Hvorfor tar det så lang tid å gi slipp på en kjærlighetssvindel?

Etter at jeg startet nettsiden min, har jeg blitt kjent med mange svindel ofre, både de som forelsket seg i en svindler, men som ikke sendte penger og de som både forelsket seg og sendte penger. Det kan være like vondt for dem som ikke sendte penger, men forskjellen mellom dem som ikke sendte penger og de som gjorde det, er allikevel merkbare.

 

Det er både et tap i forhold til relasjonen og til penger

De som sendte penger opplever både et tap og en sorg i forhold til at de forelsket seg i en mann/kvinne som var svikefulle mot dem, pluss at mange får økonomiske problemer i etterkant. De kan ha lånt penger, som de ikke har råd til å betale tilbake, fordi de trodde at «nettkjæresten» ville komme til dem og betale all gjelda.

De kan ha solgt huset sitt for å sende penger og blir stående både husløse og pengeløse i etterkant av svindelen. De kan ha brukt penger som skulle gå til arv til barna, eller penger som skulle være brukt på konfirmasjon eller noe annet. Dette gjør at forholdet og relasjonen til familien kan bli forstyrret og skape konflikter innad.

 

Endringene kan være vanskelig å forholde seg til

Så ikke bare sørger man over tapet av relasjonen, men man må forholde seg til en virkelighet som er helt annerledes enn den var før man ble svindlet, og som ofte forverrer livssituasjonen kraftig for både svindel offer og familien. I tillegg til dette har familien eller venner ikke så mye forståelse for det svindel offeret ble utsatt for.  Derfor tier ofte svindel offeret om det han/hun gjorde, for å slippe å møte på fordømmelser.

Det er også mange som kjenner på selvmordstanker etter svindelen, og noen tar også livet av seg fordi det blir for tungt å leve med all smerten. Jeg mener at samfunnet behøver å forstå at kjærlighetssvindel ikke bare dreier seg om å bli lurt eller å være godtroende og naiv. Det handler om så mye mer enn det.

Når noen velger å forlate livet på grunn av en sånn hendelse, da forstår man at dette sitter dypere for noen enn for andre. Men jeg vet også at man må ha vært i en sånn situasjon for å forstå den på et dypere plan. Det er ikke lett for de som står utenfor å sette seg inn i hvordan et svindel offer har det, men selv om man ikke forstår det helt og fullt er det allikevel mulig å vise medfølelse. For det er nettopp det offeret behøver, mennesker som er glad i en selv om man har gjort noe som er lite populært.

 

Det er ekstremt vanskelig å stå i en sånn hendelse full ut

Jeg tror at et svindel offer kan slite med å gi slipp på hendelsen nettopp fordi man møter på fordømmelser ute i samfunnet, og blant familie og venner. Man får signaler om at man ikke har lov til å gjøre sånne feil, at når man sender penger til personer man aldri har hverken sett eller møtt så er det så på trynet at det overhodet ikke er akseptabelt. Man blir på en måte frosset ut av samfunnet. Det er fryktelig vondt og smertefullt.

Jeg har snakket med flere som ikke har delt sin opplevelse med noen av sine nærmeste av redsel for stygge tilbakemeldinger. De har også hørt venner snakke stygt om svindel ofre, og som krymper seg når det skjer. Jeg har full forståelse for at svindel ofre ikke deler sin opplevelse når sånt skjer. Det er også lett å trekke seg inn i seg selv når man opplever å ikke møte noen som viser noen som helst forståelse for hva en har vært igjennom.

 

Man kan endre atferd i etterkant av en svindel

Siden det er mange mørketall i forhold til kjærlighetssvindel er det trolig mange svindel ofre som ikke deler svindel historien sin med andre. Det har jeg også erfart gjennom nettsiden min, at de jeg har blitt kjent med ikke forteller sine nærmeste hva de har vært gjennom. Når man ikke føler seg trygg for å dele med noen vil det naturlig nok påvirke hvordan man relaterer seg til andre mennesker.

Kanskje man også var sprudlenede og glad før hendelsen, og endrer atferd totalt og blir innesluttet og innadvendt. Det er også mange som ikke tar kontakt med en psykolog eller terapeut for å bearbeide hendelsen.

En sånn hendelse utarter seg til en traume for mange. Hvis man ikke bearbeider hendelsen vil den sitte fast i kroppen og gi negative ringvirkninger. Kanskje man blir redd for å bli kjent med nye mennesker og isolererer seg. Kanskje man ikke tør å satse på nytt med noen andre, fordi det var så vondt å bli sveket. Kanskje man får problemer med å stole på mennesker i etterkant, og derfor velger man heller å fortsette å være alene og man opplever at livet blir fattigere av den grunn.

 

Det tar tid men du kan klare det ved å gi deg selv kjærlighet og forståelse

Så til alle dere svindel ofre vil jeg si følgende; Ha tålmodighet med deg selv og din egen sørgeprosess. Søk deg til mennesker som har masse omsorg og kjærlighet for deg. Du er ikke alene, det er på tusener av personer som har vært gjennom det samme som deg. Du er ikke dum eller uintelligent fordi du sendte penger til noen du aldri har sett eller møtt. Det har ingenting med det å gjøre overhodet.

Det tar tid å bearbeide en slik dyptgripende hendelse. Gi deg selv lov til å ikke være perfekt selv om samfunnet eller familie eller venner forventer noe annet av deg og ikke støtter deg. Hva vet de om hva du har vært gjennom? Ingenting. De kan ikke forstå, derfor må du be om støtte der det er støtte å få, av mennesker som er tålmodige med deg, og som ikke forventer at du skal være pefekt og aldri gjøre feil.

Og aller mest trenger du støtte fra deg selv. Ikke kritiser deg selv ustanselig fordi du ikke strakk til når det var mest behov for det. En dag vil du oppleve å føle dette lettere og ikke så tungt. En dag vil det føles mindre smertefullt og du vil finne glede i små ting i hverdagen, som at du lever, har to armer og bein du kan gå med og kan puste inn duften fra en blomst i hagen eller klippe gresset og kjenne lukten finne veien til nesen din.

Jeg ønsker alt godt for deg, og jeg vet at livet vil endre seg for deg hvis du velger å gå videre. Når man går videre forstår man at livets mirakler ikke koster så mye. Viser man forståelse og kjærlighet for en selv og det en har vært igjennom vil en også ikke forvente perfeksjon av en selv men være mere i tråd med den personen man faktisk er. Og det kan gi deg en berikelse som du ikke evnet å forstå før svindelen.

Hva tenker du om dette innlegget? Har du opplevd å isolere deg etter å ha blitt utsatt for svindel? Har du lyst til å dele noen av dine tanker kan du gjøre det i kommentarfeltet under. Jeg vil gjerne høre fra deg.

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.