Er sensitive personer mere sårbare for kjærlighetssvindel?

Det finnes en engelsk studie, hvor de fant ut at sensitive og mindre emosjonelle intelligente personer vil mer sannsynlig være sårbare for kjærlighetssvindel på nettet.

Det var Dr. Martin Graff som holder til på South Wales University, som gjorde denne studien. Den ble presentert på «The British Psychological Society Annual Conference in Nottingham» på tirsdag den 26. april 2016.

Det er ulike spørsmål som dukker opp i etterkant av å ha lest om denne forskningen som jeg vil ta for meg senere i dette innlegget.

«Gjerningsmenn for dating-svindel setter bare opp falske profiler på nettsidene til dating forum med det eneste formålet å svindle penger fra sine ofre. Svindleren forbereder først et offer ved å uttrykke kjærlighet for dem før de beskriver sine desperate omstendigheter. De forsøker da å be om penger fra offeret . Vår studie fokuserte på hvorfor enkelte personer er mer sannsynlig å bli ofre for disse svindlene enn andre.»

I denne studien deltok 90 ofre for kjærlighetssvindel ved å svare på spørsmål som hadde med deres personlighet å gjøre, hvordan de relatererer til andre personer, selvtillit og emosjonell intelligens, så vel som deres alder og kjønn.

Analysen av resultatene avslørte at ofre hadde brukt dating nettsider for mindre enn fire uker og hadde sendt penger fra 50 til 63 000 pund, som tilsvarer fra 540 til 690 000 norske kroner. Ofrene hadde en tendens til å være effektive, organiserte og displinerte. Det var også mer sannsynlig at de ga uttrykk for følelser, og viste at de var veldig avhengig av og søkte godkjenning av den personen de var knyttet til.

Her ble et begrep som «display a preoccupied attachment style» nevnt. Oversatt til norsk blir det «å vise en preokkupert tilknytningsstil».

Hva kjennetegner en person med en preokkupert tilknytningsstil?

Preokkupert tilknytningsstil er et begrep som har grobunn i tilknytningsteorien, som først ble utformet for å teste tilknytning hos barn, og som senere ble utvidet til å teste tilknytning hos voksne. Preokkupert tilknytningsstil er en av fire kategorier fra tilknytningsteorien.

Tilknytningsteorien er en utviklingspsykologisk teori som «beskriver dynamikken bak dannelse og utvikling av nære følelsesmessige bånd mellom mennesker».

De fire kategoriene er følgende:

Sikker: Man vil være komfortabel med både intimitet og selvstendighet

Avvisende tilknytning: Man vil avvise intimitet. Man er svært selvstendig. Man har begrenset evne til å vise følelser

Preokkupert: Man vil være overopptatt av forholdet. Man vil være avhengig av andres aksept for å føle seg vel.

Fryktsom tilknytning: På grunn av frykt for avvisning vil man unngå intimitet. Man er sosialt tilbaketrukket.

Dr. Graff mente da at svindel for ofre utifra denne studien hadde en tendens til å være overopptatt av forholdet og avhengig av andres aksept for å føle seg vel.

For å gå videre med den preokkuperte tilknytningsstilen, så vil jeg nevne disse distinkte egenskapene som den har:

De personene som er i denne kategorien skårer høyt på elaborering (utdype, beskrive mer i detalj), emosjonelle uttrykk, upassende betroelser, gråt, tillit til andre, bruk av andre som sikker base, gråt i andres nærvær og omsorgsatferd. De skårer også høyt på involvering i romantiske forhold og skårer lavt på kontrollbalanse i vennskap.

Svindlere blir mer og mer målrettet i forhold til hvem de svindler

Dr. Graff fortalte videre:

«Med økningen i antall personer som bruker online dating, vil flere og flere mennesker bli offer. Svindlere bruker sofistikerte teknikker og kan til slutt begynne å vite akkurat hva slags personer som skal målrettes og hvordan man skal manipulere dem».

«Disse funnene vil være til nytte for datingsider og rettshåndhevelsesorganer i forsøk på å beskytte de sårbare fra å bli svindlet. Ytterligere undersøkelser bør inkludere intervjuer med et større utvalg av personer som har vært dating-svindelofre».

Det er en interresant studie som er gjort av Dr. Graff. Jeg biter meg spesielt merke i at sensitive mer sannsynlig vil bli offer for kjærlighetssvindel. Men hva innebærer det å være sensitiv? Snakker han om høysensitive personer, som er en personlighetsskarakteristikk av en viss type personer, eller hva mener han?

Jeg har tidligere lest artikler som viser at personer som blir utsatt for kjærlighetssvindel kan være alt fra advokater, til prester, til journalister osv osv. Jeg har også lest at svindel ofre befinner seg i en sårbar fase av livet sitt; De kan ha mistet sin partner etter et langt liv eller blitt singel etter et langt samboerforhold.

Jeg hadde syntes det var interessant å finne ut om majoriteten av svindel ofre er i en sårbar fase i livet sitt eller om de har en sensitiv personlighet, eller kanskje begge deler. Det er også interessant å trekke inn hvordan livet har vært før man ble svindlet.

Hvis Dr. Graff har rett i blant annet at «Man vil være overopptatt av forholdet. Man vil være avhengig av andres aksept for å føle seg vel», hva er det da som gjør at man er sånn i omgang med andre personer? Er det pga tidligere opplevelser med andre personer? Kan man være sensitiv og samtidig være komfortabel med både intimitet og selvstendighet?

Hva mener du om dette? Er du enig i de funnene som Dr. Graff sitter igjen med i dette studiet? Skriv gjerne ned tankene dine i kommentarfeltet under. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Kilder:

EurekAlert! The Global Source For Science News

Tilknytningsteori

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.