Hvordan kunne forstå svindel ofre bedre

Hva tror du svindel ofre er opptatt av etter å ha blitt kjærlighetssvindlet? Man skulle tro de fleste ville bruke mye tid på å lære hvordan de skal unngå å bli svindlet flere ganger i fremtiden, men overraskende nok så er ikke det tilfelle.

En amerikansk studie er blitt gjennomført av SCARS, The Society of Citizens against Romance Scams, fra Desember 2017 til September 2018 for å kartlegge hva ulike svindel ofre tror de trenger eller har behov for etter å ha blitt kjærlighetssvindlet.

Det var 1900+ kjærlighetssvindel ofre som deltok i undersøkelsen. Dette studiet ble gjort for å få et større grunnlag for å forstå svindel ofre bedre. 

Hvem er svindlernes favorittobjekter?

Eldre mennesker er de som er mest utsatt for kjærlighetssvindel. 1/5 av de eldre sier de blir utsatt for svindel ti ganger om dagen. 2/3 av personer over 60 bekymrer seg for å bli svindlet og 20 % unngår nettbank på grunn av det.

Disse funnene stemmer også overens med hva som skjer i Norge, hvor svindlere har eldre mennesker som en favoritt målgruppe. 

Her er funnene fra undersøkelsen

Deltakerne ble spurt om hva som var mest viktig etter å ha blitt svindlet. Å se på bilder av svindlere og/eller falske profiler eller å lære å unngå å bli svindlet i fremtiden? 

Hele 84 % svarte at de brukte mye tid på å se på endeløse bilder av svindlere. Bare 16 % var opptatt av å lære hvordan man skal unngå å bli svindlet i fremtiden.

De fleste ofre indikerte at når de kontinuerlig så på svindlere og falske bilder så økte nivået av angst og frykt.

Alle ofre ga uttrykk for betydelig sinne mot svindlere, men ofre som ble healet sluttet å være sint. Ofre som fortsatte å være sint etter 1 år opplevde ikke å bli healet.

Ca. 78 % av ofrene er tiltrukket til anti-svindel sider på Internett, som fokuserer på hat mot svindlere. Av disse uttrykte bare 20 % at de hadde blitt betydelig healet i løpet av 1 år.

68 % av ofrene hatet fremdeles svindleren etter 6 måneder, og 36 % etter 1 år. 

Ofre som ikke hadde deltatt i en legtim support gruppe eller rådgivning ga uttrykk for betydelig frykt for fremmede etter 1 år. 

De fleste ofre som hadde fokusert på å se på falske bilder som  svindlere opererer med eller å lese tekster som svindlere hadde skrevet, kunne ikke indentifisere falske identiteter etter 1 år og fortsatte med å kommunisere med ukjente og fremmede personer på Internett.

Ofre som var medlemmer i anti-svindel amatør grupper på Internett var utsatt for svindel gjennomsnittlig 2,9 ganger. Ofre som var medlemmer i profesjonelle support grupper eller fikk rådgivning ble utsatt for svindel 1 gang. 

Over 71 % av ofrene ga uttrykk for frustrasjon med ideen om at de må lære å bli trygg på Internett.

Over 66 % av ofrene etter 6 måneder hadde ikke lært noe nyttig i forhold til å identifisere eller unngå svindlere i fremtiden annet enn noen få ansikter.

Over 87 % av nylige ofre (2 måneder etter å ha blitt svindlet) trodde at det var noen andres jobb å redde dem og få tilbake pengene deres.

Over 62 % av nylige ofre gjentok/repeterte falsk informasjon om svindlere som de hadde lært i anti-svindler grupper.

Tror du at du bruker nok tid for å lære om hvordan du skal unngå å bli svindlet?

Hvor mye tid bruker du på å lære om hvordan du skal unngå å bli svindlet i fremtiden? Har du rapportert din svindler? Bruker du tid på å heale deg selv eller er du fortsatt sint? 

Dette er viktige spørsmål å svare på. For hvis det er slik at du ikke bruker tid i det hele tatt på å lære hvordan falske profiler og bilder ser ut, vil du fortsatt være i faresonen for å bli svindlet igjen. Du vil også ha liten mulighet for å evne å heale deg selv. 

Denne undersøkelsen viser at dess lenger tid du bruker til å være sint, til å være besatt av å sjekke ut falske bilder på anti-svindel grupper, istedenfor å lære om hvordan du skal unngå å bli svindlet, vil du ikke mestre å identifisere falske bilder og vil dermed fortsatt være i faresonen for å bli svindlet igjen. 

Ved å fortsette å se på falske bilder som svindlere opererer med gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Du skyter på en måte deg selv i foten. Jeg vil våge å si at det ikke er spesielt smart engang. 

Vær smartere! 

Lær deg å identifisere falske bilder, rapporter og blokker dem, beskytt deg selv ved å la være å kommunisere med fremmede personer på Internett iallefall en periode til du føler du har kontroll, snakk med en god venn du kan stole på, og søk hjelp hos en rådgiver/psykolog for å heale deg selv. 

Ikke jakt på svindlere for å finne ut hvor de bor eller holder til, for å gjøre et forsøk på å få igjen pengene. Ikke fortsett å snakke med dem, fordi du vil lure dem til å oppgi informasjon du kan bruke for å få igjen pengene. Det vil ikke være til hjelp for deg. Det vil bare bringe deg lenger vekk fra å bli bedre.

Les dette innlegget for å lære hvordan du kan bli smartere ved å klikke på linken under:

Jeg forstår frustrasjonen din ved penger som er tapt. Tro meg, jeg har blitt svindlet selv. 

I tilegg til dette vil jeg anbefale deg å ikke være medlem av anti-svindel grupper som fokuserer på hat mot svindlere. Det vil ikke være til hjelp for deg, kun forsterke sinnet og hatet du føler mot vedkommende som svindlet deg.

Det vil heller ikke hjelpe deg til å føle deg bedre, da den amerikanske undersøkelsen viste at dess mere du ser på falske bilder svindlere opererer med, dess mere angst og frykt vil du føle inni deg. 

Dette er mine råd til deg. Du kan lese mere om hvordan du kan unngå bli svindlet igjen ved å klikke på linken under.

Er du i faresonen for å bli svindlet igjen?

Hva tenker du om dette? Er du blitt svindlet eller er du en pårørende? Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Kilder:

Romancescamsnow.com

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.