Kjærlighetssvindel er en gullgruve for bedragere

Det er mange grunner for at du som er blitt kjærlighetssvindlet ikke bør fortsette kontakten med han/henne du har overført penger til. For det første er du i stor fare for å bli svindlet igjen, og for det andre så har du ingen rettigheter til å få igjen de beløpene du har sendt, og for det tredje for hvert beløp du overfører til «nettkjæresten» din desto større økonomiske konsekvenser blir det for deg.

Det hjelper ikke at du er blitt manipulert til å sende pengene. Siden du har overført pengene selv, har du ingen muligheter for å kreve at du får dem igjen.

Du kan lese mere om hvem som er i fare for å bli svindlet igjen ved å klikke på bildet under:

Er du i faresonen for å bli svindlet igjen?

Svindel erstattes, men ikke beløp du selv overfører og godkjenner

Sjansen til å få igjen pengene dine er minimal eller så og si ikke eksisterende

Så det er en sjanse for at du kan få igjen beløpet du har sendt men den er, som jeg ser det, mikroskopisk. Da må du for det første oppdage svindelen, at han/hun du har kontakt med er ute etter å lure deg, og for det andre så har du også fryktelig dårlig tid på deg. Du må oppdage det enten før du bestemmer deg for å sende pengene eller før pengene har forlatt mottakerkontoen.

Ofte så handler det om sterke følelser, og det er disse følelsene som ødelegger for deg og dine muligheter til å få igjen beløpet du har sendt.

Skal du ha en mulighet for å få igjen beløpet må du ha mistanke til at «nettkjæresten» din kan være en svindler før du sender beløpet, og kanskje ikke føle deg så knyttet til vedkommende. Hvis du er forelsket øker sjansen for at du ikke oppdager svindelen. Det er vanskeligere å komme seg ut av det når man har sterke følelser for vedkommende.

Du anbefales å anmelde uansett utfall

Politi og Banker og Økokrim anbefaler at du anmelder vedkommende uansett utfall. Det er så mange mørketall når det gjelder kjærlighetssvindel, at det er vanskelig å vite hvor mange som er utsatt for dette. Det hadde vært interessant å se hvor stor denne gruppen egentlig er. Hvis alle hadde anmeldt ville det kanskje ha blitt gjort mere for enkeltindivider. Det er noe vi ikke vet, men jeg tror at å anmelde er veien å gå uansett.

Når vi anmelder hjelper vi Politiet og Økokrim til å se hvor stort problemet er, som gjør at de kan justere sine mål for hvordan de opererer i forhold til kjærlighetssvindel. Det er også deres jobb å etterforske disse sakene. Selv om det virker som om lite blir gjort for å ta svindlerne, så har jeg i grunn forståelse for at det ikke er så lett.

Kjærlighetssvindlere har mange celler i flere deler av verden. De vet at svindel som dette ikke gir de lengste fengselsstraffene, og jeg vil tro det er en av grunnene til at de holder på med dette. De har funnet et marked som de opererer på som gir dem tilgang til raske gevinster og minimale sjanser for å bli tatt, hvis de er smarte. Og det virker som om antallet smarte svindlere bare øker i omfang.

Det kan Jørund Heimholt, som eier og driver nettsiden «Datahjelperne» skrive under på. Han sjekker emailer hele tiden for å avdekke svindel og hjelpe forbrukere til å forhindre at de blir utsatt for svindel. Han ser at svindlere blir mer og mer dyktige på å lage annonser som ligner på det som bl.a Elkjøp, Coop eller Telenor har. Det er veldig mange som «går fem på» her, og lar seg lure.

Det er et stort marked for svindlere. Hvis en svindler skulle være så uheldig å bli tatt og straffet for det, så blir de i fengsel bare en kortere periode og så er de ute og klar for å svindle igjen. De som blir fengslet blir også lett erstattet av nye svindlere.

