Hva skjer når vi mister kontrollen over handlingene våre?

Det er sikkert mange av oss som har opplevd å miste kontrollen over følelsene våre, og angret på både det som ble sagt og gjort da det oppstod. I dette innlegget vil jeg forklare hva som skjer når man som offer for svindel opplever å forelske seg  og sende penger til helt ukjente personer. Hva var det som gjorde at man sendte pengene?

Jeg har hørt mange svindel ofre fortelle om dette i etterkant av svindelen. Det var som om de ikke kjente seg igjen, som om de ble styrt av noe utenfor seg selv.

I denne sammenheng vil jeg trekke frem et begrep som kalles for en amygdala kapring, som er noe som skjer i hjernen vår.  Jeg vil først trekke fram to begreper: Hippocampus og amygdala.

 

Forskjellen på hippocampus og amygdala:

En definisjon på amygdala:

«Amygdala er en struktur i hjernen som er viktig for å oppleve og framkalle følelser».

Hippocampus er en struktur i hjernen som er viktig for å huske hvor du var og hva du gjorde når det var noe viktig som skjedde. Det den gjør er å skape sammenhenger. Et eksempel er å huske hvor du var den 11. september 2001. Det kalles for en hippocampusfunksjon.

Det som er årsaken til at vi evner å huske den grusomme dagen, er på grunn av amygdala. Det er en struktur som responderer veldig kraftig på følelsesmessig ladede hendelser, og det er det samme om de er veldig positive eller veldig negative.

Bekymringstanker er også noe som kommer fra amygdala når livsviktige ting står på spill. Når vi blir presset og stresset oppfatter amygdala det som trusler. Det er slik at når amygdala mottar en trussel, kan det få oss til å handle irrasjonelt og destruktivt.

 

En definisjon på en amygdala kapring:

«Forskerne fortæller, at vredesudbrud – og andre følelsesmessige udbrud – øger aktiviteten i amygdala. Det betyder, at din krop kommer i alarmberedskap.  Amygdala vil sørge for din overlevelse. Konsekvensen bliver, at der bliver lukket ned for vigtige kognitive funktioner. Når amygdala har taget styringen, får du f.eks. svært ved at analysere, bearbejde information, abstrahere og omfortolke. Amygdala har så at sige kapret din hjerne».

Sagt på en annen måte slår en amygdala kapring av prefrontale cortex. Det er den rasjonelle, logiske delen av vår hjerne. Det får oss til å handle uten å tenke. Vi opplever det som svært viktig at vi må handle øyeblikkelig.

 

Et offer for kjærlighetssvindel skrur av tankene

Er du et offer for romantisk svindel da er du et offer for kapring av amygdala. Før du er klar over det selv er hjernen din kapret. Dette skjer når svindleren forteller at han/hun elsker deg. Det  skjer fordi du har projisert dine egne ønsker over på din nettforbindelse nesten fra begynnelsen, og når den utløsende hendelsen, som er «Jeg elsker deg» blir uttrykt er hjernen din ladet og klar for å skru av tankene og stikke av følelsesmessig.

Dette er en amygdala kapring.

Som eksempel kan jeg nevne en situasjon hvor en svindler ber om hjelp til en operasjon han/hun er nødt til å ta, hvis ikke så vil han/hun ikke overleve. Svindleren påstår at han/hun ikke vil klare seg uten offerets pengehjelp. Offeret kommer i en stresset situasjon hvor hun/han føler seg presset til å hjelpe. Istedenfor å handle rasjonelt, som er å la være å sende penger før man har undersøkt om den man har kontakt med virkelig er den han/hun er, og virkelig er i nød; altså gi seg tid til å sjekke fakta og bevare roen, vil han/hun la seg overvelde av følelser og sende penger.

Den emosjonelle responsen kan ta over resten av hjernen innen et millisekund hvis den føler seg truet.

 

Hva gjør vi for å unngå en amygdala kapring?

Når vi føler oss presset til å hjelpe vår svindler, føler vi det er fare på ferde og at vi må handle øyeblikkelig. For å unngå å miste kontrollen på det som skjer «der ute», må vi få amygdala ut av faresonen. Den beste måten å gjøre det på er å roe ned kroppen. Vi må fortelle oss selv at det ikke er noe fare som truer oss, og at det beste er å gi seg selv tid før man tar en avgjørelse.

Når vi reagerer irrasjonelt, så skyldes det også gamle vaner. Du gjør det du alltid har gjort, men det er mulig å endre på dette.

Det gjør du ved å trekke deg tilbake fra situasjonen, altså fra den personen du har kontakt med, og puste inn og ut dypt ned i magen mange ganger. Gjentas flere ganger om dagen og hver eneste dag. Dette kan kanskje høres litt for enkelt ut for noen, spesielt når man blir utsatt for svindel, og man ikke har gjort noe slikt før, som å puste dypt ned i magen. Men pusten er livsviktig for oss alle. Vi kan ikke leve uten at vi puster.

Når man puster ned i magen får man også bedre kontakt med det som foregår på innsiden av seg selv, men det må gjøres over en lengre periode, slik at man får endret en uvane. Det er noen som sier at man minst må ha 21 dager å endre en uvane på. Jeg ville ha brukt mye lengre tid, pluss at jeg ville gjøre det til en daglig aktvitet.

Utfordringen vår når vi er forelsket er nettopp å tenke rasjonelt og fornuftig. Men kanskje et godt råd er å dele opplevelsen med andre. Tenk på at når noen ønsker å isolere oss, som svindlere gjør for å ha bedre kontroll over oss, så er det et rødt flagg og det betyr at de egentlig ikke ønsker noe godt for oss. Jeg vet selv hvor vanskelig dette var da jeg selv stod midt oppi dette. Jeg evnet ikke å trekke meg tilbake, og puste inn i magen. Og jeg kjenner til denne metoden og har praktisert den i mange år.

Men jeg har erfart at etter svindelen så kunne jeg lære av dette slik at den samme situasjonen aldri vil oppstå igjen. Det er jeg rimelig sikker på, etter å ha trent på å puste inn i magen og beholde roen de gangene jeg føler at følelsene er i ferd med å ta overhånd.

Hva tenker du om dette? Har du selv opplevd å bli svindlet og hvordan opplevde du å miste kontrollen på tankene dine og handle overilt? Jeg vil gjerne høre hva du syns i kommentarfeltet under.

 

Kilder:

Stress forandrer hjernen

Hva er det du glor på?

Slik stopper du bekymringstankene

Amygdala hijack

 

 

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.