Svindel ofre har likheter med ofre for voldtekt

I dette innlegget vil jeg skrive om likheter mellom ofre for voldtekt og ofre for romanse svindel. Hvis du er blitt kjærlighetssvindlet og opplever det som et overgrep, så er det faktisk en realitet. Jeg opplevde selv å føle svindelen som et psykisk overgrep, og etter å ha satt meg inn i hvordan SCARS tenker om dette, så forstår jeg meg selv bedre.

Det blir ikke forsket nok på romanse svindel i dag og psykologiske fagfolk har ikke et rammeverk de kan forholde seg til når det gjelder å hjelpe svindel ofre. Det er også sånn at myndighetene fokuserer mere på det kriminelle aspektet enn på den psykologiske og fysiske traume tilstanden som ofrene for romanse svindel opplever i ettertid av svindelen.

SCARS jobber for svindel ofre

SCARS (Society of Citizens Against Romance Scam)fra USA er opptatt av å rette søkelyset på romanse svindel ofre for at de i fremtiden skal få større fokus på den psykologiske og fysiske effekten en svindel får i ettertid, og ved det få bedre hjelp til å gjenopprette/heale seg etter svindelen.

I dette innlegget vil jeg rette søkelyset på to begreper som kalles for «Scam Trauma Syndrome» og «Rape Trauma Syndrome.»

Dette er informasjon fra SCARS nettside og skrevet av Tim McGuinness Ph.d.

Scam Trauma Syndrome (STS) (Svindel Traume Syndrom)

Scam Trauma Syndrom (STS) er et begrep som de på SCARS har betegnet for traumer som romanse svindel ofre erfarer som et result av deres oppdagelse av svindelen. Det er delvis basert på den omfattende forskning og bevissthet på en lignende type traume som er kalt for «Rape Trauma Syndrom» (Voldtekt Traume Syndrom) og «Post Traumatic Stress Disorder» (Posttraumatisk stresslidelse).

STS er det psykologiske traumet opplevd av et romanse svindel offer som inkluderer forstyrrelser av en normal fysisk, emosjonell, kognitiv og mellommenneskelig atferd. 

SCARS mener at opplevelsen av en romanse svindel i en stor grad er en form for psykologisk voldtekt.

Over de mer enn to tiår de har observert utviklingen av romanse svindel i deres ulike former har de sett at det er mange traumatiske effekter på offeret. Desverre har ikke dette blitt nok studert i akademisk forskning, og som et resultat av det må være avhengig av bevis som ikke er fra statitikk.

STS er basert på samme teori som Rape Trauma Syndrome (RTS). Det ble først beskrevet av psykiater Ann Wolbert Burgess og sosiolog Lynda Lytle Holmstrom i 1974. SCARS mener at STS for romanse svindel ofre har mange av karakteristikkene og langsiktige traumer nesten identisk fra voldtektsofre uten den fysiske volden som følger en voldtekt.

De karakteriserer STS som en klynge av psykologiske og fysiske tegn, symptomer og reaksjoner som er vanlig for de fleste romanse svindel ofre umiddelbart etter svindelen og måneder og år i etterkant. Da det meste av forskningen innen RTS har fokusert på kvinnelige ofre utviser også seksuelt misbrukte menn (om det er fra kvinnelige eller mannlige gjerningsmenn) symptomer på RTS. På samme måte viser mannlige og kvinnelige romanse svindel ofre symptomer på STS.

Rape Trauma Syndrome (RTS)

Rape Trauma Syndrome banet vei for vurdering av kompleks posttraumatisk stresslidelse som mer korrekt kan beskrive konsekvensene av seriøs langvarig traume enn posttraumatisk stresslidelse alene. Symptomene fra RTS og posttraumatisk stress overlapper.

Som forventet vil en person som er blitt voldtatt oppleve generelt høye nivåer av engstelse umiddelbart etterpå. Disse følelsene vil avta over tid for noen; Derimot for hvert individ vil hvert syndrom ha en ødeleggende effekt på ofre og noen ofre vil fortsette å oppleve noen form for psykologisk lidelse for måneder og år.

Det er også funnet at de som har overlevd voldtekt har en høy risiko for å utvikle rusmiddelforstyrrelser, dyp depresjon, generell angstlidelse, tvangstanker, og spiseforstyrrelser.

To tilleggsfaktorer er viktige å understreke

Akkurat som RTS så lider STS ofre av lignende komplekse posttraumatiske stresslidelser. Derimot dreier det seg også om disse to tilleggsfaktorene:

  1. Sorg forårsaket av en person man elsket som plutselig ble borte – i dette tilfelle den falske relasjonen til den som begikk romanse svindelen
  2. En tilbaketrekning av noe man ble avhengig av forårsaket av Amygdala Hijack som svindlere stoler på og kontrollerer/fanger sine ofre med i løpet av romanse svindelen

Amygdala Hijack er en umiddelbar og overveldende emosjonell respons ute av proporsjoner til stimulansen fordi det har utløst en mer merkbar emosjonell trussel. Amygdala er delen av hjernen som håndterer følelser. Når amygdala opplever en trussel kan det lede til at personen reagerer irrasjonelt og destruktivt.

Et eksempel kan være at et svindel offer kan ha opplevd en situasjon hvor han/hun blir utsatt for massivt press fra svindleren. Hvis han/hun ikke sender penger med en gang får ikke svindleren ta den livsviktige operasjonen og kan dø. Å vite at svindleren kan dø fordi offeret ikke vil hjelpe med penger blir for overveldende for svindelofferet å kjenne på og derfor sender de penger til svindleren.

SCARS ser mange paraleller med RTS og STS. I STS ser de tre stadier av psykologisk traume som de som overlever romanse svindel går gjennom.

  1. Akutt fase
  2. En ytre justerings fase
  3. En renormalisering fase

Disse fasene vil jeg forklare nærmere i neste innlegg.

Det må forskes mere på den psykologiske og fysiske traumatiske tilstanden

Ved å påvise likheter mellom romanse svindel traume og voldtekt håper SCARS at det vil tillate et rammeverk som vil gi bistand til psykologiske fagfolk å anvende beviste teknikker for å hjelpe romanse svindel ofre å gjenopprette/heale seg etter svindelen. Desverre så ser de ingen reell formalisert løsning som er tilgjengelig. Når det oppstår en intervensjon er det mer en kriminell intervensjon istedenfor en støtte for den psykologiske og fysiske traumatiske tilstanden til offeret.

Så de håper at ved å ta opp dette temaet på deres nettsider vil de oppmuntre til videre utforskning og studier av dette traumet for å finne bedre og raskere løsninger for ofres gjenoppretting.

Jeg håper at det ikke vil gå for lang tid før denne hjelpen blir en realitet. Vi trenger mere fokus på den psykologiske og fysiske ettervirkningen av en svindel, sånn at svindel ofre føler at de får den hjelpen de behøver til å bearbeide vonde følelser og gå videre i livet sitt. Slik som jeg ser det så er det et tvingende behov over store deler av verden.

Hva tenker du om dette? Har du opplevd å bli svindlet eller er du pårørende? Hvordan har du det i dag? Har du opplevd traumer rundt svindelen? Skriv gjerne til meg i kommentarfeltet under. Jeg vil gjerne vite hva du tenker om dette.

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

1 Response

  1. Tove Løken sier:

    Vi har allerede snakket sammen, Aina. Du er modig som tør å be om hjelp. Jeg håper du vil få mye hjelp her på nettsiden min nå fremover så du kan komme deg videre.

    God klem fra Tove

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.