Sliter du med å gi slipp på bitterheten?

I dag ble jeg motivert til å skrive et innlegg for deg som ble svindlet for en tid tilbake, og som av ulike grunner sliter med å legge bak deg opplevelsen. Jeg vil nevne hvordan du kan ta grep for å evne å komme deg ut av dette og gå videre med livet ditt.

Når man blir kjærlighetssvindlet er det to faktorer man må ta hensyn til. Det ene er at mange får kjærlighetssorg, og det andre er det økonomiske aspektet.

Et viktig aspekt er at mange av dere fikk så store problemer med økonomien, at dere var nødt til å ta grep i etterkant av svindelen. Kanskje noen av dere måtte selge huset for å betale gjelden dere fikk, eller andre eiendommer. Kanskje sparepengene er borte og muligheten til å reise er blitt svært redusert.

Det er fakta at de fleste som blir kjærlighetssvindlet, opplever å få en mye dårligere økonomi. Det påvirker hverdagen på en eller annen måte, som gjør at dere ikke har råd til det samme som før., og for noen blir det i verste fall smalhans i lang tid framover, kanskje resten av livet.

I tillegg til det økonomiske aspektet har vi kjærlighetssorgen som mange opplever, og for noen er det verre enn de pengene man mistet. For mange blir svindelen en sjokkartet opplevelse. Det er vanskelig å forstå at det ikke handlet om kjærlighet, og at den personen man stolte hundre prosent på, ikke var den vedkommende ga seg ut for å være.

Man føler et enormt svik som føles overveldende. Det er ikke lett å komme seg etter et slikt sjokk, samtidig som man må forholde seg til en trangere økonomi. Kanskje man bekymrer seg for regninger man ikke har penger til å betale, som kan ødelegge nattesøvnen. Og uansett hvor mye man grubler så finner man ikke noe svar.

Dette kan gjøre at man ikke orker å gjøre så mye av det man før hadde glede av og livskvaliteten forringes. Flere av dere føler på bitterhet på grunn av hva svindleren gjorde mot dere, og greier ikke å gi slipp. Det er også vanskelig å tilgi seg selv, som kan gjøre at dere kommer inn i en ond sirkel av selvbebreidelser og hat.

Noen av dere stenger av for alle følelser og blir deprimerte, og ender opp med å bli sykemeldte. Det er lett å miste lysten til å se fremover, og livet kan oppleves som bare tungt. Noen syns også det er svært urettferdig, hvordan livet har fart med en.

Følelsen av å sitte fast er så sterk at man tror at man ikke har noe annet valg enn å være i den tilstanden man er.

Jeg har selv vært på akkurat det stedet av håpløshet, fanget i tankene mine, hvor bare mine problemer eksisterte. Det var det jeg fant ut etter å ha lært noe om hvordan jeg har taklet utfordringer tidligere i livet.

Det jeg forstod var følgende:

Jeg var selvmedlidende, noe som gjorde meg ekstremt selvopptatt. Fokuset var mye på meg selv og det jeg slet med, og det var alltid noe å bekymre seg for. Jeg bekymret meg konstant for alt mulig, selv om det var stor sannsynlighet for at katastrofetankene ikke ville inntreffe.

Jeg hadde også veldig lav selvfølelse, og var avhengig av andres bekreftelser for å føle meg sett. På et ubevisst plan så søkte jeg bekreftelser i alle jeg snakket med, som gjorde at jeg kun tenkte på meg selv.

En periode av livet mitt vitset jeg mye og folk lo av meg. Eller jeg holdt taler i bryllup og konfirmasjoner. Jeg visste ikke den gangen at jeg gjorde det for å bli bekreftet, men har reflektert mye over dette i ettertid.

Jeg sier ikke at det er noe galt i å gjøre sånne ting for å bli bekreftet, men hvis du er avhengig av å bli det, og ikke kan se din egenverdi, da sliter du.

Det samme kan skje med mennesker som identifiserer seg helt med jobben sin, og når de enten mister den eller pensjonerer seg, så mister de piffen liksom. De levde for jobben sin, og fikk bekreftelser gjennom prestasjonene sine. Det handler om det samme.

Selvfølelsen er mye viktigere enn mange tror. Selvtillit er også viktig, men har du god selvfølelse vil det hjelpe deg til å få god selvtillit. Selvfølelse handler om egenverdi, altså hvordan du ser på deg selv, og det andre handler om hva du gjør, for eksempel når du er på jobb.

Tegn på lav selvfølelse:

  • Du opplever det som vanskelig å ta imot ros og anerkjennelse
  • Du undervurderer deg selv, og trekker deg unna mennesker
  • Det er problematisk for deg å si hva du mener
  • Du kan kjenne deg liten og ubetydelig i mange situasjoner

Når man har lav selvfølelse er man klar over dette daglig, men man vet ikke eller våger ikke å ta et skritt ut av det. Man vil gjerne føle seg bedre og være tryggere på seg selv, men finner det vanskelig å gjøre noe med det. Dette tar mye energi og bidrar til at livskvaliteten forringes betraktelig.

Årsaken til at jeg velger å legge vekt på selvfølelse, er fordi jeg vet at ofre for kjærlighetssvindel enten sliter med lav selvfølelse før svindelen, og/eller at selvfølelsen blir dårligere etter svindelen.

