Hvordan evne å stå i ubehag når det stormer som verst rundt deg?

Jeg husker tilbake til den tiden da jeg ble kjærlighetssvindlet. Det er ikke så veldig lenge siden. Faktisk så hadde jeg årsdag for den dagen jeg møtte min svindler for to dager tilbake, Tirsdag den 27. november. Det er ikke akkurat slike dager man ønsker å huske, men sånn er det. Sånn er virkeligheten, og jeg forholder meg til den.

Jeg kvidde meg til denne dagen, fordi jeg var redd for at den ville gjøre meg trist og lei meg. Men jeg overlevde, faktisk så føler jeg meg bedre enn på lenge. For jeg bestemte meg ganske tidlig etter svindelen å gjøre noe positivt med det jeg opplevde, og jeg er bare enda mere motivert for å høste noe bra ut av hendelsen.

God hverdagshelse – hva er det?

Per Anders Nordengen, tidligere prest og nå forfatter og en av de mest etterspurte foredragsholderne i Norge, sier noe viktig om akkurat dette i boken sin «Psykt bra».

Han snakker om god hverdagshelse, og hvordan vi kan leve med endringer i livet. God hverdagshelse er å ha det bra til tross for alt vi blir utsatt for av stress, endringer, og utfordringer i hverdagen.

Per Anders Nordengen sier følgende om dette begrepet:

«God hverdagshelse er å komme videre på tross av de uventede og ubehagelige endringene. Alle kan bli dyttet overende i livet. Kunsten er å makte å reise seg igjen. Det viktigste er ikke å unngå livets forandringer, men å leve så godt som mulig med dem. Det handler om å være mere realistisk og regne med at hva som helst kan skje med hvem som helst uten at vi bekymrer oss og tenker på det til stadighet.»

«Å leve godt med usikkerhet og med livets uunngåelige endringer, er en viktig ballast for psykisk helse. Vi må akseptere at vonde ting kan skje. Kroppene våre kan bli syke og ulykker kan inntreffe. Vi kan ikke basere livene våre bare på trygghet og forutsigbarhet. Det er ikke mulig å stoppe motvinden, men vi kan lære oss å mestre både smult farvann og sterke stormer.»

Kunsten å aldri gi opp

I dag føler jeg meg sterk, spesielt indre sterk, fordi jeg har virkelig jobbet for å bearbeide de vonde følelsene og ikke gitt opp. For meg er det å gi opp ikke et alternativ. Jeg har hatt mange ubehagelige følelser og tanker siden jeg ble svindlet. I tillegg har økonomien min blitt mye dårligere, og jeg har måttet forholde meg til instanser som har vært totalt ukjent for meg helt til nå.

Jeg har vært nødt til å be om hjelp for å takle min økonomi, og det har vært veldig ubehagelig å stå i det. Men jeg har greidd det og jeg står fortsatt i det, og jeg har overlevd.

Det var tider da jeg tenkte at nå vil jeg ikke mer. Jeg ville ikke leve lenger fordi jeg hadde pådratt meg så mye gjeld, og jeg følte meg så forferdelig skamfull og bar på så ekstremt mye skyldfølelse på mine tynne skuldre. Det var så tungt at de tynne føttene mine nesten ikke greidde vekten og kunne ha falt sammen når som helst.

Men de gjorde ikke det. De bærer fortsatt på meg og alt jeg har inni meg. Jeg greidde det. Jeg kom meg igjennom det. Jeg er sterkere enn jeg trodde. Jeg har så mye styrke inni meg, at jeg kan bære meg selv. Det er ikke verst.

Du er sterkere enn du tror

Det samme gjelder deg. Du er også sterkere enn du tror. Det å bli kjærlighetssvindlet er ekstremt tøft og hardt, og mange av dere reagerer med handlingslammelse og apati. Du blir skråsikker på at nå er livet over, at det ikke er noe mer å hente noen steder. Du tror at nå er det bare å grave seg ned et sted og dø, for det kan ikke bli verre enn dette.

Det er hva mange av dere tror, at livet ebber på en måte ut. Du tror at du aldri noen sinne vil finne ekte kjærlighet eller at du aldri igjen kan glede deg til noen ting for pengene dine er sløst bort til et menneske som utnyttet deg for egen vinnings skyld.

Det er der jeg mener du tar feil for det behøver absolutt ikke å være slik. Nå høres jeg sikkert veldig skråsikker ut og kanskje også opplever du meg som ekstremt irriterende akkurat nå. Kanskje du også tenker; «Hvordan kan jeg si noe sånt når du føler deg så, unnskyld uttrykket, inni ræva miserabel og dårlig akkurat nå?» Jeg må være passe arrogant som kommer med slike tøvete ting, ikke sant?

