Hva anbefaler myndighetene å gjøre etter en romantisk svindel?

Det er fem måneder siden jeg ble svindlet nå og jeg har gjort meg en del erfaringer på denne tiden. Jeg følger med på de som jobber med romantisk svindel, spesielt i USA, og ser at de anbefaler svindel ofre å anmelde svindleren, blokkere svindleren og gjenopprette, dvs bearbeide hendelsen og heale seg selv i etterkant.

Altså de anbefaler i følgende rekkefølge:
  1. Anmelde svindleren
  2. Blokkere svindleren
  3. Gjenopprette/heale seg selv etter svindelen

Det finnes flere sider på Facebook hvor man kan publisere svindleren, men ingen av disse sidene er så nyttige i forhold til å få svindelsaken etterforsket. For det første så vil det bare være et fåtall som leser innlegget, og for det andre så er profilene som blir publisert også bilder av ofre. Svindlere bruker jo falske profiler så bildene de bruker er stjålet, noe som betyr at personene på bildet også er ofre. Noen ganger er det bilder av svindlere, men jeg kan ikke skille på hvem som er svindlere og hvem som er ofre.

 
Det er altså bedre å anmelde svindleren til de som faktisk kan gjøre noe med dette. Jeg er enig med dem i dette. 

Mørketallene er store når det gjelder svindel ofre

Etter at saken med Hilde og Sonja gikk på Åsted Norge, så håper jeg at det vil bli mere åpenhet i forhold til å anmelde kjærlighetssvindel.

Du kan lese om dem ved å klikke på linkene under:

Programlederen for Åsted Norge har fått et innblikk i hvordan det har vært for Sonja, som forelsket seg i en mann som utga seg for å være Hu Rhodes, en amerikansk offiser. Jeg ble vitne til programlederens følelse av frustrasjon over at personer kan utnytte gamle mennesker på en såpass kynisk måte, gjennom kjærlighet. Jeg kunne føle hans medfølelse for Sonja og det hun sto i.

Jeg opplevde det som ektefølt, og jeg håper at dette kan være en døråpner for å minske på fordømmelser fra samfunnet. Det å bli kjærlighetssvindlet er ikke så lett for andre som står på utsiden å forstå. Det som kreves er en stor mengde med forståelse, medfølelse og empati. Jeg opplevde at panelet i Åsted Norge fikk være vitne til noe som var nytt for dem, og etter måten de uttrykte seg på i denne saken, får jeg en følelse av at de har lært noe nytt om svindel ofre.

Jeg er sikker på at Hilde og Sonje har vært med på å gjøre kjærlighetssvindel mere synbart, og kan bidra til større forståelse av hva kjærlighetssvindel egentlig er. Jeg opplever det som at de begge har gitt nye innsikter til panelet i Åsted Norge, og jeg håper det også er tilfelle for alle de som fikk med seg denne saken.

 
Ikke det at det gjøres så veldig mye med dette i Norge, og denne saken ble lagt ned ganske fort. Men jeg tror også at hvis alle som ble svindlet faktisk anmeldte svindleren til politiet og Økokrim, så ville det muligens blitt satt inn mere ressurser til dette. Man ville iallefall se hvor stort antall svindel ofre som fantes og kanskje myndighetene ville fokusere mere på dette. Det er jo så mange mørketall når det gjelder svindel. 

Jeg tenker også på noe panelet nevnte, at det blir gjort for lite for enkeltmennesket. Sonja og mange med henne får aldri tilbake pengene sine, og dette vil påvirke henne for resten av livet. Muligens har de som etterforsker svindelsaker i Norge noe å lære her, for vi ønsker vel heller ikke at nordmenn og landet vårt skal bli oppfattet som et fristed for svindel, fordi vi ikke etterforsker slike saker og dermed ikke er seriøse nok med å følge det opp.

 
Dette gjelder også i USA. Det er veldig mange saker som ikke blir anmeldt og de fleste svindelsaker blir ikke etterforsket. Det oppfordres allikevel at alle som blir svindlet anmelder saken og deretter konsentrerer seg om sin egen helbredelse.

Hva anbefaler Norge i forhold til romantisk svindel?

I Norge anbefales du å anmelde saken til politiet og Økokrim og deretter lære av dine feil. Jeg har en side hvor jeg nevner NETTVETTREGLER, som er nyttig for deg å lese. Jeg har også en egen SUPPORT side for svindel ofre.

Med dette som utgangspunkt vil jeg ikke bruke så mye tid på å publisere bilder av svindlere, men heller konsentrere meg om informasjon rundt svindel, og veldig mye om å inspirere deg til å gjøre endringer i etterkant av en svindel. Det er ikke så lett å forhindre en svindel, fordi offeret er ofte blind for hva som skjer med en, og derfor er det vanskelig å overbevise offeret om at det faktisk er i kontakt med en svindler. Noen ganger lykkes man å forhindre en svindel og i mange tilfeller så skjer det motsatte.

Men det er mye som kan gjøres i etterkant av en svindel, for utgangspunktet må være å unngå at man blir svindlet igjen. Her er et innlegg som forteller hva du kan gjøre for å unngå at det samme skjer flere ganger. Klikk på linken under for å lese:

Ta deg selv på alvor om du er blitt svindlet

En romantisk svindel er alvorlige saker. Manglende støtte av familie og venner kan være det som gjør at tilværelsen blir veldig vanskelig å håndtere. De som står utenfor og observerer har ikke den fjerneste anelse om hva de har vært igjennom, og derfor blir det lett for at ofre føler seg alene. De skjønner ikke at det som ofrene har vært igjennom kan virke traumatiserende og gjøre hverdagen vanskelig å håndtere.

Saken med Hilde og Sonja er spesiell, nettopp fordi Hilde var utypisk i måten hun reagerte på når hun fant ut at moren sendte penger til «kjæresten». Hun ble mistenksom og gjorde faktisk alt hun kunne for å hjelpe moren sin ved å umyndiggjøre henne. Det er et etisk dilemma vi befinner oss i her, som sikkert skaper masse tanker hos mange av oss. Var det riktig av Hilde å blande seg inn? Skulle hun latt være å ta kontakt med så mange instanser som hun gjorde? Var det riktig å prøve å umyndiggjøre moren sin?

Jeg er ikke i tvil om hva jeg mener om dette. Jeg mener at Hilde gjorde det riktige. Som tidligere svindel offer, vet jeg at hvis noen i familien hadde gjort det samme med meg, så hadde jeg med ganske stor visshet reagert og blitt sint på dem. Men jeg vet at i etterkant av svindelen, når jeg var følelsesmessig ute av det og skjønte at jeg var blitt svindlet, så ville jeg ha takket dem av hele mitt hjerte. Hilde gjorde noe som det står veldig respekt av, og jeg heier på henne. Jeg mener Sonja kan takke henne for at det ikke gikk verre.

Er du blitt offer for romantisk svindel så vil jeg anbefale deg at du tar dette veldig seriøst. Snakk med noen du har tillit til og del historien din. Vær veldig oppmerksom på hva som skjer med deg, og ikke isoler deg. Du trenger masse støtte i tiden fremover for å bearbeide sorgen over tap av både kjærlighet og penger.

Har du suicidale tanker så ta kontakt med noen som kan hjelpe deg. Jeg har en SUPPORT side. Sjekk den, der er det et telefonnummer du kan ringe til for få hjelp.

Ta gjerne kontakt med meg for støtte og hjelp. Jeg har et eget kontaktskjema på siden min. Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet om du har noen tanker om selve innlegget.

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.