Hvorfor unner ikke banken meg kjærlighet?

De som jobber med og utreder disse sakene i DNB er nødt til stadig oftere å informere kunder om at de blir lurt. De kan også fortelle at de ofte erfarer å ikke bli trodd.

DNB har en egen seksjon som bekjemper bedrageri

Terje Fjeldvær sier dette til TV2 den 29. august 2018:

«Når du vet hva de bruker penger på – våpen, prostitusjon, narkotika – så er det et samfunnsansvar å stoppe pengestrømmen».

Financial Cyber Crime Center holder til i hjertet av DNB og kaller det for krigsrommet.

Etter tallene som presenteres, nærmere fem millioner nordmenn blir svindlet ved bruk av digitale plattformer, må de ha mye å gjøre.

Ikke lett å oppdage kjærlighetssvindel

Banken følger hele tiden godt med og vil stoppe transaksjoner hvis det er mistanke om noe kriminelt, men denne formen for kriminalitet er vanskelig å oppdage. Årsaken er at det i disse sakene er kunden selv som logger inn i mobil- eller nettbanken og gjennomfører transaksjonene, eller betaler med sine egne kort.

De handler i god tro, men er ofre for alvorlig kriminalitet. Noen ganger oppdager banken bedragerier når kunden ringer for å få hjelp til å utføre en betaling, ikke fordi kunden har mistanke om at noe er galt.

Massebedragerier har økt i omfang

Kjærlighetsbedragerier på lik linje med investeringsbedragerier har økt i omfang på grunn av digitaliseringen og globaliseringen. Det er blitt enklere for kriminelle å finne egnede ofre for sine bedragerier. Jeg får inntrykk av at de uendelige mulighetene på Internett har gjort at mange av dem kan håndplukke på øverste hylle og finne dem som passer til deres formål. Spesielt de som er profesjonelle og utøver gjerningen sin med stor presisjon.

Samtidig sier hun også at bankene er blitt dyktige på å stoppe transaksjoner fra personer som er blitt utsatt for kjærlighetssvindel. De prøver på det samme som banken. Det hender også at de snakker med pårørende til ofrene for å hindre transaksjon av pengene. Problemet er at ofrene er veldig ofte så manipulerte at de ikke vil lytte til noen. Hun sier følgende:

«Det er ikke lett å fortelle noen at «kjæresten» som de har kommunisert med i lang tid har lurt dem, at han ikke finnes.»

Det er også stadig flere som får beskjed om at «kjæresten» ikke finnes.

«Hva vil du gjøre hvis du har full tillit til en kjæreste eller venn du har fått på nettet, og banken ringer og sier at han eller hun ikke finnes? Mange vil ikke tro det.»

Når ofre sender penger ved bruk av apper eller andre pengesystemer

Når svindel ofre overfører penger på andre måter enn gjennom banken blir banken nødt til å ringe og si ifra. Det er når ofre bruker andre applikasjoner eller tar ut kontanter som de overfører via pengesystemer som Western Union.

«Ikke gjør det!» ber Terje Fjeldvær.

«Da må vi ringe og si ifra, og slike samtaler er vanskelige.»

De praktiserer og øver på samtaleteknikk og deltar på foredrag med psykologer for å sette seg inn i hvordan ofrene vil tenke og reagere når de får beskjed om at «kjæresten» har svindlet dem og ikke finnes.

Han mener at alle kan «gå fem» på. Kriminelle som opererer med kjærlighetssvindel  er veldig profesjonelle.

Han sier:

«Mistenker du at blir lurt, er det viktig at du sier fra til banken slik at vi i samarbeid med politiet kan få stanset bedragerne. Jo tidligere vi får vite om dette og kan få stanset transaksjonen, jo bedre. Aller helst før den forlater banken. Hvis en bedragerirelatert transaksjon allerede har gått ut av kundens konto, vil vi også forsøke å reklamere til mottakerbanken for å få refundert pengene før de blir tatt ut derfra.

Her er tips til hva du kan gjøre:

  • Du kan anmelde til politiet og informere om hva som har skjedd til banken
  • Du kan få deg ny epostadresse
  • Hvis bedrageren har fått tilgang til din BankID kan du sperre kortet og bytte kodebrikke

Utfordringer ved kjærlighetssvindel

Jeg har tro på at DNB er blitt mere årvåken når det gjelder kjærlighetssvindel og også ved andre typer svindel. Jeg mener at utfordringene ved kjærlighetssvindel er blant annet dette: Når enten offeret tar kontakt for å få hjelp med en transaksjon, eller bankene tar kontakt med ofrene for å fortelle at «kjæresten» har lurt dem og at han ikke finnes, da er så mange av dem så manipulerte at hverken bankene eller Økokrim lykkes med å overbevise dem om fakta.

Når ofrene har sendt pengene til sin svindler og ikke oppdager eller finner ut av svindelen før lenge etterpå, er det null sjanse for å få tilbake pengene, utifra reglene om svindel som bankene har. Man kan ha muligheter for å få igjen pengene hvis man er blitt svindlet, men ikke så lenge man har overført pengene selv.

Har man sendt pengene og oppdager det relativt fort, er det sjanse for at bankene greier å stoppe transaksjonen. Men utover det så er det ikke mulig å få igjen pengene. Politiet har heller ikke ressurser til å etterforske denne typen svindel.

Dette er noe du som blir utsatt for svindel må vite om. Hva tenker du om dette? Har du vært utsatt for svindel og ikke fått igjen pengene? Hvordan har det isåfall vært for deg å leve med de økonomiske konsekvensene? Skriv gjerne noen ord til meg i kommentarfeltet under eller ta kontakt vis nettsiden min.

Kilder:

Stadig flere får beskjed om at kjæresten ikke finnes

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.