Latter er helsebringende og løser opp knuter inni deg

Men jeg mener det virkelig. Jeg har blitt svindlet jeg også, jeg har økonomiske problemer, men jeg føler meg ikke ræva lenger. Jeg kan til og med le av det som skjedde da jeg ble svindlet. Sa jeg le? Ja, det gjorde jeg. Jeg kan le og jeg har ledd mye av mine egne fadeser i ettertid. Det jeg har erfart er at når jeg ler av meg selv så føler jeg meg bedre.

Nei, problemene blir ikke borte, men jeg føler meg bedre og knutene jeg har inni meg blir mindre harde og løser seg litt opp. Jeg har faktisk ledd så mye av dette at knutene er så å si nesten helt borte i dag.

Jeg husker jeg fortalte om hvordan det hele begynte til en venn også lurte jeg på om jeg skulle våge å nevne gullpakken. Dere skjønner jeg ble så fristet av gullbarrer. Min svindler fortalte en fantastisk historie om en sheik han hadde reddet fra Talibaner, og som takk for hjelpen fikk han en gave på 80 kg gullbarrer. Jeg trodde på historien og syntes den var så rørende, at jeg nesten gråt en skvett.

Da han fortalte at han ville sende disse gullbarrene i posten til meg, ble jeg helt satt ut. De skulle til og med bli brakt på døra mi av en amerikansk diplomat. Historien var så fantastisk at den var mest ikke til å tro. Dere kjenner sikkert til ordtaket: Virker det for godt til å være sant, så er det trolig det. Det gjaldt naturligvis ikke meg, men alle andre. Jeg trodde jeg var annerledes.

Da jeg fortalte om gullbarrene til min venn, og det var første gangen jeg delte det med noen som ikke visste at dette hadde skjedd, lo jeg så mye at jeg datt nesten ned av stolen. Jeg lo av min egen stupidity, og det var utrolig forløsende. Dette var også en venn som var veldig forståelsesfull til hva jeg hadde gjort, og dømte meg ikke, og som lo med meg, ikke av meg.

Derfor ble hele opplevelsen av å dele veldig god for både meg og han. Jeg fikk muligheten til å fortelle, og han fikk muligheten til å støtte og oppmuntre meg til å være åpen om det som hadde skjedd.

En annen ting jeg har lyst til å dele med deg, er at jeg ikke ser på meg selv som dum, selv om jeg følte meg veldig dum da jeg «gikk fem på» og ble svindlet. Jeg vil heller si at jeg gjorde noe dumt som fikk store konsekvenser for meg selv og i ett tilfelle for en annen person. Det gjør meg ikke dum, men det gjør meg i stand til å feile.

Jeg vil påstå at i vårt samfunn i dag så er vi raske til å fordømme hverandre når vi feiler. Det gjør at det ikke blir så lett å innrømme at man driter på draget en gang i blant, for vi har så store forventninger til oss selv. Hvis vi hele tiden forventer at vi skal mestre alle livets utfordringer uten å feile, da gjør vi hverandre en bjørnetjeneste. Vi kan ikke lære eller vokse som mennesker uten å tråkke feil.

Det sitter i hodet

Det har jeg klokketro på. Tankene dine gjør deg til den du er. Når man er blitt kjærlighetssvindlet kommer de negative tankene som perler på en snor. Man har mye skam- og skyldfølelse, og blir redd for hva andre vil tenke om en. Det er mye sinne og til og med raseri som er vendt både mot seg selv og mot svindleren, og noen får et brennende behov for å hevne seg.

Man kaller seg selv stygge ting som: «Så dum du var. Du er så fordømt irriterende godtroende og naiv. Du måtte da forstå at dette var lureri. Du er en idiot». Og slik fortsetter det i det uendelige. Du blir sliten av å gå rundt med slike tanker i hodet ditt, de matter deg rett og slett ut, og noen av dere blir jo syke av det også.

En måte å leve med det man har gjort, er å gjøre et forsøk på å endre tankene. Du kan begynne med å stille spørsmålstegn til hva du sier om deg selv. Når du kaller deg selv for dum, spør om det er riktig. Det samme gjør du hvis andre skulle kalle deg for dum. Videre kan du si: «Jeg er enig i at jeg gjorde noe dumt, men jeg er ikke enig i at jeg er dum.»

Kjenn etter om det stemmer for deg. Dette vil hjelpe deg til å forstå at det er forskjell på å være dum og å gjøre noe dumt. Du er ikke hva du gjør, så ikke la det du gjør betegne deg som menneske. Dette er en ny måte å se deg selv på som vil være mere konstruktivt og realistisk i forhold til hvem du er.

