Hva slags personlighet har en svindler?

Det skrives mye i media om hva slags type mennesker som faller for svindel. Jeg syns det er like så interessant å belyse personligheten til de som svindler og spesielt i dating romanse svindel.

Etter å ha lest rapporten til Professor Monica Witty (University of Leicester) og Dr. Tom Buchanan (University of Westminster) ble jeg interessert i å utforske noe av funnene deres der.  Rapporten heter «The Psychology of the Online Romance Dating Scam» og målet var tre-delt.

Det ene målet gikk ut på å identifisere psykologiske egenskaper til enkeltpersoner som øker risikoen for å bli offer for svindel. Det andre var å undersøke overbevisende teknikker brukt for svindel ofre av online dating romanse. Det tredje målet var å undersøke den psykologiske konsekvensen av å være et offer for online dating romanse svindel.

 

Mange av kvinnene er blitt utsatt for vold i tidligere forhold

Jeg ønsker å gå litt videre på det faktum at 7 % av ofrene i undersøkelsen tidligere har opplevd et voldelig forhold. Av de intervjuede i undersøkelsen var det flertallet av kvinner som hadde opplevd et svært voldelig forhold (verbalt og/eller fysisk). Dette var vanligvis dere første romantiske forhold. Dette finner jeg veldig interessant med tanke på hva slags typer svindlere kan være. Det blir jo sagt at når man først faller for menn som misbruker en verbalt og/ eller fysisk og forlater den mannen, så er det veldig høye sjanser for at man faller for samme type mann i ettertid. 

Da jeg sjekket på nettet kom begrepet psykopat frem. Det er ikke første gangen jeg har lest om dette temaet. Jeg har flere ganger i livet mitt vært i kontakt med slike mennesker spesielt på arbeidsplassen. I tillegg ble jeg gjenstand for psykisk vold av min første samboer.  Da jeg ble svindlet forstod jeg at jeg hadde vært utsatt for akkurat denne type menneske igjen.

Blant fagfolkene er det uenighet om definisjonen av psykopati. I USA har de begynt å kalle psykopater for sosiopater og de bruker diagonosen «antisosial personality disorder.» I europeisk psykiatri bruker de diagnosen «dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Årsaken til de nye betegnelsene er dels at «psykopat» er blitt et skjellsord som er ofte brukt, og dels at definisjonen på psykopaten hittil er fokusert feilaktig på personen selv og har manglet innhold om det problemfylte forholdet til omgivelsene som psykopaten har.

Psykopati er ikke noen sinnssykdom. Det dreier seg om en brist i selve personligheten. Selv om fagfolkene er uenige om definisjonen av psykopati, har de allikevel blitt enige om en rekke kjennetegn for den dyssosiale personlighetssforstyrrelesen.

 

Definisjonen av en psykopat

 • Psykopaten er sjarmerende, har evne til å kommunisere med alle mennesker, gestikulerer ofte og gir inntrykk av å være svært målbevisst. Men han/hun er totalt blottet for empati – det vil si evner ikke å leve seg inn i hva andre mennesker tenker og føler
 • Psykopaten overvurderer seg selv, utnytter andre personer, manipulerer dem og viser ingen tegn til skyldfølelse når noen har det vondt på grunn av dem. De er ofte ikke til å stole på og de lyver
 • Psykopaten evner ikke å se konsekvensene av sine egne handlinger. Han/hun avslutter en utdannelse eller jobb hvis noe eller noen går dem imot, stifter gjeld – også på andres vegne – og er ofte å finne blant voldelige ektemenn
 • Psykopaten evner overhodet ikke å innse at de har et problem, og det gjør at det er veldig vanskelig å behandle dem

Det som er årsaken til at en slik asosial atferd oppstår, er meget sannsynlig en blanding av arv og miljø der omsorgssvikt i barndommen blir regnet for å være en avgjørende faktor.

Det er mange som tror at psykopaten er en hensynsløs, kriminell straffange, men det er den mere tradisjonelle oppfatningen. Den holder ikke mål lenger. I de senere år har forskerne gjort oppmerksom på at det eksisterer mange psykopater ute i samfunnet blant tilsynelatende vanlige personer, og det sies også at antallet er økende.

Jeg spant videre på det jeg hadde funnet så langt.

