Hvordan blir man ferdig med opplevelsen?

I dag leste jeg en artikkel som handlet om senskader etter seksuelle overgrep. Den handlet ikke om ofre etter dating svindel, men den nevnte noe som jeg syns er verdt å ta opp her. Da jeg ble svindlet opplevdes det nesten som et overgrep, et misbruk av min tillit. Det ble også en traumatisk opplevelse ut av det. Jeg vet at det er flere svindel ofre som føler noenlunde det samme som meg, uten at jeg vet hvor mange. Jeg har ikke tenkt å trekke noen konklusjon ut av dette, at det er slik alle dating ofre føler det. Jeg ønsker kun å gjøre oppmerksom på dette.

 

Her er en definisjon på traume:

«Et psykisk traume er reaksjonen(e) på en traumatisk hendelse som ødelegger fundamentale skjema om en selv og verden. Hvis reaksjonene er alvorlige, kan de tilfredsstille kravene til posttraumatisk stresslidelse. Et psykisk traume er en naturlig reaksjon på en unaturlig situasjon.»

En annen definisjon er:

«Traume, fellesbetegnelse på alle slags kroppslige og mentale skader (psykisk traume) og belastninger som skyldes påvirkning utenfra.

 

Jeg har tidligere fått med meg at dating ofre som ikke deler sine opplevelser med andre er i fare for å utvikle depresjon og PTSD. Jeg snakker om de som har så mye skamfølelse på grunn av det som skjedde, at de ikke vil dele opplevelsen med andre. Jeg vet også at dating ofre ikke orker å leve lenger etter å ha blitt svindlet.

Det er mange mørketall når det gjelder dating svindel, fordi det oppleves for skamfullt å fortelle om opplevelsen til andre. Jeg vet utifra mennesker jeg har kontakt med at de ikke forteller det til noen i familien engang. De går og bærer på dette i seg selv og det er ikke bra. Jeg har lyst til å nevne det som er hovedpoenget i den artikkelen jeg nevnte i begynnelsen av dette innlegget.

 

Psykologspesialist Trine Anstorp sier dette om terapi:

«Terapi handler ikke om å snakke om alt det vonde du har opplevd, men om å få hjelp til å kjenne at det er over.»

 

Jeg har tidligere laget en video med bilder og tekst som handler om kjærlighetssorg etter å ha vært utsatt for en kjærlighetssvindler. Jeg nevnte at veien til healing er å snakke om opplevelsen, å dele den med andre mennesker du har tillit til. Og til en viss grad så tror jeg at vi trenger å snakke om det, men vi må være oppmerksom på at hvis vi bare snakker om det så vil vi ikke bli ferdige med opplevelsen. En gang må vi føle at nå er det over og at vi kan gå videre og legge opplevelsen bak oss.

Selv har jeg opplevd at det som gjør at jeg føler meg bedre i dag er fordi jeg bestemte meg for å dele opplevelsen med hele Norge. Jeg anbefaler ikke alle dere svindel ofre å gjøre det samme som meg, det er jeg veldig klar på. Jeg anbefaler ikke engang å dele det med alle familiemedlemmer eller alle venner. Dere må selv kjenne etter hva som er trygt og godt for dere. Det er ulikt fra person til person. Kjenn godt etter hva som er bra for deg før du deler opplevelsen med noen.

Det er viktig at det er noen du føler du kan stole hundre prosent på. Og vil du ikke at den personen skal si noe til andre, så ta dette opp med den det gjelder. Vær klar på at du ikke vil at andre skal vite dette.  Det er ikke enten eller. Du må ikke dele med alle. Det holder å dele med en person som du stoler på. Jeg vil anbefale om du har problemer med å bli ferdig med opplevelsen å ta kontakt med en psykolog eller terapeut som kan hjelpe deg til å gå videre.

Her er linken til vidoen jeg laget om kjærlighetssorg:

Hvordan kommer man over kjærlighetssorgen?

Har du noen tanker om dette så skriv gjerne i kommentarfeltet under. Jeg vil gjerne høre om du er enig eller er uenig eller hva som helst.

Kilde:

Senskader etter overgrep – kjenne at det er over

 

 

 

 

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

2 Responses

 1. Hei!
  Etter å lest innlegget ditt over, sitter jeg igjen med En tanke.
  Jeg blir ikke ferdig med det som skjedde med meg før jeg er ferdig å betale tilbake alle pengen jeg skylder.
  Jeg er og har vært uføretrygdet siden 1993, og har ikke mye å rutte med, derfor er alle disse lånene jeg tok opp til den som svindlet meg, gått til kemneren, og jeg har søkt om gjeldsordning.
  Dette er helt grusomt og vil følge meg for resten av livet.

  • Tove Løken sier:

   Hei, Therese
   Du skal vite at jeg føler veldig med deg. Det er trist at du føler at du ikke kommer til å bli ferdig med denne opplevelsen før du har ferdigbetalt alt. For å si det som det er så er jeg i samme situasjon som deg. Det er vanskelig å stå i dette, men jeg sier til meg sjøl at gjort er gjort og spist er spist og så forholder jeg meg til det. Jeg tror det er mulig å gjøre noe med dette, slik at det føles bedre for deg. Da tenker jeg at de tankene og følelsene du har rundt denne opplevelsen kan endres slik at du får bedre livskvalitet. Tror du på det selv?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.