Du kan fortsette å stille spørsmålstegn for hver gang du kaller deg selv for stygge ting. Er det virkelig sant?

Vær ærlig med deg selv! Innrøm og aksepter!

Det aller første jeg gjorde etter at jeg forstod at jeg var blitt svindlet var å innrømme hva jeg hadde gjort overfor meg selv. Jeg hadde tanker hvor jeg skjøv ansvaret over på min svindler og noen andre også, men det varte ikke så lenge. Jeg visste at det ikke ville være til noen hjelp for meg, om jeg lot være å ta ansvar for mine handlinger.

Jeg vet at jeg ble manipulert inn i noe som jeg ikke greidde å komme meg ut av, og jeg ble presset til å ta avgjørelser som jeg egentlig ikke ønsket i utgangspunktet, men det fratar meg allikevel ikke for ansvaret.

Da jeg også bestemte meg for å fortelle min historie til nettavisen og senere Norsk Ukeblad og nå nylig klikk.no, så følte jeg en enorm lettelse inni meg. Jeg var fryktelig nervøs da jeg kom inn i lokalene til nettavisen, og følte at alle glodde på meg fordi de visste nøyaktig hva jeg hadde gjort, men det var allikevel en lettelse å sitte i stolen og fortelle dette til Kjetil Mæland fra nettavisen.no.

Det var som en stor verkebyll av sorg og smerte som rant ut av meg da jeg fortalte min historie. Selv om jeg følte meg ekstrem sårbar i møte med et menneske som ikke hadde noen som helst forutsetninger for å forstå hva jeg hadde gjort eller vært igjennom, så følte jeg meg også veldig modig og brutalt ærlig med meg selv.

Faktisk så har jeg aldri noensinne vært så ærlig noen gang. Det skulle vise seg at denne gesten skulle gjøre ubehaget jeg følte inni meg mindre. Man skulle nesten tro det skulle bli verre når hele Norge fikk vite om meg og fadesen min, og forsterke ubehaget. Men ironisk nok så skjedde det motsatte for meg.

Jeg vil ikke anbefale noen å gjøre det samme som meg, men jeg vil absolutt anbefale at du er brutalt ærlig med deg selv og helst til noen få andre. Noen trenger å vite om dette, hva du har vært eller er igjennom av sorg og smerte. Du må bli sett av både deg selv og andre for å evne å stå i det ubehagelige.

Og ikke minst aksepter at du ikke er ufeilbarlig, at du er i stand til å feile, at du bare er et menneske. Å være menneske innebærer ikke å gjøre alt riktig til enhver tid, men å gjøre det du har lyst til og ta litt sjanser selv om du ikke får det til eller feiler og må begynne på nytt igjen. Det er tross alt det vi lærer av, tabbene våre, feilene våre. Reis deg opp igjen, tørk av buksene dine, ta deg en pause og så går du på igjen med hevet hode. Det er ingen grunn til å skamme seg. Alle feiler, selv om ikke alle er like ivrige etter å innrømme feil.

Del og fortell til nære venner

Jeg har nevnt det tidligere, at å dele historien din med noen er essensielt for deg. Ikke bur deg selv inne, ikke sitt alene med potteplantene dine. Det vil bare gjøre ubehaget enda større hvis du lar alt boble inni deg av vonde følelser, av sinne og raseri, av avmakt, av sorg og tristhet. Du blir ikke noe bedre av det. Du blir tvert imot syk av det. Du kan utvikle depresjon og også PTSD, og bli så syk at du aldri kommer deg igjen. Du vil ikke være til hjelp for hverken deg selv eller andre.

Du behøver ikke mer enn en god venn, som er villig til å høre på deg, som er forståelsesfull, som du kan le med, gråte med, og være sårbar med. Det er alt som er nødvendig. Ikke snakk med noen andre om det før du har bearbeidet opplevelsen og vet at du kan stå i det uten å falle overende. Jeg vet at det er mange som ikke forteller historien sin til noen, og det er trist.

Snakk i alle fall med en profesjonell som kan hjelpe deg å bearbeide og reflektere. Jeg bare tenker hvor trist det hadde vært for meg at mine næreste venner ikke visste noe om hvor tøft og vondt jeg har hatt det. Jeg vil at de skal vite, for da kan jeg få støtte av dem, og det har vært ekstremt viktig for meg. Ikke la den sjansen gå fra deg. Du mister ikke ansikt om du forteller hva du har gjort, du gjør deg bare mere menneskelig.

