Hvordan snur du en svindel opplevelse til noe nyttig?


Dating svindel er mye mere alvorlig enn hvordan media fremstiller den. Da jeg ble intervjuet av nettavisen og Norsk Ukeblad fikk jeg inntrykk av at det det handlet mest om var at vi nordmenn er lettlurte og godtroende og at vi går på hva som helst. Også gjelder det å lære av de feilene vi gjør sånn at det aldri skjer igjen.

Naturligvis er det viktig å lære av våre feil, og unngå at vi blir svindlet flere ganger, men vi som er blitt svindlet vet at det handler om så mye mer enn det. Det er komplekst. Det er også lite forskning på dating svindel, og det er fortsatt mye upløyd mark.

 

Jeg hadde to mål da jeg startet denne nettsiden

Da jeg startet denne nettsiden hadde jeg to mål med den. Det ene var å heale meg selv gjennom å hjelpe andre som havner i samme situasjon som meg, og for det andre så lovet jeg meg selv at svindelen ikke skulle ødelegge resten av mitt liv, men heller bringe noe nytt og bedre inn i livet mitt.

Nå har jeg fått litt avstand til svindelen og jeg har i denne tiden brukt tid på å bearbeide alle de vonde følelsene jeg hadde inni meg. For meg handlet det også om at svindelen minte meg om andre hendelser i min fortid. Så jeg måtte ta tak i flere hendelser som jeg ikke hadde bearbeidet helt.

 

Vanskelig å kjenne på vonde og smertefulle følelser

Mitt problem var at jeg opplevde det som veldig vondt og smertefullt å gå inn i disse hendelsene. Det ble bare halvhjertet på en måte og ubevisst unngikk jeg å ta tak i det. Veldig mange av oss unngår å kjenne på vanskelige følelser, fordi det gjør så vondt. Men jeg sier deg bare dette, at det hjelper ikke i det hele tatt. Det gjør bare ting verre.

Det hjelper heller ikke så mye å fortsette å hate svindleren og ønske at du aldri hadde sendt de pengene. Dess fortere du aksepterer at pengene er borte og at du ikke kan gjøre noe for å endre selve svindelen, dess fortere kan du begynne å heale deg selv.

 

Aksepter det som skjedde med deg

Så mitt råd til deg er å akseptere at det har skjedd. Det andre er å la være å høre på mennesker som vil fordømme deg for det du gjorde. De vet ikke hva du har gått igjennom. Så lenge de ikke har gått i dine sko, så kan de ikke kritisere deg. Det tredje er at du vil føle deg bedre hvis du bare innrømmer for deg selv at du har gjort noe som fikk tilværelsen din til å bli verre. Du har kanskje kjærlighetssorg og du har mistet mange penger du hadde tenkt å bruke på noe annet, men det nytter ikke å skru tiden tilbake. Gjort er gjort, og spist er spist.

 

Du kan for eksempel si til deg selv:

Ok, jeg sendte penger til en fremmed mann/kvinne.

Ok, jeg satte et menneske høyere enn jeg satte meg selv.

Ok, jeg lot han/hun manipulere meg sånn at jeg mistet kontrollen over mine handlinger.

Men skal jeg fortsette med det? Nei, det skal jeg ikke. Nå skal jeg snu dette rundt.

 

Slutt å fokuser utover – begynn å fokusere innover istedet

Og hvordan snur du dette rundt? Begynn å fokusere innover istedet for utover. Det er måten du snur dette rundt på. Begynn å fokusere innover i deg selv. Så vil du kanskje spørre meg hva slags fordeler du vil få ut av å gjøre dette. Jo, det skal jeg si deg. Når du begynner med denne praksisen vil du bli bedre kjent med deg selv og du vil etterhvert forstå hva som brakte deg inn i svindelen. Du vil også unngå å bli svindlet og manipulert i fremtiden.

Så det er mye å hente på å gjøre dette. Men det kreves noe av deg, at du bretter opp armene og våger å stå ansikt til ansikt med dine egne demoner.

 

Be om hjelp til å bearbeide vonde følelser

Da jeg begynte å fokusere innover ble jeg veldig overrasket over hvor mye sinne og aggresjon som var lagret der. Det ble nesten overveldende på meg og det var skikkelig vondt. Men jeg har hatt gode hjelpere som har støttet meg i denne prosessen, både terapeuter og venner. Det er ikke sunt å lagre sinne inni seg. Hvis du ikke tar tak i det kan det føre til depresjon og sjukdom. Så jeg vil anbefale deg å gå til en terapeut eller psykolog. De vil kanskje ikke forstå det du har opplevd helt, men de vil hjelpe deg til å bearbeide vonde følelser.

