Er det alltid for godt til å være sant?

Du har sikkert hørt mange si, at «Er det for godt til å være sant, så er det trolig for godt til å være sant». Men allikevel så er det ikke så lett å forholde seg til et sånt utsagn. Spesielt ikke når man forelsker seg og mister litt bakkekontakt. Det er mange som har erfart å bli blind av forelskelse, spesielt personer som er blitt utsatt for og/eller blitt kjærlighetssvindlet.

Har du opplevd å bli kjent med noen på nettet via et dating forum eller via sosiale medier som Facebook eller Instagram og forelsket deg hodestups i noen? Hvis det er en person du har møtt og sett og vet at vedkommende er til å stole på, så ønsker jeg deg lykke til videre med det. Men hvis du hverken har sett eller møtt personen og på en måte har forelsket deg i et bilde og alt i tillegg virker for godt til å være sant, så trenger du en måte å finne ut om dette er en person det er verdt å gå videre med.

Jeg har en del punkter som man kan reflektere rundt for å sjekke om dette er en person som det er verdt å gå videre med, eller om du bør se deg om etter noen andre.

 

Hvorfor vil han ha emailadressen din med en gang?

Hvis de vil raskt fra dating stedet eller sosiale medier etter å ha fått kontakt med deg, så spør om grunnen til det. Hvis argumentene virker merkelige på deg, så ikke la deg lede til å gi fra deg email adressen din. Det er ingen som har rett på å få emailadressen din bare fordi mannen/kvinnen virker fast bestemt på å få den. Du har rett til å si nei, og hvis det skulle føre til at personen ikke vil ha kontakt med deg, så gi slipp på personen.

Du vil mest sannsynlig spare deg selv for masse problemer i fremtiden. Hvis en person viser interesse for deg og ikke vil høre på dine behov om å fortsette å være på dating forumet eller sosiale medier, så er han ikke verdt din oppmerksomhet. Vil han ikke høre på deg nå, eller ta hensyn til deg nå, så vil han iallefall ikke høre på deg seinere heller.

 

Appelerer vedkommende mye til din evne til å være medfølende?

Spør hvor personen kommer fra. Personen kan si han kommer fra f.eks USA, men bor i Afghanistan og at moren opprinnelig kommer fra Norge. Spør deg selv hvor sannsynlig det er, at han har en mor som kommer fra Norge. Jeg vil tro det ikke er så vanlig. Prøver han å bonde med deg på flere måter?

Personen sier han vil flytte til Norge når han er ferdig med tjenesten i Afganistan om to måneder. Hvor sannsynlig er det at personen skal slutte i sin tjeneste akkurat når han blir kjent med deg og i tillegg flytte til Norge?

Vedkommende sier han kommer fra England, men bor i Sverige med sin datter/sønn, og jobber på en oljerigg. Han sier han vil starte på nytt og flytte til Norge. Spør om hvorfor han vil flytte til Norge, når han har flyttet til Sverige. Var det ikke når han flyttet til Sverige han begynte på nytt? Vær observant på forklaringer som ikke henger på greip.

Personen sier han har mistet sin kone i kreft, og at han fortsatt sørger over tapet. Han har også en datter eller sønn som han ivaretar alene. Hva tenker du om han da? Får du medfølelse for han? Hvis han bygger mye av sin profil på et grunnlag hvor du får mye medfølelse og empati for han, så kan det være at han gjør det med hensikt. Dette for at du lettere skal knytte deg til han. Når han så ber deg om penger vil det være mere vanskelig for deg å avvise han.

 

Prøver han/henne å bonde med deg ved å bruke flertallsformen «vi»?

Når dere prater med hverandre på Skype, Whatsapp eller andre sosiale tjenester, bruker han/hun mye «vi» istedenfor «jeg»? F.eks at vedkommende snakker om å reise til deg, men at det er vi som få finne ut av hvordan vi skal få det til? Vær observant når dette skjer, for det kan være at vedkommende vil bruke mye tid og ressurser på å bonde med deg, og legge mye av ansvaret for det som skjer mellom dere over på deg. Dette for at du skal føle det er ditt ansvar å få henne inn i Norge.

Når han/hun har lykkes å få deg til å føle deg ansvarlig vil det være lettere å gjøre det som vedkommende ber deg om. Noen av de sperrene du vanligvis har i forhold til å sende penger til helt ukjente personer, vil være borte. Du vil komme til et sted inni deg hvor du vil gjøre alt for at det skal gå rette veien for dere to.

 

Får personen deg til å føle med han/henne og så ber deg om penger?

