SR-Bank advarer mot nettsvindel

I dette innlegget vil jeg snakke om SR-Bank og deres forsøk på å bevisstgjøre befolkningen om nettsvindel. De håper at flere vil tenke seg om to ganger før de sender penger til fremmede i utlandet.

Ifølge nyhetssenter.sparebank1.no har Fagrådgiver Silje Talsnes Jakobsen i SR-Bank sammen med sine kolleger jobbet jevnt i to år for å stoppe kunder som er i ferd med å bli svindlet av aktører fra utlandet, men det er desverre mange transaksjoner som ikke blir stoppet. SR-Bank-kunder ble svindlet for en svimlende sum av totalt 50 millioner i 2017.

SR-Bank har en tøff jobb ved å overbevise kunder om at de er i ferd med å bli lurt. Kunder som blir kontaktet svarer følgende:

«Takk for at dere følger med, men det gjelder ikke meg.»

Jeg har kontakt med svindel ofre ukentlig og vet selv hvor vanskelig det kan være å overbevise personer om at de blir svindlet. De tror at andre kan bli svindlet, men ikke dem selv.

Innbyggerundersøkelsen fra året 2017

I dette innlegget fra SR-Bank blir det også nevnt en innbyggerundersøkelse. Denne undersøkelsen omfatter hele landet og er foretatt av Politidirektoratet. Her blir innbyggernes oppfatninger av politiet kartlagt.

Her kan du få innblikk i hvordan folk oppfatter polititets omdømme, hvor mye tillit folk har til politiet, hvordan folk ser på de rekke virksomhetsområder de har ansvar for, hvordan folk oppfatter politet når de har kontakt med dem på ulike måter, og ikke minst hvordan folk opplever samfunnet i dag i forhold til kriminalitet.

Her blir det avdekket om folk generelt føler seg trygg eller er bekymret for å bli utsatt for noe kriminelt. Lignende undersøkelser har vært gjort ni ganger siden 2004 og senest i 2017. Disse undersøkelsene kan ikke sammenlignes med hverandre, da det er skjedd en del endringer i politet med årene. Blant annet så er politiet blitt betydelig mindre i antall enn tidligere år.

Nettsvindel troner øverst på listen over det som befolkningen er mest bekymret for

I undersøkelsen som er fra 2017 er det for aller første gang nettsvindel som folk flest er mest bekymret for. Det er 1 av 3 som bekymrer seg for dette. Økonomisk kriminalitet og datakriminalitet er noe som befolkningen oppleves som en trussel, og folk har desverre heller ikke særlig tillit til at politiet ordner opp i slike saker.

Som jeg har nevnt i tidligere innlegg så er det få personer som anmelder nettsvindel til politiet, noe som samsvarer med funnene i undersøkelsen. Videre ble det avdekket at økonomisk svindel på nett er på topp fem listen over kriminalitet som folk har fortalt de er blitt utsatt for. Faktisk så er det bare 2 av 10 som anmeldte nettsvindel i året 2017.

Det var mest bekymring blant befolkningen for trafikkfarlige hendelser tidligere, men nå er like mange redd for å bli utsatt for identitetstyveri. Samfunnet har endret seg i måten å forholde seg til nettet på.

Vi er på nettet i mye større grad enn før


Globaliseringen og digitaliseringen verden over har økt og mulighetene for å møte på bedragere på nettet er mye større enn tidigere. Antallet nettsvindlere har også økt i omfang. De utnytter folk sine endrede vaner for å være oftere og mere på nettet til sin egen fordel. Derfor er det i aller største grad grunn for å gjøre noe med dette for å øke sin egen trygghet og sikkerhet når man surfer på nettet, ved å blant annet lære seg nettvett.

Dette sier jeg også fordi politiet og Økokrim har problemer med å etterforske spesielt med tanke på kjærlighetssvindel, fordi i de fleste tilfeller blir det brukt falske profiler og bedagerne befinner seg som regel i Ghana og i Nigeria. Etterforskingen blir for omfattende, for dyr og gir lite resultater, iallefall hvis man skal tro Økokrim, som har mere troen på forebyggende arbeid.

