Er du i faresonen for å bli svindlet igjen?

Når man blir utsatt for kjærlighetssvindel oppstår det i mange tilfeller veldig sterke følelser, spesielt for de som sender penger til «nettkjæresten» sin. Hvis du  akkurat nå har kontakt med en mann/kvinne som du liker, men samtidig ikke er helt sikker på, så vil nok dette innlegget hjelpe deg til å ta en avgjørelse på om du skal droppe han/henne eller ikke.

Har du sendt penger til «nettkjæresten» din?

Dette innlegget er spesielt for deg som har sendt penger til en person som du er forelsket i, har et kjærlig forhold til og/eller føler deg knyttet til på en eller annen måte. Av egen erfaring husker jeg hvor vanskelig det var å bryte kontakten med min «nettkjæreste» etter å ha overført penger til han en rekke ganger. Den første gangen jeg ville bryte kontakten med han var to uker etter at jeg hadde sendt avgårde det aller største beløpet på 280 000 kroner.

Da ba han om et enda større beløp og ga en begrunnelse for det. Jeg nektet å imøtekomme hans ønsker. Beløpet han ba om denne gangen var på 245 000 kroner. Jeg hadde ikke muligheter til å låne mere penger. Han mente at jeg kunne låne fra familie og venner, men det var ikke aktuelt. Jeg ville ikke rote andre inn i dette.

Etter at han hadde bedt om disse pengene ble jeg sint på han. Jeg sendte han flere mail der jeg fortalte om mine følelser. Han fortalte at han ikke var ute etter å hverken såre meg eller ødelegge meg, men ved å spørre om penger hele tiden, ble jeg veldig utrygg på han. Jeg hadde lyst til at han skulle sende meg gullpakken, en pakke med 80 kg gull, men jeg syntes at denne pakken skapte vel mye problemer for meg.

Jeg tar kontakt med noen andre for å be om hjelp

På dette stadiet snakket jeg med noen om det som skjedde, og de var overbevist om at han var en svindler. Dette gjorde meg bare enda sintere, og jeg ble i tillegg trist og lei meg, og jeg så svært tungt på hele situasjonen.  Jeg fikk all verdens selvmedlidende tanker i hodet i forhold til all gjelden jeg hadde pådratt meg. Det skjedde veldig mye i hodet mitt på den tiden. Jeg var ikke helt bevisst på alt som foregikk av tanker, men jeg hadde en dårlig følelse inni meg. Det var jeg klar over.

Jeg skrev flere mail til han om at jeg ville bryte kontakten med han, I tillegg til dette ba jeg han om å gi meg tilbake pengene mine og overføre dem til kontoen min. Han reagerte med å bli irritert på meg, fordi jeg skrev til han på gmail. Han hadde tidligere fortalt at han ønsket at jeg skulle ta opp temaet om penger på Skype og ikke på gmail. Han ønsket ikke at andre skulle få vite om gullpakken. Det skulle være en hemmelighet som bare jeg og han delte.

Han sa allikevel ja til å sende meg pengene når han hadde kommet seg ut av Damaskus, Syria. Her kunne historien ha endt, men det gjorde den ikke. For jeg hadde ikke brutt med han følelsesmessig enda. Jeg var fortsatt i stor fare for å bli svindlet igjen, og det var akkurat det som skjedde. Jeg ønsket i tillegg så sterkt at historien skulle ende godt. Så da han fortalte meg at han var klar for å dra til Norge, ble jeg igjen dratt inn i hans lumske planer om å fortsette kontakten med meg så han kunne svindle meg flere ganger.

Han får penger til flybillett for å komme til Norge

Det endte med at jeg sendte han penger for flybilletten. Da han ikke kom den helgen han skulle, ringte jeg banken og politiet og Økokrim for å anmelde han. På den tiden var det bruk av kjemiske våpen i Damaskus, og det var den begrunnelsen han ga til meg. Han kunne ikke reise for det var fortsatt bruk for han.

