Historien om Sonja (79) får en dramatisk vending

Etter å ha fulgt med på historien om Hilde og Sonja (79) på Åsted Norge var jeg spent på hva de ville finne ut videre i jakten på hennes svindler. Jeg må si jeg ble overrasket over det de greidde å finne ut. Svindleren har brukt noen i Norge til å hjelpe seg med transaksjonene.

En liten oppdatering: Dette er fortsettelsen om historien til Hilde og Sona. Hilde kontaktet Åsted Norge for å få hjelp av dem til å overbevise sin mor, Sonja, om at hun ble svindlet av en amerikansk offiser. Du kan lese om dette ved å klikke på linken under:

Hilde gjør hva som helst for å redde moren fra å bli ruinert

Historien fortsatte på mandag den 10. september 2018 på Åsted Norge.

Da fikk vi vite at Sonja visstnok har sendt penger til norske kontonumre, og hver gang hun overførte penger var det til ulike kontonumre. Sonja syntes det var rart at «kjæresten» for hver gang hun overførte penger til han hele tiden ønsket nye kontonumre. Han fortalte at det var viktig å gjøre det på den måten grunnet hans jobb med sikkerhet for det amerikanske forsvaret og pengene måtte sendes via hans agenter.

Det han også fortalte var at pengene hun sendte til han skulle gå til å betale et gebyr som ville gi han muligheter til å gå av tidligere med pensjon og flytte til Norge for å bo med henne.

 

Saken får en overraskende vending

Sonja har hatt kontakt med denne mannen i over ett år og på denne tiden har hun sendt avgårde en rekke beløp på stort sett under 20 000 kroner hver gang. Her er det et unntak. I mars i år overførte hun et beløp på hele 450 000 kroner til en ukjent person som oppholder seg i Østfold.

Svindlere rekrutterer nordmenn blant annet gjennom Facebook, og de får tilbud om å tjene raske penger hjemmefra. Disse nordmennene blir kalt for muldyr eller mellomenn. Svindlere får bruke deres kontoer til å overføre penger.

Terje Aleksander Fjeldvær, leder for Financial Cyber Crime Center i DNB betegner svindlere som veldig adaptive. De bruker muldyr eller mellomenn for å få pengene ut av landet.

Fjeldvær sier til Åsted Norge:

«Det mange ikke er klar over er at når de lar svindlerne sende penger via deres konto, så er dette hvitvasking, og en straffbar handling.»

Det som er interessant i denne saken er at det som Åsted Norge trodde var et muldyr eller en mellomann, faktisk ikke var det, men en Bitcoin-formidler som i god tro har solgt Bitcoin til en kunde som oppga seg for å være Sonja. Det som har skjedd er at Sonja sier hun har sendt en kopi av passet sitt til mannen som hun på det tidspunktet trodde var en amerikansk offiser og hennes kjæreste. På den måten har svindleren kjøpt Bitcoin i hennes navn.

Mannen som kalte seg for Hu Rhodes har fortalt Sonja, at for å kunne overføre hans pensjon til hennes konto var han nødt til å ha bilde av passet hennes.

Terje Aleksander Fjeldvær forteller til Åsted Norge:

«Ut fra hva vi har sett så langt i år, så kan vi anta at 4-600 av våre kunder vil bli kjærlighetssvindlet i løpet av året.»

Han understreker at kjærlighetssvindel er et alvorlig samfunnsproblem. Disse tallene er ferske og gir et godt innblikk i hvor mye denne type svindel har økt. Han forteller videre at:»Kjærlighetssvindlere er ekstremt gode på å manipulere ofrene sine.»

Han påstår at de har eksempler på at personer fra de vestafrikanske-cellene har møtt offeret i Norge. Jeg har ikke hørt om slike tilfeller gjennom hverken Facebook siden min eller nettsiden min, så jeg vet ikke hvordan disse historiene har utfoldet seg.

Det blir nevnt hvor vanskelig det er for bankene å overbevise svindel ofre om at de blir utsatt for svindel. Det er faktisk ikke lett for offeret blir så kraftig manipulert og blind av forelskelse, at de ikke vil tro på hva banken sier.