Jeg har også selv brukt enormt med energi på dette hele livet mitt, og jeg har ikke hatt det så bra på grunn av det. Men etter at min selvfølelse vokste, har jeg evnet å møte mine utfordringer i hverdagen, og dette har igjen økt min livskvalitet.

Psykolog Tage Wester sier følgende om selvfølelse:

«Den gode selvfølelsen fungerer som «psykens immunforsvar». Har du lite av det takler du gjerne mye dårligere motgang og kritikk».

Det gjør at vår evne til å takle motgang i forbindelse med svindelen forringes betraktelig, som kan føre til at livskvaliteten blir dårligere. En bedre selvfølelse vil gjøre at evnen til å mestre kritikken blir bedre, og gi ringvirkninger i forhold til bedre livskvalitet.

Det er ikke dermed sagt at økonomien blir bedre, men man evner å se løsninger som man ikke kunne se tidligere. En annen ting som også er bra med god selvfølelse er at man blir snillere mot seg selv, og ser verdien av å ivareta både kroppen og sjelen. Ikke minst blir det enklere å forholde seg til all kritikken man møter fra andre.

Føler man at man har verdi som menneske så behøver man ikke å forsvare sine handlinger overfor andre, fordi man vet at man alltid gjør sitt beste. Så når noen sier at ofre for kjærlighetssvindel er naive, godtroende og kanskje også dumme, så vil man ikke bry seg så mye om det, fordi det er bare en selv som kan definere hvem man er.

En person med god selvfølelse kjenner seg selv best, og driter oppi hva andre tenker om en. Så jeg vil anbefale deg å bli litt mere «Per Fugelli», og ikke tenke så mye på hva andre tenker om deg. Ikke bruk energi på det du ikke kan gjøre noe med. Den eneste du kan endre er faktisk deg selv og hva du tenker om deg selv.

Det som kan skje med mange ofre for kjærlighetssvindel, er at de blir så ekstremt opptatt av hva andre tenker om en, at man blir helt fanget i det.

Hva en god selvfølelse gjorde med meg

For meg ble livet helt annerledes etter at jeg valgte å løfte meg selv. En god selvfølelse har gitt meg mot til å stå frem som den jeg er. Jeg bruker ikke energi på å skjule hendelsen, og det er svært viktig for meg og det livet jeg lever.

Det har gjort at jeg har lært å kjenne flere sider ved meg selv, som jeg ikke visste jeg hadde, som har gitt meg flere muligheter til å finne gode løsninger som har gjort livskvaliteten bedre. En god selvfølelse har også gjort meg i stand til å innrømme min sårbarhet og be om hjelp når jeg behøver det.

Vi gjør alle feil, og når du tror godt om deg selv, så aksepterer du det lettere, fordi du vet at du alltid gjør ditt beste. En god selvfølelse vil også få deg til å se annerledes på økonomien, og være bedre i stand til å finne løsninger som du ikke evnet før.

Kanskje du ikke unngår å selge huset ditt, og du må flytte til et mindre sted, men du vil tilpasse deg det over tid. Jeg bor i en liten hybelleilighet som passer bedre for studenter enn for godt voksne mennesker som meg, men jeg har tilpasset meg.

Det er bare et lite tekjøkken å lage mat på, men jeg fikser det, fordi jeg er motivert for å få det til. Jeg er svært takknemlig for at jeg har et sted å bo, og jeg har lett for å finne det som er bra med den.

En god selvfølelse vil gjøre deg bedre i stand til å være takknemlig for det du har. Jeg er svært takknemlig for at jeg har et liv med bra livskvalitet. Jeg har ikke mye penger å rutte med, men jeg har det bra inni meg. Det er det som virkelig teller, den kjærligheten som jeg har for meg selv.

Dette har også gjort at jeg er blitt mere handlingsdyktig, fordi jeg stoler på min evne til å ordne opp med utfordringer i livet mitt. Jeg er blitt svært tålmodig med meg selv, og det betyr at jeg evner å være utholdende.

Ikke minst har god selvfølelse gjort meg bedre i stand til å se andre mennesker, og ha empati med det andre sliter med i hverdagen. For alle har ett eller annet som man strever med, man er slettes ikke alene om å ha problemer.

Dette er veldig nyttig, for det vil gjøre at du ikke blir så selvopptatt. Det er godt å ha fokus på andre, for da blir man mindre fokusert på hva en selv sliter med. Man hever blikket og får samtidig et større perspektiv på verden.

Det er altså fullt mulig å gjøre noe med en kjærlighetssvindel, for å bedre livskvaliteten din, og jeg håper virkelig at mine råd vil være til god hjelp for deg. Husk at du er et unikt menneske, som fortjener det aller beste livet kan gi deg. Ikke la deg definere av andre mennesker som kritiserer deg.

Det er du som bestemmer hvem du er, og hvem du vil være. Hvis du også bestemmer deg for å vokse med utfordringene og lære av dem, har du alle muligheter for å få en mye bedre livskvalitet.

Jeg har skrevet et innlegg som handler om hvordan man evner å stå i behag når det stormer som verst rundt en. Du kan klikke på bildet under for å lese det.

Hva tenker du om dette? Er det noe du kan ta med deg videre i livet ditt, eller kanskje du har noen tips til meg? Jeg vil gjerne høre fra deg enten i kommentarfeltet under eller ta gjerne kontakt om du har noe på hjertet.

Kilder:

https://www.klikk.no/helse/doktoronline/psykiskhelse/hvordan-fa-bedre-selvfolelse-og-selvtillit-2507503

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.