Mange oppretter firma som virker legale og kamuflerer hva de egentlig holder på med. Jeg vil tro at på denne måten blir det ikke lett å finne dem. Jeg ser at flere både kjærlighetssvindlere og andre type svindlere blir tatt. De fleste holder til i Ghana og Nigeria. De som driver med kjærlighetssvindel holder også på med andre type svindel.

SCARS kan fortelle at 18 000 svindlere er blitt tatt i løpet av en tre års periode. Det er jo bra, men når man forstår at det finnes hundretusener av svindlere ute der, så er det kanskje ikke så mange allikevel. Det forteller også hvor stort problemet er globalt.

Vis forsiktighet og beskytt deg selv!

Det er grunn for å være mere forsiktig med hvem man har kontakt med gjennom Internett, gjennom sosiale medier og dating sider. Globaliseringen og digitaliseringen har gjort det mulig for svindlere å ta kontakt med hvem som helst fra hvor som helst i verden. De kan lyve om hvor de kommer fra, hvor de bor, hva de gjør, hva de heter. De har frie tøyler til å gjøre hva de vil med deg, på den måten som passer dem best og på deres prinsipper.

Så hvis du tror at ingen skal komme til å lure deg noen gang, men at du samtidig ikke beskytter deg selv, så vil jeg påstå du er i faresonen for å utsette deg for svindel. Jeg har lært å beskytte meg selv etter kjærlighetssvindelen, for jeg vet at det kan skje igjen. Det innebærer blant annet å stille krav til mennesker som vil ha kontakt med deg.

Gjør meg en tjeneste! Tenk over Internett vanene dine! Når du blir kontaktet av helt fremmede personer på Facebook eller Instagram sjekker du personen da? Tenker du over hva slags motiver vedkommende har for å få kontakt med deg? Er vedkommende singel eller er de enkemenn? At de er enkemenn, bor et sted, jobber et annet og har lite bilder på profilen sin, er for meg en svindel-alert! Mitt råd da er å skygge unna.

Noen tips fra meg om god atferd på Internett!!

For at du ikke skal få deg overraskelser du helst vil være foruten, så er det viktig at du er våken og bevisst på hvem du sier ja til. Si ja kun til personer du kjenner og vil ha kontakt med. Er det noen du ikke kjenner, så sjekk profilen deres grundig. Tenk over hva slags motiver de har for å bli kjent med deg.

En måte å gjøre det på, er å sende en mail til dem før du evt sier ja til å bli venner med dem. Du kan spørre om det du vil vite og så ser du hvordan vedkommende svarer. Da vet du mere om hva personen vil og kan føle deg mere trygg på hva du velger å gjøre. Det kan være at du får en ny venn, men gjør undersøkelser først før du bestemmer deg.

Det samme gjør du når du er på en dating side. Føl deg frem før du velger å gi vedkommende emailadressen din. Det tar tid å bli kjent med noen, men gjennom å spørre noen få spørsmål vil du få vite mere om hva personen egentlig vil. Vær skeptisk, still viktige spørsmål du vil ha svar på, ikke vær for åpen i begynnelsen, still krav til personen. Hvis det er en svindler du har kontakt med, vil vedkommende ønske emailadressen din ganske fort.

Det finnes altså mange måter du kan beskytte deg selv på. Det viktigste jeg allikevel vil si er:

  • Du behøver ikke å være venn med alle
  • Ikke stol på noen du ikke kjenner og aldri har sett
  • Still krav til dem som vil være venner med deg
  • Vær smart

Har du blitt svindlet vil jeg anbefale at du leser dette innlegget som handler om hvordan du kan bli smartere ved å klikke på linken under:

BLI STERKERE, SMARTERE, KLOKERE

Og til slutt: Vær forsiktig! Vær bevisst dine nettvett vaner!

Du kan lese om mine Nettvettregler ved å klikke på bildet under:

Nettvettregler!

Hva tenker du om dette innlegget? Hva slags nettvett vaner har du? Tror du at du kan bli svindlet? Skriv gjerne noen ord om dette i kommentarfeltet under. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.