Kjærlighetssvindel blir utført av kriminelle som er godt organiserte. Pengene går til å finansiere andre typer for alvorlig kriminalitet, som sexhandel med kvinner og barn, våpensmugling og narkotika. Jeg blir kvalm når jeg tenker på dette, for dette betyr at jeg selv har vært med og finansiert til at blant annet kvinner og barn blir brukt til sexhandel. Det er veldig tøft å ta innover for meg, men også en oppvekking. Det skal aldri skje igjen.

 

Håper samfunnet forstår hvor alvorlig kjærlighetssvindel er for ofre

Så det jeg kan si om denne tragiske historien til Hilde og Sonja, er at dette må vi lære av, sånn at vi kan forhindre lignende tilfeller i framtiden. Jeg er imponert over Hilde som bestemte seg for å ta kontakt med Åsted Norge, og jeg er veldig glad for at Åsted Norge ga denne saken full oppmerksomhet og fulgte den opp.

Jeg tror det vil være av betydning for hvordan samfunnet ser på kjærlighetssvindel. Jeg husker godt hvor opprørt og forbannet programlederen var over svindleren som hadde utnyttet et eldre og snilt menneske, som Sonja,  på en såpass kynisk måte.  Jeg kjente jeg ble veldig berørt av han, og jeg håper hans reaksjon vil få andre til å forstå, at det er skikkelig vondt å bli utsatt for kjærlighetssvindel.

I tillegg til dette var det en kvinnelig psykolog i panelet denne kvelden, som fortalte blant annet at vi mennesker er laget for å søke kontakt og for å være sammen. Det er menneskelig å forelske seg. Psykologen mente også at Sonja forsvarte sine handlinger med å tenke at hun har brukt pengene fornuftig. Derigjennom lå det også et håp om at hun gjorde det riktige og at alt kom til å gå bra.

 

Stockholmsyndromet blir nevnt

Det som jeg syns er interessant er at panelet nevnte Stockholmsyndromet.

En beskrivelse av syndromet fra Wikipedia:

«Beskriver ofre for kidnappinger og bortføringer som over tid utvikler en sympati for sine kidnappere.»

Stockholmsyndromet er et psykologisk fenomen, som går ut på at den kriminelle og ofrene utvikler sympati for hverandre, og det ender med at ofrene utvikler negative følelser overfor politi og myndigheter. I kjærlighetssvindel utvikler ofrene negative følelser, ikke bare for politi og myndigheter, men også overfor banker som prøver å stoppe dem fra å overføre penger til svindleren.

I Stockholmsyndromet er det gislene som opplever at deres liv ligger i hendene på gisseltakeren, og at de er under en viss beskyttelse hos han/henne. Politi og myndigheter nekter å gi etter for den kriminelles krav, og som setter gislenes sikkerhet på spill. Når politiet ikke forhandler med den kriminelle blir det muligheter for samtaler mellom ofre og gisseltaker, hvor det blir snakket om familie, om barn, og hverdagslige bekymringer og gleder og på den måten knyttes det følelsesmessige bånd.

Dette skjer jo også i kjærlighetssvindel, nettopp for at svindleren skal knytte bånd med sitt offer.

Etter hvert får begge parter en felles interesse av å komme ut av krisen uten at noen blir skadet. På en måte så bærer kontakten mellom den kriminelle og offeret preg at av maktforholdet er i favør av gisseltakeren, men når offeret nærmer seg den kriminelle og tar denne personens perspektiv utvikler en følelse av at maktforholdet jevnes ut.

Jeg opplever denne måten å tenke om kjærlighetssvindel på som svært interessant. Hva tenker du om dette? Skriv gjerne om det i kommentarfeltet under. Ta gjerne kontakt om du har en historie du vil dele. Kontaktinformasjonen min finner du på nettsiden min.

Reportasjen om Sonja kan du lese ved å klikke på lenken under:

Plutselig oppdager de et norsk navn på jakten etter mystisk svindler

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.