Hvis de ber deg om penger på grunn av en uventet hendelse i livet sitt, f.eks så har de en datter/sønn som er syk og behøver en operasjon umiddelbart, eller så kan datteren/sønnen dø. Du kan føle på både tristhet og sorg på vegne av personen du har kontakt med, og ha både empati og medfølelse. Men det betyr ikke at du skal føle deg forpliktet til å hjelpe med penger.

Spør deg selv om hvorfor du skal sende penger til noen som ikke er din familie. Det er ikke ditt problem, det er hans problemer. Hvorfor skal du sende penger til noen du aldri har sett?

Hvis personen ber deg om penger, hvor sannsynlig er det at at han/hun bryr seg om deg? Ville en person som er forelsket i deg be deg om noe som vil sette deg selv i store problemer? Vil ikke en person som virkelig bryr seg om deg heller gi deg noe istedenfor å be deg om noe?

 

 

Er det plausible grunner for ikke å reise til deg?

Har du spurt om han/hun vil komme til deg i Norge på besøk, og opplevd at personen først har sagt ja til det, men når tiden for å reise kommer, så skjer det noe uventet? Vedkommende kan ikke reise allikevel, fordi personen holder på med et oppdrag, og sjefen truer med å holde igjen passet sånn at vedkommende ikke kan reise til deg? Er det en plausibel grunn for å ikke komme til deg? Kan en leder på en arbeidsplass ta passet fra en arbeidstaker?

Eller vedkommende sier at hun ikke kan reise fordi hun ikke har pass og må søke om det, og har ikke penger til å betale passet med, så hun trenger hjelp av deg.

Eller hun må betale all gjelden hun har på leiligheten sin før hun forlater Russland, for det er en regel de har i dette landet, og hun har ikke penger så hun ber deg om å hjelpe henne.  Får hun ikke betalt gjelden kan hun heller ikke reise til deg. Vil du satse pengene dine på et menneske du aldri har møtt en eneste gang? Er ikke det noe som skjer når man har vært sammen over en lengre periode og blitt skikkelig godt kjent? Og er dette en bra start på et nytt forhold?

Kommer vedkommende med den ene unnskyldningen etter den andre til hvorfor han/hun ikke kan besøke deg, så spør deg selv hvor sannsynlig det er at sånt skjer. F.eks så har hun ikke penger til pass, og du sender henne penger til det. Men så forteller hun at hun har gjeld på leiligheten og kan ikke reise før den er betalt og du går med på å nedbetale gjelden. Men hun kommer ikke da heller.

Så skjer det noe med faren hennes, at han blir syk og havner på sykehuset og har ikke penger til å betale for hjertetransplantasjonen han behøver for å leve. Hvor sannsynlig er det at noe sånt skjer? Og hvorfor skal du betale for en familie du aldri har sett en eneste gang?

 

Her kan du lære om Russisk og Ukrainisk Kjærlighetssvindel:

Lær om Russisk og Ukrainisk Kjærlighetssvindel

 

 

Er det vanlig å flytte til noen etter kun noen få dagers bekjentskap?

Hvis en person sier hun er villig til å flytte til deg i Norge fra f.eks USA eller England etter bare å ha kjent deg i noen få dager, hvor sannsynlig er det? Er det vanlig at slikt skjer? Er det ikke viktig å kjenne en person godt før man velger å dele livet med den personen?

Kvinner fra Russland som har ekte profiler og som virkelig ønsker å finne en genuin person i livet sitt ville aldri flytte til deg etter bare å ha kjent deg noen få dager. De vil bruke god tid til å bli kjent med deg og møte deg ansikt til ansikt. Kvinner som har falske profiler vil derimot legge ut forførende bilder av seg selv og lokke menn til seg på den måten. Russiske kvinner som ønsker ekte relasjoner vil aldri legge ut forførende bilder av seg selv på profilen. Hvis de lykkes å få kontakt med en mann  og blir godt kjent med han, kan de dele slike bilder av seg selv ved en senere anledning.

 

Kan man falle for noen man aldri har hverken sett eller møtt?

Når personen faller pladask for deg etter noen få dager, tror du det er mulig? Jeg har hørt at det kan skje, men det er i tilfeller hvor de har møtt hverandre, ikke for noen som aldri har hverken møtt eller sett hverandre en eneste gang. Selv en forelskelse krever at mennesker ser hverandre og blir kjent ved å snakke ansikt til ansikt.

Har du opplevd å få masse mailer med kjærlighetserklæringer etter bare å ha kjent personen noen få dager? Hvor sannsynlig er det at noen elsker deg etter så kort tid? Er det ikke mere sannsynlig at sånt skjer etter å ha møtt deg og blitt bedre kjent med deg? Hva vet han om deg etter så kort tids bekjentskap? Han vet hvordan du ser ut og hvordan du snakker. Men kan dere bygge et fundament på noe så lite?