En god venn vil fortsette å ha deg som venn selv om du innrømmer feil du har gjort. Kanskje du mister noen på grunn av dette, men da er ikke den personen verdt å ha i livet ditt. En god venn blir uansett og kanskje kan vennskapet også bli mere nært når du våger å være ærlig med deg selv. Det har i alle fall skjedd med meg, og jeg er veldig takknemlig for dette i dag.

Jeg har erfart at når jeg våger å vise mere av hvem jeg er, også mine sårbare sider og ting jeg ikke er så god på, så blir mine vennskap mere nære og meningsfulle. Når jeg viser at jeg ikke er perfekt, at jeg ikke får til alt, at jeg strever noen ganger i livet mitt, så åpner det opp for andre til å vise sine sårbare sider også. Det er en vinn – vinn situasjon som er bra for alle parter.

Skriv ut sinnet og raseriet ditt!

Noe som er til god hjelp for meg er å få uttrykk for følelsene mine på et papir. Da kan jeg skrive akkurat hva jeg vil uansett hvor stygt jeg tenker eller føler. Det er ingen som får vite hva jeg skriver, dette er kun for mine øyne. Tankene mine er skikkelig fæle og jeg gir meg selv lov til å føle så stygt. Så lenge det er ingen andre som vil lese det, så kan jeg faktisk tillate meg å si akkurat hva jeg vil uansett hvor forferdelig det føles.

Jeg vil innrømme at da jeg sendte den siste meldingen til min svindler på Skype, så var det masse stygge ord i den. Jeg var rasende, og ønsket han bare vondt. Etter det blokkerte jeg han fra Skype og har aldri hatt kontakt med han siden. For jeg vet at det ikke ville ha vært til hjelp for meg å fortsette å kalle han for stygge ting.

Jeg er av den oppfatning at hvis jeg hadde opprettholdt kontakten med han, så ville jeg blitt enda mere rasende, og føle på enda mere apati eller i verste fall så hadde han lykkes å svindle meg igjen. I tillegg til det så tror jeg at det jeg sender ut det får jeg tilbake. Jeg ville også stå i fare for å bli svindlet igjen, som det er veldig sannsynlig ville ha skjedd om jeg ikke hadde kuttet kontakten med han.

På bakgrunn av dette anbefaler jeg deg å kutte kontakten så fort du skjønner det er noe som ikke stemmer eller blir utsatt for svindel, og/eller overfører penger til han/henne. Gi slipp! Det er til det beste for deg.

For deg som ikke liker å skrive så anbefaler jeg å ta kontakt med en terapeut eller psykolog for å sette ord på følelsene dine og bearbeide de vonde følelsene. Det tipset gjelder egentlig for dere alle. Det er godt å få hjelp av profesjonelle sånn at man kan lære seg verktøy til å takle den utfordrende hverdagen sin.

En annen ting, som jeg vet hjelper mange, er å mosjonere eller gå turer i skog og mark. Jeg elsker å gå turer i naturen, det hjelper på humøret og jeg føler meg i ett med naturen. Samtidig så får jeg ut masse spenninger fra kroppen og føler meg generelt bedre etter en tur.

Fyll sjelen din med nærende opplevelser

Hva annet kan man gjøre for å evne å stå i ubehaget? Jo, man kan fylle sjelen sin med nærende opplevelser, som f.eks konserter, teater, møte gode venner. Ikke bare gir man seg selv noe som er godt og nærer sjelen, men man glemmer også hva man står i for et øyeblikk. Problemene forsvinner ikke av den grunn, men du vil føle deg bedre for en stund. I tillegg til at du faktisk mener du fortjener å gi deg selv noe godt. Det innebærer at du tillater deg selv slike øyeblikk av små gleder i hverdagen.

Ettersom tiden går så vil opplevelsen komme mer og mer i bakgrunnen helt til du ikke tenker på den hver eneste dag. Å fylle sjelen din med nærende opplevelser er også en måte å ivareta deg selv og dine behov på.

Det er også denne måten du lader deg selv opp igjen på. Man blir sliten av å bli kjærlighetssvindlet, og det kan også føre til utmattelse og utbrenthet. Når vi blir så slitne og utmattet at vi ikke engang orker å gå på jobb. Per Anders Nordengen mener at når man brenner seg helt ut så er man død. Da er det ikke mere igjen, vi er borte. Da er det bedre å se for oss at vi har et batteri som trenger å lades opp når batteriet er tomt, når vi er utladet. Da vil vi igjen få mer energi og overskudd som vil hjelpe oss til å takle hverdagens utfordringer.