Jeg trodde ørlite på han, men da jeg ikke hørte fra han på flere dager, bestemte jeg meg for at nok var nok. Jeg brøt kontakten helt og ble da også veldig klar over at min økonomiske situasjon var fullstendig snudd på hodet. Da hadde jeg bare meg selv og min virkelighet å forholde meg til, og den var vond og tung.

Jeg vil advare deg som har kontakt med en mulig svindler

Med min historie vil jeg advare deg som har sendt penger og som fortsetter å sende penger. Når du er inne på nettsiden min og leser dette innlegget, så er det fordi noe i deg er uttrygg. Selv om du leser dette innlegget og blir advart, så er det ikke nok til å få deg ut av faresonen. Du må gjøre flere ting hvis du skal fri deg helt fra usikkerhet og faren for å bli svindlet igjen.

Her er noen tips til hva du kan gjøre videre:

  • Bryt kontakten helt med din «nettkjæreste». Så lenge du fortsetter å maile med han, vil du være i faresonen for å bli svindlet igjen.
  • Mange av dere får lyst til å hevne dere. Ikke gjør det. Organisasjonen SCARS, har 27 års erfaring med svindel ofre, og vet av lang erfaring at de som har hevntanker, og som fortsetter å holde kontakten for å avsløre sin svindler er i stor fare for å bli svindlet igjen
  • Mange av dere blir sinte og fortsetter å holde kontakten med svindleren for å fortelle hvor frustrert dere er over hva han/hun gjør med dere. Uansett hvor sinte dere er, så anbefaler jeg at dere bryter kontakten tvert. Dere er fortsatt i fare for å bli svindlet igjen

Hva du kan gjøre for å minske muligheten for å bli svindlet igjen i fremtiden:

Dette er fakta: Har du blitt svindlet en gang, så kan du bli det igjen, hvis du ikke gjør noe med situasjonen. Det betyr å slutte med alle vaner som brakte deg inn i svindelsituasjonen. Så hvis du har for vane å ta kontakt med fremmede personer på nettet, må du seriøst vurdere å slutte med det, iallefall for en periode.

Jeg anbefaler for deg som har profiler på dating sider å trekke deg vekk fra den for en periode, til du føler at du igjen har kontroll på situasjonen. Det er også smart å la være å ta kontakt med helt ukjente mennesker på sosiale medier som Facebook og Instagram, eller la være å svare på henvendelser fra fremmede personer som tar kontakt med deg. Dette fordi du må beskytte deg selv fra å komme i kontakt med personer som kan skade deg. Du må først og fremst tenke på hva som er best for deg selv.

Hvis du vet at du har lett for å tro på mennesker, at du er litt godtroende, så er dette en fin tid å bli bedre kjent med deg selv. Spør deg selv om den måten du er på i forhold til andre mennesker er bra for deg. Hvilke fordeler får du av å være som du er? Hvilke ulemper medfører din måte å være på? Er det nødvendig å være åpen mot alle, ha tillit til alle, for at du skal ha det bra, eller er det kanskje på tide å tenke over om du må gjøre noen justeringer?

Min erfaring etter svindelen er følgende:

Jeg vet at jeg er godtroende, og at jeg har vært altfor åpen i forhold til andre. I tillegg har jeg vært altfor tillitsfull. Derfor har jeg endret meg i etterkant av svindelen.

I dag er jeg mere forsiktig som person når det gjelder å bli kjent med nye mennesker. Hvis det er noen personer som sender meg venneforespørsler på Facebook, sjekker jeg alltid hva slags personer de er for å for få vite mere om deres motiv for å bli venner med meg ved å sjekke profilen og lese innlegg de har på Facebooksiden sin. Det gjelder spesielt når de kommer fra et annet land.

