Emosjonelle og psykologiske ettervirkninger hos svindel ofre

De opplever tapet av relasjonen til svindleren som ekte sorg

Ofre for svindel mister ikke bare penger, men opplever også at relasjonen til svindleren opphører. Dette tapet ligner på det samme som når en man elsker forsvinner ut av livet ens. Ulikt fra person til person vil følelsene ha varierende former og bli oppfattet som sinne, svik, mistillit, eller skam. Det er situasjoner hvor involveringen eller prosessen ved å forelske seg er svært intens. Sviket av tillit når svindleren forlater offeret oppleves som sann sorg.

De kan miste tillit til seg selv og andre og isolere seg

Offeret føler seg ofte skyldig for ikke å være i stand til å forstå at det er svindel og for å bli involvert i utgangspunktet. Av disse grunner vil de som har falt for denne type svindel miste tillit til seg selv. De er ikke lenger trygg for at de tar gode avgjørelser, de mister evnen til å være rasjonelle i situasjoner og personer som de støter på, og ikke overraskende, mister de tillit til andre, trekker seg inn i seg selv og sin egen ensomhet.

De opplever ofte liten forståelse fra venner, familie og samfunnet

Situasjonen forverres ofte av mangel på forståelse og støtte fra både samfunnet så vel som venner og familie som er klar over offerets kjærlighetsaffære. Staheten til offeret som vil fortsette med forholdet leder til en forstyrrelse av en tidligere godt vedlikeholdt familie og sosiale forhold.

Når offeret er en forelder kan det oppstå situasjoner hvor barna ser at oppsparte penger forsvinner og beskylder forelderen for ikke å lytte til råd og advarsler som de har fått. Situasjonen kan eskalere til å skape uforsonlighet i familien.

Noen ofre får selvmordstanker og/eller PTSD

Når svindel offeret forstår hva som skjer, føler han/hun på dyp skam, negative følelser og et tap av selvtillit. Mange ofre får selvmordstanker, mens andre får symptomer på post traumatisk stress (PTSD).

Ofte så har samfunnet en tendens til å gjøre narr av offeret og dette kan føre til en følelse av fremmedgjøring. Mangelen på forståelse kan føre til at svindel ofre føler seg annerledes, å miste selvtillit og tror at de har gjort mange dårlige valg i livene deres. Alle disse emosjonelle tegnene kan føre til problemer som depresjon eller angst, som resulterer i tap av arbeidsproduktivitet, og sosial engasjement.

I noen tilfeller vil svindleren trekke tilbake sin kjærlighet

Andre reaksjoner kan være et sterkt sinne som kan lede offeret til å få kontakt igjen med svindleren for å ta hevn og prøve å få tilbakebetalt pengene sine. Noen ganger når denne kontakten inntreffer, vil svindleren åpent innrømme bedrageriet og erklærer at han aldri var forelsket i offeret. Slike uttalelser kan være skadelige både emosjonelt, og mere alvorlig, på det åndelige planet.

Noen ofre blir truet med at seksuelle bilder blir offentliggjort

Noen personer gikk med på seksuelle bilder og videoer hvor de masturberer foran kamera. Dette materialet blir raskt svindlerens hovedinstrument brukt for å kreve en løsesum, og hvis betalingen ikke blir gjort, vil bildene og/eller videoen bli publisert på Internett, eller på sosiale nettverk.

Har du opplevd å bli kjærlighetssvindlet eller utsatt for svindel er det mye du kan gjøre selv for å få tilbake tilliten til deg selv og samfunnet. Under kan du klikke på linker som tar for seg ulike tema om kjærlighetssvindel. Les de som føles nyttig for deg. Føl deg fri til å sjekke andre innlegg på nettsiden min om det skulle være noe av interesse.

Tips til hvordan du går videre etter en kjærlighetssvindel

Hva gjør man når man møter på fordømmelser ute i samfunnet

Å finne styrke, kraft og mot til å gå videre i livet

Skriv gjerne noen tilbakemeldinger om innlegget i kommentarfeltet, og/eller ta kontakt med meg via nettsiden min. Del gjerne innlegget på sosial medier slik at flere blir kjent med nettsiden min.

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.