Gjør noe for andre mennesker som trenger deg

For meg føles det ekstremt meningsfullt å drive denne nettsiden. Her får jeg skrevet om mine erfaringer som er nyttige for andre, informere om dating svindel, og hjelpe andre som sliter. Jeg føler at noen har bruk for meg. Det hjelper å være noe for andre, å gjøre noe meningsfullt for andre. Det gir mye meg glede og jeg vet også hvor viktig det jeg gjør er for andre.

Så tenk på det! Hvem i din omgangskrets trenger ekstra hjelp? Er det kanskje et Sykehjem som har behov for å høre noen lese en bok for dem? Eller finnes det annet frivillig arbeid du kunne engasjere deg i? På denne måten vil du finne ut at alle sliter med noe, at alle har utfordringer og at du ikke er alene om det. I tillegg til at du vil føle at noen har bruk for deg, at du er bra nok for mange, at du duger til noe.

Noen siste ord på veien til god hverdagshelse

Det er nå 7 måneder siden jeg forstod at jeg ble svindlet. Jeg har det mye bedre med meg selv nå, og det er fordi jeg bevist har jobbet med meg selv på det psykologiske planet og jeg har vært i en endringsprosess som jeg fortsatt er i. Problemene er ikke borte, ubehaget er ikke borte, men jeg føler meg oftere glad enn tidligere. Jeg føler meg også trygg på at jeg vil lykkes med å betale gjelden min, som er viktig for meg, og også skape noe nytt i livet mitt.

Jeg vil påstå at jeg har en god hverdagshelse, selv om livet mitt har problemer. Jeg står som en påle og føler meg trygg på meg selv. Svindelen har gjort meg mere realistisk og mindre naiv. Jeg er fortsatt godtroende, men jeg har samtidig beina godt plantet i jorda. Jeg stoler ikke på noen jeg ikke kjenner før jeg har blitt godt kjent med dem, for å beskytte meg selv.

Mine relasjoner har vokst og blitt enda mere berikende og nære. Jeg har lært at det jeg ønsker mest i livet er gode relasjoner til venner og familie, og evnen til å skape noe selv av mine egne hender. Det er mine høyeste ønsker i dette livet og gjør livet mitt både rikt og meningsfullt.

Jeg vil ønske det samme for deg. Jeg håper disse tipsene er noe du kan bruke i ditt eget liv for å få en god hverdagshelse. Det aller, aller viktigste jeg vil si til deg nå er: Slutt med å kritisere deg selv! Slutt med å føle skam! Slutt å føle skyld! Vær isteden den aller beste vennen du kan ha i livet ditt. Du skal fortsette å leve med deg selv til du en dag ikke er på jorden lenger. Jeg ønsker deg lykke til.

Hva tenker du om disse ordene om hverdagshelse? Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet under. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Kilde:

«Psykt bra» med Per Anders Nordengen

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

5 Responses

 1. Anita sier:

  Fint for meg å lese dette , har nettopp gått i den samme fellen og sitter nå igjen med gjeld og føler meg så dum

  • Tove Løken sier:

   Fryktelig leit at du opplever å bli svindlet, Anita. Det er tøft å oppdage at man ikke kunne stole på den personen som man i utgangspunktet hadde så mye tillit til. Det å sitte igjen med gjeld kan også føles tyngende og forstyrre hele økonomien og fremtidsplaner. Jeg håper du får hjelp av noen som du kan ha tillit til. Du kan også ta kontakt med meg på mail og snakke om hva du har opplevd.

 2. Kanskje jeg også ska lese den. Det er ju en clock man får når man opplever dette. Det er ju også samma reaksjoner som når någon nære person dør. Det tar tid og det finnes inga klare grenser før dessa perioder. Det veksler. Men det hjelper at kjenne til dem!
  Jeg er enig i at uansett må man nyte fokus!!!! Men bara det jan væra en process før sig selv! Stoffa og dyna kan vara veldigt fristende!!!!!
  Jeg selv skriver en del på » hemmaplan» før at arrestere mig samt bruker kroppen mye. Det hjelper mig!

  • Tove Løken sier:

   Ja, der tror jeg du har rett, Yvonne, at det ikke finnes klare grenser for når disse periodene er, at det veksler. Jeg er glad for at du har funnet din måte å jobbe med ubehaget på, at det hjelper deg. Lykke til videre og kom gjerne innom flere ganger på nettsiden min for å lese mere om temaer som opptar deg.

  • Tove Løken sier:

   Jeg er glad du har funnet nyttige verktøy som hjelper deg til å bearbeide det som skjedde med deg. Og det er jo som du sier, sorg tar tid og man vet ikke alltid hva man føler. Det er glidende overganger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.