Hvorfor er det så vanskelig å bryte kontakten med svindleren?

Det er mye som tyder på at kjærlighetssvindel er et tema som bringer masse følelser i folk, både for de som blir utsatt for det og de som leser artikler og innlegg om kjærlighetssvindel historier. Etter tilbakemeldingene som kommer frem er det svært mange som ikke forstår at det i det hele tatt er mulig å la seg lure til å sende penger til helt ukjente personer som man aldri har møtt en eneste gang.

Både for de som ble utsatt for svindel og de som sendte penger er det vanskelig å fortelle om det som skjedde. For det første er det fryktelig flaut, og det verste er at man føler så mye skam rundt det man gjorde. For det andre oppdager mange at samfunnet ikke er så tolerant i forhold til kjærlighetssvindel og for det tredje oppdager mange svindel ofre i etterkant at da de ble svindlet så var de i en boble som de følte seg fanget i. Hvordan skal man kunne forklare akkurat dette for utenforstående når man ikke helt forstod selv hva som skjedde?

Det er det tredje punktet jeg vil trekke fram nå.

Det er mange svindel ofre som forteller i etterkant av en svindel at de følte seg fanget i en boble som de ikke greidde å komme seg ut av. Jeg vil trekke frem det som skjedde med Hilde og Sonja (79). Du kan sjekke ut den historien ved å klikke på linken under:

Hilde gjør hva som helst for å redde moren fra å bli ruinert

Sonja reagerte med å bli aggressiv i forhold til sin datter, Hilde, når hun prøvde å hjelpe sin mor. I desperasjon etter å hjelpe moren fra å bli ruinert har datteren tatt kontakt med banken til moren, med legen hennes, fylkeslegen, lokalt politi og Økokrom. Ingen kunne hjelpe Hilde. Hun kontaktet Økokrim, og først da fikk hun den oppmerksomheten hun ønsket. Sonja sluttet å sende penger til sin «nettkjæreste» takket være Åsted’s inngripen i saken. Vi kunne også se hvor følelsesmessig involvert hun var da hun ringte til «den amerikanske offiseren» og smeltet da hun hørte stemmen hans.

Selv da hun fikk bevis for at kjæresten hennes ikke var den han ga seg ut for å være, han viste seg å være gift med en annen dame, og ikke den hun hadde kontakt med, slet hun med å akseptere at dette var ren svindel og ikke kjærlighet.

Stockholmsyndromet kan være et sentralt begrep i kjærlighetssvindel

Jeg har tidligere nevnt Stockholmsyndromet, hvor ofre for kidnappinger og bortføringer og kidnappere utvikler sympati over tid for hverandre. Ofrene utvikler negative følelser overfor politiet som prøver å redde dem ut av situasjonen.  De som er gisler opplever at de er under en viss beskyttelse hos kidnapperen, mens det er politiet som nekter å etterkomme kidnapperens krav som setter ofrenes sikkerhet på spill.

Det blir innimellom forhandlingene tid til samtaler mellom offer og kidnapper, og det blir snakket om familie, barn, gleder og bekymringer og på denne måten utvikles det følelsesmessige bånd.

I kjærlighetssvindel utvikles det også følelsesmessige bånd mellom offer og svindler. Når familie, venner eller bankinstitusjoner forsøker å hindre svindel ofre fra å sende penger vil de ofte ikke høre etter og sender penger på tross av alle advarsler. Da har de over tid hatt kontakt med den mange tror er sin store kjærlighet og utviklet dype følelser for han/henne. De har snakket med hverandre om å dele livet med hverandre og felles fremtid over en kortere eller lengre periode.

De startet i utgangspunktet med å være to individer og endte med å smelte sammen til et ved at svindlerne bruker pronomenet «vi» ofte. Da blir det vanskelig å se hva som er ens egne behov, og noen glemmer også at man har andre behov enn den andre har.

Et såkalt nettforhold kan utvikle seg til å bli veldig intenst

Jeg har tidligere nevnt den hyperpersonlige effekten som beskriver en metode for å utvikle veldig intense forhold på nettet. Det kan du lese om ved å klikke på linken der:

Hva er den hyperpersonlige effekten?

Denne metoden gjør at vi blir mere åpne, ærlige, og intime på nettet. Vi har bedre tid til å kommunisere meldinger og kan bygge mere positive inntrykk av hverandre. Vi blir kjent med hverandre fra innsiden og ut. Det er lettere å avsløre personlige detaljer om seg selv, som gjør at vi kan bli mere sårbare. Er det en svindler vi har kontakt med så er det direkte skadelig for oss. Svindlere ønsker å vite så mye som mulig om sine ofre. Det er til deres fordel. De vil holde virkeligheten skjult og vil la være å svare eller være vage hvis ofrene spør spørsmål som vil forringe deres muligheter for å svindle sine ofre.

