Hvordan kan pårørende forholde seg til svindel ofre?

I dag var jeg innom Åsted Norge sin Facebook side. Kvelden før hadde jeg sett reprisen om Hilde og Sonja (79). Dere husker kanskje historien om de to, hvor Sonja forelsket seg i en mann som kalte seg for Hu Rhodes og var en offiser i den amerikanske hæren?

Her er flere innlegg for å oppdatere deg. Klikk på bildene under for å få tilgang.

Åsted Norge og spesielt programleder Jens Christian Nørve fremstod som en svært engasjert og empatisk lytter til Sonja’s historie. Han ble svært berørt da han så hvor vanskelig det var for henne å slippe taket i nettkjæresten sin. Jeg tror han overrasket seg selv over hvor emosjonell han faktisk ble.

Jeg håper hans evne til å lytte og sette seg inn i hvordan Sonja hadde det, vil være til nytte for andre. Da tenker jeg spesielt på pårørende til svindel ofre. I panelet til Åsted Norge ble det snakket om akkurat dette.

Det er sterke følelser i sving

Sonja hadde veldig sterke følelser for nettkjæresten sin, fordi svindleren hadde lykkes å skape en illusjon av at kjærligheten var sterk mellom dem. Hun var helt sikker på at han elsket henne, og ville flytte til Norge for å være sammen med henne.

Da Jens Christian Nørve gjennomskuet svindleren, og fortalte Sonja, at han ikke var den han ga seg ut for å være, ville hun ikke helt tro på det. Selv om han viste henne, at Hu Rhodes var gift med Grace Rhodes, og at fødselsdatoen ikke stemte med det hun hadde fått oppgitt, så var det fremdeles vanskelig for henne å ta det innover seg.

Hun snakket også noen ganger med nettkjæresten sin etter denne oppdagelsen, selv om hun hadde lovet Jens Christian Nørve å bryte kontakten med han. Det viser hvor sterkt et bånd svindleren hadde lykkes å bygge mellom dem. I tillegg til dettte så smeltet hun hver gang når hun hørte stemmen hans på telefonen.

Så selv om både Hilde, banken, Økokrim, Politiet og nå Åsted Norge, har tatt kontakt med Sonja og fortalt henne at hun blir svindlet, slet hun med å tro at det virkelig var tilfelle.

Det forteller mye om hvor farlig dyktig denne svindleren var, som lyktes å komme sånn under huden på Sonja, at hun var villig til å gjøre hva som helst for han.

Denne lille, snille damen fortalte til Åsted Norge med tårer i øynene:

«Du tror ikke at mennesker kan være så simple, at de gjør noe sånt mot deg.»

Panelet kune fortelle at det er dypt menneskelig å forelske seg, og tro på håpet om kjærlighet. Når Sonja fikk vite at han var en svindler, ville hun ikke tro på det. Hun forsvarte sine handlinger. Hun sa: «Han kommer sikkert.»

Det ble også sagt i panelet:

«Håp er sjelens brennevin.»

I kjærlighetssvindel ser håpet ut til å være større enn sannheten, for når illusjonen knuses er det bare smerte og sorg igjen.

Hvordan imøtekommer man et svindel offer?

Jeg er helt enig i panelet til Åsted Norge, og deres anbefalinger på hvordan man møter et svindel offer; Med interesse og forståelse.

Det hjelper ikke med: «Hva var det jeg sa?»

Eller med sinne eller kritikk eller frustrasjon. Lytt først til hva offeret har å si, vær en god lytter, vis at du er interessert i å vite hva som har skjedd. Vær forståelsesfull til eventuelle følelser. Når offeret er ferdig, da kan du dele hva du har av informasjon.

Si at du bryr deg om hvordan offeret har det. Hvis du er tålmodig og interessert i å lytte, vil du kanskje lære noe om offeret du ikke visste om fra før. Ikke tro at selv om du er ganske sikker på at du aldri selv ville ha havnet i samme situasjon, så gjør det ikke deg til noe bedre enn offeret.

Denne tilnærmingen vil føre deg nærmere den responsen du ønsker; At offeret slutter å sende penger og avbryter kontakten med svindleren.

For deg som opplever at offeret sender penger som var dine, eller som du kunne få både nytte og glede av i fremtiden, er jeg lei meg på dine vegne. Men kanskje det viktigste tross alt er at offeret lever og ikke har skadet seg fysisk.

Jeg må si jeg ble litt satt ut av en kommentar som en mann på Åsted Norge’s Facebookside hadde skrevet, under programmet om Hilde og Sonja. Han mente blant annet at offeret skulle unnskylde sine handlinger overfor familien og legge seg helt flat. Han mente det var hennes egen feil, og at hun burde takke seg selv for det hun hadde gjort.

Noen ganger får jeg bakoversveis over hvordan andre tenker. Det gledet meg allikevel at mange syntes at både Hilde og Sonja var modige, som vågte å blottlegge seg for hele Norge. For min del står det stor respekt av begge to, og jeg håper dette programmet vil gjøre at samfunnet mykner litt i forhold til kjærlighetssvindel.

Hva tenker du om dette? Har du noen tanker, så del dem gjerne i kommentarfeltet under. Vil du ta en prat så skriv til meg gjennom kontaktskjemaet på siden min. Jeg hører gjerne fra deg.

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.