 

Lover personen deg gull og grønne skoger?

Han/hun sier at han vil sende deg en pakke med gull som han fikk av en sjeik etter å ha reddet han fra Talibaner. Hvor sannsynlig er det at slikt skjer? Hvorfor skulle han sende sitt dyrebare gull til deg etter å ha kjent deg i bare en kort periode?

Blir du bedt om å investere i et f.eks byggeprosjekt som gir en kjempeavkastning som du kan leve godt på resten av livet, hvor sannsynlig er det at så vil skje? Før man går inn i et samarbeid med en partner, vil det ikke være lurt å kjenne vedkommende godt først? Er det ikke vanlig å møtes for å ta en prat om prosjektet og så ta en beslutning om man vil være med eller ikke? I tillegg til at denne personen også kan bli en potensiell partner, så er det to punkter å ta stilling til

 

Her kan du sjekke hvordan du finner ut om bildene, profilene og tekstene er ekte:

Lær hvordan du avslører falske bilder, profiler, og tekster

 

Noen gode råd for deg som dater på nettet:

  • Hvis du er en som dater på nettet og er blitt kjent med noen som du liker godt, men som du har en dårlig magefølelse på, så lytt til magen din.
  • Tenk over hva du vil før du blir kjent med noen. Skriv ned punkter for hva som er viktig for deg. F.eks at du ikke vil bli kjent med noen som du ikke kan møte ansikt til ansikt innen kort tid. Hvis man bruker masse tid på å bli kjent over nettet, uten å møtes innen rimelig kort tid, vil man også bygge opp veldig høye forventninger til hverandre og det er da mye lettere å bli skuffet.
  • Om du er i tvil om personen du har kontakt med sier sannheten eller lyver kan du spørre vedkommende spørsmål som du ønsker å få svar på. Hvis du ikke får svar på spørsmålene dine, eller svarene ikke henger på greip eller virker ulne på deg, så gi slipp på personen.
  • Hvis du er i tvil så spør så masse spørsmål du kan komme på, og spesielt hvis han/henne stiller mange spørsmål til deg. Vedkommende som har onde hensikter vil spørre mange spørsmål om deg for så å bruke det mot deg seinere.
  • Du er like viktig som de du har kontakt med. Dine behov er like så viktige som hans/hennes. Ikke la deg presse inn i noe som ikke passer dine behov.
  • Hvis du forelsker deg hodestups i en person som bor i et annet land, så be han/henne om å besøke deg først. Hvis han/hun er villig til å gjøre det, er vedkommende innstilt på
  • Ikke anta hva han vil/mener, spør for å finne svar

 

Her er noen spørsmål du kan stille han/henne:

Når bestemte du deg for å flytte til Norge? Og hvorfor.

Spør han/hun om hvordan han har tenkt i forhold til sin datter/sønn. I forhold til skole og utdanning. Er det nøye tenkt gjennom eller er han/hun vag i svarene sine?

Hvordan vil han/hun komme inn i landet? Spør om det praktiske rundt flyttingen. Må han gifte seg, må hun søke om visum?

Hvorfor vil hun flytte til Norge? Har han plausible grunner for å flytte? Hva tenker du om svarene hun gir deg?

Hvor lenge har vedkommende vært på dating siden?

Er han villig til å komme på besøk for å bli bedre kjent med deg? Spør han om når det vil skje, og at du ikke er interessert i å vente lenge på hennes første besøk. Følg opp det hun sier. Hvis det skjer noe uventet som gjør at vedkommende ikke kan komme, så er det ugler i mosen.

Dette er bare noen spørsmål du kan stille. Ellers så vil jeg anbefale at du stiller alle de spørsmål du behøver svar på for å føle deg tryggere på personen.

Hvis det er en person som har onde hensikter overfor deg, så vil han/hun spørre deg mange spørsmål for å bli bedre kjent med hva som er viktig for deg. Deretter vil vedkommende bruke dette mot deg seinere. Hvis du opplever at han/hun blir vag når du spør dem spørsmål eller ikke svarer i det hele tatt, så ikke aksepter det. Forsett å spørre det samme spørsmålet. Hvis vedkommende fortsatt ikke svarer deg, da er det noe som ikke stemmer.

Det du også kan gjøre er å la være å svare dem på de spørsmålene de stiller deg, og spesielt hvis det er veldig mange spørsmål de vil ha svar på. Det skal være likeverdighet i forhold til hverandre.

 

 

 

 

 

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.