Hva har hjernevask med dating svindel å gjøre?

Kanskje hjernevask ikke har noen ting med kjærlighetssvindel å gjøre, men jeg har lyst til å utforske begrepet i denne sammenheng allikevel. Jeg begynte å tenke på dette begrepet da ei dame kom med dette utsagnet:

Er det mulig å være seende og likevel helt blind? Dette er nemlig noe ei dame som ble utsatt for svindel spurte meg en dag. Jeg opplever det som fascinerende og på samme tid fryktelig frustrerende. Jeg har selv blitt svindlet av en mann jeg trodde var en amerikansk soldat. Jeg ble forelsket og man sier jo at forelskelse gjør blind. Kanskje det hadde en avgjørende faktor her for meg og også for andre som er så uheldig å bli kjærlighetssvindlet.

Jeg har fått høre en del historier fra kvinner som forteller at de ikke hørte på sin magefølelse. Utsagn som: «Det var tegn der som jeg overså.,» og «Hvorfor greidde jeg ikke å se at det var noe galt med den mannen?» og «Jeg hadde så mye tvil i meg men allikevel så stolte jeg på han.»

Etter at jeg selv ble svindlet følte jeg at jeg hadde blitt hjernevasket.

Pål Johan Karlsen, som er forsker ved Institutt for psykologi på Universitetet i Tromsø forklarer hjernevasket på denne måten:

«Hjernevask er det folkelige navnet på ulike teknikker som tas i bruk for systematisk og massiv psykologisk kontroll av den totalt invaderende sorten, hvor personen ikke bare skal endre grunnleggende holdninger og oppfatninger, men også slutte å tenke selvstendig, slutte å stille spørsmål og la seg fullstendig overstyre.»

«Du slutter å reflektere over alternativer og slutter å se ting fra flere sider. I stedet spør du om hvordan vil han at jeg skal oppføre meg nå? Hva vil gjøre han sint? Hva vil gjøre han glad?»

At hjernevask har noe som helst med dating svindel å gjøre er naturligvis bare en påstand, og jeg kan være helt på jordet når jeg trekker fram dette begrepet. Men jeg syns det er interessant for jeg kan kjenne meg igjen i noe av dette.

Jeg har tidligere uttalt at svindelen føltes som et psykisk overgrep, som var invaderende for meg. Jeg trodde også at dette skulle bli en veldig spennende og fin opplevelse for meg, men som viste seg i ettertid å bli et mareritt. For meg var han i utgangspunktet drømmemannen, men han jobbet i kulissene for å lure meg.

Jeg vil ikke påstå at jeg endret grunnleggende holdninger og oppfatninger, men jeg lot meg overstyre av denne såkalte kjærlighetssvindleren. Jeg lot han ta styringen. Jeg stilte spørsmålstegn underveis i forhold til det som skjedde, men ikke så mange. Det var veldig mange spørsmål som ikke ble stilt, som skulle ha vært stilt.

Det var som om jeg var i en boble som jeg ikke greidde å få hull på. Jeg følte at det var bare han og meg og ingen andre i denne boblen. Jeg trodde fullt og fast på at det var bare han som kunne gjøre meg lykkelig og jeg måtte stole på han hundre prosent for han visste hva han gjorde.

I tillegg til dette så husker jeg at han presset meg veldig på penger. Det gjør de jo alle disse kjærlighetssvindlerne, for det er jo det de vil ha, penger og så mye penger de kan få. Da jeg ombestemte meg og fortalte at jeg ikke ville sende et større beløp til han og forklarte årsaken til det, ble han veldig trist, sa han.

Han fortalte at jeg hadde lovet han å sende disse pengene og nå hørtes det ut på han som om han ikke ønsket å ha mere kontakt med meg. Jeg hadde skuffet han. Han brukte skyldfølelse for å legge press på meg for å sende disse pengene.

Det endte med at jeg sendte pengene allikevel. Jeg følte meg glad fordi han ble glad, men jeg ble veldig bekymret for min egen økonomi i etterkant. Jeg angret veldig på at jeg sendte avgårde disse pengene, men da var det for seint.

Så er da spørsmålet: Ble jeg hjernevasket av denne mannen? Eller er jeg en «people-pleaser» som vil gjøre alle glad med unntak av meg selv? For det er jo det en «people-pleaser» gjør. Et menneske som ikke greier å si nei og som også ikke evner å ivareta sine egne behov.

Hva tenker du om dette? Kan du kjenne deg igjen? Fortell gjerne noen ord om hva dette betyr for deg i kommentarfeltet under eller ta kontakt. Jeg har kontaktskjema på nettsiden min.

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.