Fagrådgiver Silje Talsnes Jakobsen i SR-Bank sier dette om utenlandske transaksjoner:

«Helt konkret stopper vi alle transaksjoner fra kunder som aldri har overført til utlandet før, hastetransaksjoner og transaksjoner til Nigeria. Ellers går det også på magefølelsen og på kundetypen som overfører.»

De har ikke lykkes å stoppe alle. Hun sier videre:

«De som har sluppet gjennom før vi fikk stoppet dem og som vi enten vet eller tror er svindel er på tilsvarende 2 000 000 norske kroner. De fleste av disse transaksjonene har vi prøvd å kansellere i ettertid, men uten hell. Ofte er mottaker ikke å få tak i eller så er konto avsluttet eller midlene flyttet.»

Jeg har en mistanke om at de personene som banken ikke lykkes å få tak i, har sine grunner for ikke å snakke med banken sin. Jeg sier ikke dette for å fordømme dem, men fordi jeg vet hvorfor de ikke vil ha kontakt med banken sin. Av ulike årsaker ønsker de ikke at banken blander seg inn i transaksjonene.

De er blant annet blinde av forelskelse. De er helt sikre på at den de har kontakt med på nettet er ærlig og at de kan stole på vedkommende, og derfor ser de ingen fallgruver i forhold til å sende penger til vedkommende.

Hvem er målgruppen for nettsvindel?

De som blir mest utsatt for kjærlighetssvindel er kvinner over 45+. De er gjerne akkurat skilt, er enslige eller enker. Mannen de faller for er ofte amerikansk soldat som ble vist i programmet Åsted Norge. Da refererer jeg til historien om Sonja (79), som forelsket seg i en amerikansk offiser. Silje Talsnes Jakobsen forteller at de har fått tilsendt bilder av slike type menn når de har spurt kunder om hvem som skal motta pengeoverføringen.

Du kan lese innlegget om Sonja ved å klikke på bildet under:

Det som er typiske kjennetegn for kjærlighetssvindel er at ofrene ikke møter personen de har kontakt med eller snakker med dem i en videosamtale. De kommuniserer med svindleren på telefon eller e-post. Som regel så har de bare et bilde å forholde seg til.

For min del så hadde jeg noen få videosamtaler med min svindler på Skype, men jeg fikk aldri se han, det var bare han som fikk se meg. Han forklarte at det var hærens policy, som naturligvis var bare løgn, men som jeg trodde på den gangen jeg ble svindlet.

Når svindleren ber om penger så er det for eksempel for å komme på besøk. Pengetransaksjonene blir overført i hast, mest trolig fordi svindelofferet ikke skal få tid til å tenke og ikke skal ombestemme seg.

Menn lures også, og det er som oftest gjennom asiatiske selskaper, fordi de tror de vil tjene store penger der.

Silje Talsnes Jakobsen sier følgende om det:

«Disse selskapene framstår som utrolig proffe. De holder kontakten med våre kunder på epost og telefon. Svindlerne viser fram grafer som illustrerer hvordan selskapet kunden har investert i stiger i verdi. Rapportene selskapene sender ut kan se like proffe ut som de norske forvantningsselskapene sender ut. De gir gjerne ut litt utbytte også for å få kunden til å sette inn enda flere penger.»

Det er ikke lett å få stoppet slike transaksjoner, da bedragerne jobber effektivt. Når SR-Bankens «Betaling utland-avdeling» har lykkes å stoppe transaksjonene til Nigeria, da flytter for eksempel de nigerianske bedragerne seg til Tyrkia. Før de når å følge transaksjonen til banken er kontoen allerede avsluttet.

Hva er budskapet fra SR-Bank til kunder?

Jeg vil tro budskapet er dette:

IKKE SEND PENGER TIL UKJENTE PERSONER DU FÅR KONTAKT MED PÅ NETTET OM DET SÅ ER FOR KJÆRLIGHET ELLER TROEN PÅ AT DU VIL TJENE STORE PENGER

Tenk deg godt om, og lær deg nettvett! Jeg har samlet noen nettvettregler for kjærlighetssvindel. De kan du sjekke ut ved å klikke på linken under:

https://www.datingsvindel.com/nettvett-regler/

Har du noen tanker om dette innlegget så hører jeg gjerne fra deg. Du kan også kontakte meg gjennom kontaktskjemaet mitt på nettsiden min.

Kilder:

nyhetssenter.sparebank1.no

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.