Det er ikke alle som har kontakt med følelsene sine, og kanskje du er en av dem. Men går du til en terapeut så vil han/hun hjelpe deg til å komme i kontakt med dem.  Du kan ha følelser som sorg, tristhet, og/eller sinne i deg. Sinne og aggresjon er gjerne en følelse som er vanskelig å håndtere for mange av oss, for vi har lært fra barndommen av, at vi ikke skal gi uttrykk for sinnet vårt. Sinne dekker gjerne over en annen følelse vi har som for eksempel sorg over noe vi har mistet. I dette tilfellet har vi mistet både en kjærlighetspartner og penger.

 

Mange sitter igjen med skam- og skyldfølelse etter en kjærlighetssvindel

Jeg vet at mange av oss som blir svindlet føler på mye skam- og skyldfølelse. Når du ikke tar tak i disse følelsene kan de føre til en depresjon over tid. Du kan også føle på nummenhet og en følelse av å være maktesløs i forhold til din egen situasjon. Det kan føles tungt og vanskelig og helt umulig å komme seg ut av dette. Men jeg sier deg, det er håp. Du kan komme deg ut av dette. Du må bare våge å be om hjelp.

Når du kommer i kontakt med sinnet ditt, så er det positivt, for det er da du virkelig kan gjøre noe med din egen situasjon. Da kommer du i kontakt med kraften i deg, og det er den som skal hjelpe deg ut av følelsen av å være maktesløs. Målet er å forløse sinnet ditt og få kontakt med den delen av deg som kan legge svindel opplevelsen bak deg og finne fred i deg selv. En dag vil du føle deg lettere og bedre og takle hverdagen din på en helt annerledes måte.

 

Jeg lovet å stå opp for meg selv

Det som gjorde at jeg våget å stå ansikt til ansikt med mitt eget sinne var blant annet noe som skjedde like etter svindelen. Jeg fikk på en måte en aha-opplevelse inni meg, at nok var nok. Jeg lovet meg selv at dette var siste gang noen skulle utnytte jeg igjen. Jeg lovet meg selv å begynne å ivareta meg selv. Det var da jeg greidde å endre mine tanker om meg selv til det bedre. For hva var det som egentlig brakte meg inn i selve svindelen? Jo, det var fordi jeg satte et annet menneske høyere enn meg selv.

I tillegg til dette så ble jeg veldig stresset da jeg hadde kontakt med svindleren, spesielt da han spurte meg om å sende penger. Jeg hadde egentlig ikke lyst til å gjøre det, men jeg greidde ikke å stå imot presset. Dette skyldes også at jeg hadde litt dårlig kontakt med meg selv og mine egne behov. Jeg følte også at hans behov ble på en måte mine behov og jeg greidde ikke å skille på hva som var hva.

 

Start med pusteøvelser

Noe du kan gjøre selv for å komme i bedre kontakt med deg selv på, er å begynne med pusteøvelser. Hvis du ikke er vant til det, så begynn rolig i begynnelsen. Start med å puste inn i mage og bryst. Mange av oss puster bare med brystet og går ikke helt ned i magen. Når du puster ned i magen også, får du enda bedre kontakt med kroppen din. Du kan bli litt svimmel i starten hvis du ikke er vant til det, så ta deg en pause hvis det skjer. Eller gjør det seinere når du føler deg bedre.

Praktiser dette hver eneste dag. Det er litt rart dette, men veldig mange av oss glemmer å puste. Vi holder pusten noen ganger uten at vi er bevisst på dette. Det blir som å stoppe livstilførselen til kroppen vår. Når vi praktiserer pust bevisst, blir det lettere å gjøre det i hverdagen også. Dette har mange fordeler for deg. Det vil gjøre at du takler stress mye bedre enn tidligere og føle deg mindre anspent og mer rolig over tid.

Du blir også bedre kjent med kroppen din og følelsene dine og dette gjør at du vil kunne skille bedre på hva som er dine følelser og behov i forhold til andres. Når vi hadde kontakt med svindleren vår så smeltet vi på en måte sammen og det var vanskelig å skille på våre egne behov kontra hans/hennes behov.

For deg som har lyst til å ta dette til nye høyder og lære mer har jeg enda mere forslag til hva du kan gjøre. Klikk på linken under for å lære mere.

Ta det til nye høyder

Har du tanker om dette så vil jeg gjerne høre det i kommentarfeltet under. Jeg vil gjerne høre hva du syns om innlegget mitt.

 

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.