Hvordan forholder Økokrim seg til dating svindel?

Jeg har begynt å få et bilde på hvordan Norge jobber med type saker som dating svindel. Det er det største problemet innen svindel i Norge og trolig også i deler av resten av verden. Derfor ville jeg tro det ble jobbet seriøst på et høyt plan for å etterforske saker som har med dette å gjøre. Det er ikke tilfelle. Økokrim jobber på en helt annen måte enn hva USA gjør, som betrakter dating svindel på lik linje med annen type kriminalitet.

Faktisk så er det bare en person som jobber med romantisk svindel i Økokrim. Hun heter Anne Dybo og er rådgiver.

 

Hva Anne Dybo sier:

«Datingsvindel er saker som er veldig problematisk å oppklare, fordi man ikke får tak i dem som står bak svindelen. Derfor er det viktigste arbeidet Økokrim gjør på et forebyggende grunnlag.»

 • «Politiet i Nederland sier at 99 prosent av sakene ikke blir oppklart. Noen blir tatt innimellom, men de sitter inne en stund, kommer ut og begynner på igjen. Vi blir anklaget for ikke å etterforske slike saker, men det kreves mye ressurser, og gir lite resultat. Vi ser at ressursene er best brukt på forebygging.»

Hennes oppgave er å ringe ofre som oppdages av bankene, venner eller politiet. Hun etterforsker ikke saker, men driver med forebygging fordi det oppleves mere nyttig. Hun kan hjelpe deg til å finne ut om du er utsatt for en svindel eller evt gi råd hvis du er blitt svindlet.

Sjansen for at du som er blitt svindlet skal få igjen pengene dine er veldig små. Men det blir uansett anbefalt å anmelde forholdet til politiet. Om du har sendt beløp gjennom banken din så kontakt med banken din og si ifra at du har mistanke om at du er blitt svindlet.

 

Det er mangel på ressurser

Brennpunkt sendte en spørreundersøkelse til alle 27 politidistrikter i Norge og fikk 21 svar. Alle som har fått anmeldelser om datingsvindel, fortalte at politiet ikke etterforsker dating svindel fordi de ikke har ressurser til å oppklare dem.

USA jobber med dating svindel på lik linje med annen type kriminalitet. Jeff Cooper er spesialagent og etterforsker bedrageri på nettet for amerikansk politi. Han kan fortelle at en av trendene de har sett i USA, er at kriminelle organisasjoner som før holdt på med narkotikahandel og annen kriminell virksomhet, er på vei mot økonomisk kriminalitet. Der er gevinsten stor og blir man tatt er straffene lavere enn ved narkotikakriminalitet.

Akkurat som i Norge er nettdatingsvindel den største av alle svindelformer på nettet. Jeff Cooper forteller at han er overrasket over at ikke norsk politi etterforsker denne type saker.

 • I sum er ikke hver enkelt sak så stor, men samlet sett blir det enorme summer som gjerne går til kriminelle organisasjoner som finansierer menneskehandel og terror

Spesialagenten har vært i Norge grunnet en sak de etterforsket. Det var flere norske kvinner som likte en mann de kjente som Duke. I alt 28 ofre hadde overført penger til en konto i West Virginia, USA. Amerikansk politi har tatt beslag i kontoen og eieren er dømt og satt i fengsel men de som stod bak svindelen er ikke tatt.

I USA er ikke summene så store, men nordmenn sender mere penger enn andre.

Årsaken til at personer i Norge sender så store beløp er fordi vi har god råd, og av den grunn sender mere penger enn det personer fra andre land i Europa gjør når de kommer i tilsvarende situasjoner som svindel ofre i Norge. Et eksempel er en mann på 92 år som ble svindlet for hele 2,5 millioner og tre menn i slutten av 80-årene ble svindlet for hele 13,5 millioner kroner i 2016.

Jeg har forståelse for at ressursene blir brukt på forebygging, for de kriminelle organisasjonene  i Vest Afrika er veldig seige. Hvis noen blir straffet for dette så får de bare minimale fengselsstraffer og når de kommer ut igjen så fortsetter de bare. Det ville også kreve enorme ressurser å etterforske hver sak. Så jeg forstår hvordan Økokrim tenker.

Allikevel, som et tidligere svindel offer, så skulle jeg ønske at det ble brukt mere ressurser på etterforsking fordi det fikk så store konsekvenser for min egen økonomi. Jeg er sikker på at andre svindel ofre er enige med meg der.

 

Økøkrim kommer med følgende råd for å unngå å bli bedratt. Dette gjelder også andre type saker enn datingsvindel:

 1. Dine personopplysninger, konto- og kredittkortinformasjon må ikke gis til personer eller firma som kontakter deg per telefon eller e-post
 2. Dine passord og pinkoder må ikke gis til personer som kontakter deg per telefon eller e-post
 3. Vær observant og sjekk om informasjonen som oppgis er riktig før du betaler for en vare eller tjeneste. Hvis du ikke har bestilt varen, skal du ikke betale
 4. Du må ikke stille din konto til disposisjon for overføringer fra/til helt ukjente personer
 5. Husk at det som er for godt til å være sant som regel er det så vær kritisk til løfter om stor gevinst
 6. Du må passe på å ha gode fungerende rutiner for fakturabehandling og andre overføringer og det gjelder spesielt i ferietider
 7. Hvis du føler at noen forsøker å presse deg til å ta avgjørelser ganske raskt som gjelder avtaler og betalinger så råder vi til å avbryte kontakten
 8. Hvis du er usikker eller mistenker at du er utsatt for bedrageriforsøk så ta kontakt med Økokrim, politiet eller Finanstilsynet

 

På nettsiden min har jeg diverse informasjon for hvor du kan henvende deg hvis du er blitt svindlet. Klikk på linken under:

Support

Har du noen tanker om dette så skriv gjerne i kommentarfeltet under. Jeg vil gjerne høre hva du mener. Har du lyst til en prat så ta kontakt. Jeg har kontaktskjema på nettsiden.

Kilder:

Forelsket i en svindler

Bedrageri

Vi får henvendelser om dating svindel hver dag

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

2 Responses

 1. Torunn Larssen sier:

  Eg synes at økokrim skulle ha fått utvida ressurser til å etterforske denne type svindel. Når man utsettes for dette, ønsker man av hele sitt hjerte å få hjelp til å komme på fote igjen økonomisk. D å få et svar som at dessverre er d ingenting vi kan gjøre for å hjelpe deg, river ned d lille håpet man har. Eg tenkte at når eg kontaktet økokrim, så ville de hjelpe meg å få noen av pengene mine tilbake, om ikke alt. Og at de skulle være interessert i å få tatt svindleren. Føles sårende, men skjønner jo og at d er mangel på ressurser. Har bare så lyst til at den som svindler, skal bli satt til veggs.

  • Tove Løken sier:

   Helt enig med deg, Torunn. Det skulle vært brukt mye mere ressurser på denne type svindel for det er tross alt det største problemet i Økokrim. Det er også noen som har tenkt at siden det er mest kvinner som blir svindlet, så handler det også om det, at vi ikke får den oppmerksomheten vi fortjener på grunn av feil kjønn. Hva tror du om det?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.