Hyperpersonlige forhold er veldig intense. Gjennom denne måten å kommunisere på vil ofrene for svindel ofte få dype og sterke følelser for svindleren. Kjærlighetssvindlerne bruker pronomenet «vi» ofte når de kommuniserer med sine ofre, for at de skal gi ofrene inntrykk av at de er et team. På denne måten blir det skapt sterke bånd mellom svindler og offer.

Det som også er en fallgruve med denne måten å kommunisere på, er at ofrene får mindre informasjon enn om man skulle ha møtt hverandre i det virkelige liv. Derfor fyller ofrene inn hullene selv med det de har lyst til å tro og dermed kan fallhøyden bli desto større.

Kjærlighetssvindlere er ekstremt manipulerende i sin atferd

Svindlere bruker manipulasjon i høy grad for å lure penger fra andre personer. De bruker de ulike metodene til å få ofrene akkurat dit de vil for å få de til å sende penger. Det er en svindlers eneste hensikt med kontakten med ofrene.

Her er en definisjon av begrepet:

«Ofte brukt negativt om å påvirke andre ved midler som de ikke har oversikt over og defor ikke kan verge seg mot.»

Jeg vil nevne et sentralt punkt ved manipulasjon som kan refereres til kjærlighetssvindel, og det er dårlig samvittighet og skyldfølelse.

I alle de sakene jeg har vært borti så inntar svindlerne lett offerrollen. Når de fremstiller seg selv om et offer er det de andre som er slemme. Det svindleren ønsker å oppnå ved dette er å skaffe seg sympati og medlidenhet, og på den måten få tillit eller skape skyldfølelse. Som regel er det stemmeleie og ord som blir brukt som virkemidler i de sakene hvor offeret aldri får se sin svindler.

Eksempler kan være:

«Jeg er skikkelig forbanna fordi jeg må tilbringe julen på flyplassen i Ghana istedenfor å være hos min mor og mine barn.»

Dette er det diplomaten som forteller etter at offeret først ikke ville sende penger for nye frimerker på en pakke som skulle sendes til offeret. Når pakken ikke blir betalt for, må pakken fortsatt være i tollen og derfor kan ikke diplomaten dra fra den. Pengene ble etterhvert sendt, men snart ble det spurt om mere penger for skatt og avgifter.

I dette tilfelle fikk diplomaten mye empati fordi han måtte tilbringe julen på et hotell i Ghana istedenfor med sin familie, og offeret følte på mye skyldfølelse på grunn av det.

Kjærlighetssvindlere opererer på denne måten for å generere skyldfølelse i ofrene sine. Dette vil gjøre at mange ofre velger å sende penger til svindleren, fordi det føles veldig ubehagelig å stå i den situasjonen, og fordi svindleren har lykkes med å skape et sterkt bånd mellom dem.

For noen endrer relasjonen seg etter at man har overført penger

Når man har sendt penger kan relasjonen endre seg for mange. Noen vil angre på handlingen i etterkant, og for å få tilbake pengene blir det vanskelig å stoppe kontakten med svindleren. De tror at for å ha noen som helst muligheter for å få tilbake pengene, må man fortsette å kommunisere med svindleren. Men siden man fortsatt har sterke følelser for han/henne vil man være utsatt for å bli svindlet flere ganger, som ofte skjer.

Når familiemedlemer eller venner eller politi eller andre rettsinstanser prøver å hindre at ofrene sender mere penger, blir det vanskelig å lytte til gode råd. Kjærlighetssvindlerne har lykkes å manipulere sine ofre så godt, at de ikke vil høre på andre som prøver å hjelpe dem.

I tillegg kan det også handle om følelsen av å tape ansikt. Ofrene føler seg så skamfulle og har så mye skyldfølelse overfor sine handlinger at de faktisk ikke vil innrømme dette overfor noen, og ønsker å rydde opp i rotet de har skapt selv. Noe som kan føre til at de blir svindlet flere ganger i etterkant. Men i mange tilfeller så tror de fortsatt ikke på at det er noen som vil utnytte dem, og at de blir elsket av sin svindler, og slutter ikke å sende penger av den grunn.

Jeg håper dette innlegget ga deg informasjon som var nyttig for deg. Om du har blitt utsatt for og/eller blitt svindlet og føler du har noe å tilføye, så vil jeg gjerne høre fra deg. Gjerne i kommentarfeltet under eller skriv en mail gjennom mitt kontaktsskjema på nettsiden min.

Kilder:

Manipulere

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.