 

Her er en definisjon på psykopatiske personers motiv:

PhD Helge Andres Hoff forteller i en kronikk i BT.no:

«Psykopatiske personers motiv for å skape et positivt inntrykk er derimot ikke et tilknytningsbehov. Det er heller en måte å få deg til å tro på dem, gi dem informasjon og knytte bånd til dem så de kan dominere, kontrollere og utnytte deg for å oppnå økonomisk, sosial, seksuell eller annen egoistisk gevinst.»

Han forteller videre:

«De menneskene som har vært utsatt for psykopatenes hensynsløshet, manipulering, psykiske og fysiske voldsbruk og utnyttelse, får gjerne store problemer. Det er disse menneskene som søker psykisk hjelp – ikke psykopatene.

Ofre av dating svindel opplever mye skamfølelse i etterkant av svindelen i tillegg til kjærlighetssorg, utfordringer ved tap av penger og andre aspekter ved å bli lurt. Det skjer også at noen ikke ønsker å leve lenger. Denne typen mennesker søker ikke alltid hjelp, men har absolutt behov for det.

Helge Andres Hoff forteller også at noen med psykopati manipulerer andre mennesker fordi de nyter følelsen som det gir dem, og at en person med psykopati i liten grad er styrt av følelser som omsorg, empati, skyld og frykt.

Det finnes mange nettsider som skriver om psykopati og jeg nevner flere kjennetegn for å gi deg som leser et godt bilde av denne typen personlighetsstrekk.

 • Kald likegyldighet for andres følelser
 • Svikefullhet som viser seg gjennom gjentatt løgnaktighet, bruk av falsk navn eller svindel av andre for vinningens eller fornøyelsens skyld
 • Sykelig løgnaktighet og bedrageri
 • Hensynsløs likegyldighet for sin egen og andres sikkerhet
 • Selvsentrert, med storhetstanker om egen verdi
 • Bløffmakeri, bruk av manipulasjon

 

I boken «Psykopatenes makt» av Raimo Makela skildres mange av de trekkene som kjennetegner en psykopat, og en rekke kjennetegn blir gjengitt som ofte karakteriserer en psykopatisk person.

 • Han er intelligent, snarere over det normale nivået enn under
 • Han har høye tanker om seg selv
 • Han opptrer som en autoritet og er autoritær
 • Når man diskuterer med han, føler man seg ikke i stand til å være uenig med han
 • Han krever at andre skal stole på han, og anklager dem for ikke å gjøre det
 • Han bruker andre som midler til å nå sine egne mål ofte uten at disse merker det
 • Han kjenner hverken skam eller anger
 • I stedet forandrer han sine synspunkter, sin taktikk og sine allierte slik at de passer til hver enkelt situasjon
 • Han får andre til å føle seg skyldige for det de har gjort eller ikke gjort mot han

 

Er de psykopater/sosiopater hele gjengen?

Jeg finner dette veldig interessant. Jeg kan kjenne igjen disse trekkene i «David,» eller min svindler. Det er logisk å tenke seg at han tilhører en kriminell organisasjon som bruker dating svindel som metode for å svindle mennesker for profitt. Ikke bare fordi jeg sendte pengene til Ghana, men også fordi man i dag vet at mye av dating svindelen foregår i Nigeria og Ghana. Mange av historiene som jeg leser om andre menn og kvinner som blir svindlet kommer også fra disse landene.

Så er spørsmålet om man kan man anklage en hel organisasjon for å ha kriminelle psykopater? Er de psykopater hele gjengen? Det er en stor påstand, men jeg finner den veldig interessant. Spesielt med tanke på hvor mange kvinner som har vært utsatt for voldelige forhold tidligere i livet sitt. Jeg syns at dette skulle fått mere oppmerksomhet i media. I media blir det ofte fokusert på hvor naive og godtroende svindel ofre er som blir lurt og bedratt.

For mange kvinner ligger det noe mere bak enn bare godtroenhet. Hva tror du? Hva slags tanker får du når du leser om mine funn? Legg gjerne igjen en kommentar i feltet under.

For deg som ønsker å utforske begrepene psykopat/sosiopat mere har jeg lagt ved noen linker under.

Flere kilder:

Psykopaten Info

Ålreit Institutt – Slik vet du at du har med en psykopat eller sosiopat å gjøre

Hjelp til Hjelp – Dette er psykopati

Illustrert Vitenskap – Hva er en psykopat?

 

 

 

 

 

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.