg begynt å ta pauser og hvile innimellom slagene. På hvilken måte ivaretar du deg selv på en god måte, og på hvilken måte ivaretar du deg selv dårlig? Er det rom for forbedringer?
  5. Det siste jeg vil si til deg er å bruke tid på å bli enda bedre kjent med deg selv. Hva liker du? Hva slags verdier har du? Hva er viktig for deg? Grunnen til at det er viktig å svare på sånne spørsmå, er fordi du må vise deg selv at du betyr noe, at du er viktig, at du er betydningsfull.


Jeg garanterer deg at hvis du bruker tid på deg selv på denne måten, så vil selvfølelsen din øke betraktelig. Når man har lav selvfølelse handler det også om at man ikke er noe særlig glad i seg selv. Ved å bli mere bevisst på hva man liker ved seg selv, hva andre setter pris på ved deg, hvordan du vil bli behandlet av andre, hva som skal til for å ivareta deg på en god måte og hva som er viktig for deg vil dette føre til at du blir godt kjent med hvilken person du egentlig er og hva som skal til for at du skal ha det bra.

Når du begynner å ivareta deg selv vil selvfølelsen vokse og livet ditt vil endre seg til det bedre. Selv om du har utfordringer i hverdagen, vil du mestre det på en bedre måte, fordi du vet at du kan ikke gjøre annet enn ditt aller beste. Å ha god selvfølelse er ikke å være perfekt, men å eie en indre følelse av å være bra nok som den man er.

Å bruke tid på seg selv på denne måten kalles for egenomsorg og egenpleie, og er ikke ren egoisme, som noen feilaktig tror. Men noen vil også si at det er viktig å være egoistisk, hvis det er sånn du definerer begrepet. Du kan også se på det som å dypdykke i din egen vakre have. Jeg vet at du har masse å by på av deg selv. La verden få se mere av deg, din skjønnhet og ditt potensiale. Lykke til.

Jeg har skrevet et innlegg som handler om deg som sliter med å legge svindelen bak deg. Her nevner jeg ulike ting du kan gjøre for å komme deg ut av det. Du kan klikke på bildet under for å få tilgang.

Hva tenker du om dette? Har du slitt med lav selvfølelse etter svindelen eller kjenner du noen som sliter? Skriv gjerne noen kommentarer i feltet under. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.