Jeg vet hvordan svindlerers profiler ser ut, så de blir blokkert med en gang. Hvis du er usikker på hvordan en svindlers profil ser ut, har jeg mange ledetråder du kan følge. Klikk på linken under og sjekk denne siden:

NETTVETTREGLER

De som vil bli venner med meg må bevise at de er til å stole på. Jeg setter krav til dem. Det er viktig å vite hva jeg syns er greit, og hva jeg ikke syns er greit. Jeg er på denne måten blitt bedre kjent med meg selv og hva som er viktig for meg. Det førte til at jeg fant ut hva som virkelig betyr noe for meg. I dag er jeg mest opptatt av gode relasjoner med venner og familie. Jeg er ikke så opptatt av gull og glitter, men et liv med kvalitet og mening.

Jeg kan godt ha fine ting, men jeg kommer ikke til å jobbe livet av meg for å få dem eller få dem gjennom andre. Det er mere at jeg liker å ha det fint rundt meg, og det kan man få til ved relativt enkle midler.

Jeg er også blitt mye mere realistisk, og forholder meg til verden som den er, til virkeligheten. Det hjelper meg til å ta gode avgjørelser for meg selv, og i tillegg beskytte meg selv fra å bli lurt igjen. Jeg er fortsatt en drømmer, men jeg jobber målbevisst for at mine drømmer skal gå i oppfyllelse.

Jeg tror ikke veien å gå er å mure seg selv inne, og la være å ha kontakt med andre mennesker. Jeg tror mere på å lære av egne feil og endre vaner som ikke er funksjonelle i hverdagen, slik at man står bedre rustet når man møter på utfordringer. Det vil alltid være utfordringer i livet, det kan man ikke unngå. Jeg tror at man må lære seg kunsten å skille på hva som er bra og hva som ikke er bra for en.

Det gjør man ved å utvikle sin evne til å være bevisst på seg selv, på andre, og på verden som den er i dag. Man behøver ikke å stole på alle, man  behøver ikke å være venn med alle, kun de som du har lært er til å stole på og som du ønsker å ha i din omgangskrets. Som ikke utnytter deg for å få fordeler eller som vil ha noe av deg for egen vinnings skyld.

Det som skjedde med meg etter svindelen:

Jeg la aldri ned min profil på dating siden, den er faktisk fortsatt der.  Men jeg tok en pause fra den for å kjenne etter hva jeg ville. Siden jeg valgte å starte med denne nettsiden, har jeg lært mye om svindel. I tillegg har jeg endret meg fullstendig, som jeg bestemte meg ganske tidlig for å gjøre.

Jeg ønsket at denne opplevelsen skulle bety noe for meg, som den også har gjort og fortsatt gjør. Jeg er i dag veldig glad for den avgjørelsen, pluss at jeg er sjeleglad for at jeg fortsatte å være på dating siden.

Hvis jeg hadde sluttet å være på dating siden ville jeg nemlig ikke ha møtt han jeg er kjæreste med i dag, som jeg føler ganske sterkt er min soul mate. Jeg mistet aldri troen på kjærligheten, og derfor ble jeg også så heldig å få trekke vinnerloddet i livets kjærlighetslotteri, det aller gjeveste loddet jeg kunne håpe på å få.

For meg er kjærligheten det største av alt, og jeg vet hvor heldig jeg er. Det er ikke alle som opplever dette, men jeg tror at flere kan oppleve dette. Jeg tror det er viktig å være åpen for muligheter, men du behøver ikke å være åpen for alt og alle, kun det som føles verdifullt og gir mening i livet ditt. Det er noe jeg har tenkt å skrive mere om  i et senere innlegg en annen dag.

Jeg har skrevet et innlegg om kunsten å stå i ubehag når det skjer mye rundt deg. Kanskje du kan ha nytte av det. Du kan klikke på linken under for å lese:

Hvordan evne å stå i ubehag når det stormer som verst rundt deg?

Hvis du har tanker om innlegget vil jeg gjerne høre fra deg. Skriv noen ord i kommentarfeltet under.

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.