Hvordan jobber svindlerne for å svindle sine ofre?

Forbrukeøkonom i Nordea, Elin Reitan, har observert hvordan svindlere i romantisk svindel opererer når de lurer penger fra sine ofre. De kalles for kjærlighetssvindlerne nettopp fordi de har som mål å manipulere sine ofre til å utvikle følelser for dem og la dem tro at det handler om kjærlighet.

Elin Reitan forklarer prosessen som svindlerne går igjennom ved å beskrive fire ulike faser.

Den første fasen – Kontaktfasen – jakten på kjærligheten

  • Svindleren oppretter kontakt med personer som i mange tilfeller er singel. Noen ganger tar de også kontakt med personer i forhold. Svindleren har ikke så mye informasjon om seg selv på sin egen profil. Når svindleren har lykkes i å få kontakt med en person ønsker de fort å bytte til en annen plattform, som f.eks WhatsApp, Outlook eller Skype. Dette forklarer svindleren med at det er lettere å snakke med hverandre på sånne steder. Den virkelige grunnen er at det ikke vil være så lenge før svindlerens profil, som er på Facebook eller en datingside, blir rapportert fra andre som har vært i kontakt med dem og deretter sperret

Den andre fasen – Relasjonsfasen – Jeg elsker deg

  • I denne fasen blir offer og svindler bedre kjente med hverandre. Svindleren har et mål om at offeret skal utvikle følelser for han/henne. Lengden på denne fasen er fra noen uker til flere måneder. Før de kommer til denne fasen har svindleren gjerne gjort grundige undersøkelser ved å lete på sosiale medier og andre steder på nettet for å bli mest mulig kjent med hvordan offeret lever. På linkedin er det mulig å se hvor offeret arbeider. På Facebook kan de finne offerets adresse og når han/hun er født. De kan også få tilgang til informasjon om familien til offeret, utdanning og hvor de står politisk. I Google Maps kan de finne offerets hus. Når svindleren får kontakt med offeret fortsetter de å spørre offeret om informasjon som gjør at de blir enda bedre kjent med offeret. Denne informasjonen bruker svindleren til å bygge tillit til offeret og knytte tettere bånd mellom dem. Det er ikke uvanlig at offeret på et senere tidspunkt deler informasjon som de ikke har for vane å dele med andre, som sine innerste drømmer. Dette skjer fordi de føler så stor tillit til sin svindler. Ofte blir kjærlighetserklæringer som «jeg elsker deg» og «jeg vil gjøre alt for deg» ytret av svindleren i denne fasen.

Den tredje fasen – Angrepsfasen – Ber om penger

  • Denne fasen skjer etter at offeret har fått sterke følelser for svindleren og da går fasen inn i en angrepsfase hvor svindleren ber om penger. Det er det som er hovedhensikten for svindleren. Nå vil svindleren fortelle en oppdiktet historie som gjør at offeret er tilbøyelig til å gi fra seg penger. Historiene kan være ulike og det  er mange eksempler på hvordan dette utarter seg. For eksempel kan svindleren fortelle om at han/hun ber deg om hjelp til å betale 50 000 kroner for nye frimerker til en kasse med gullbarrer som han/hun vil sende til deg, eller svindleren har kjøpt masse diamanter i Afrika, men at han/hun blir jaktet av kriminelle og av den grunn er nødt til å sende diamantene til Norge. Det kan også være at svindleren eller datteren/sønnen er blitt syk og trenger hjelp til å betale en operasjon ellers vil de dø. Ofte så blir tredjepartsvitner koblet inn for å styrke svindlerens sak. Offeret fører penger over til svindleren, gjennom bankoverføring eller andre instanser som Forex og Western Union. Svindleren fortsetter å be om penger ved å dikte opp flere historier underveis.

Den fjerde fasen – Avslutningsfasen

  • Dette er fasen hvor offeret enten ikke har mere penger å sende, eller har skjønt at han/hun er blitt lurt eller i noen tilfeller blir kontaktet av banken som lykkes å overbevise at offeret er blitt svindlet. Det er ikke uvanlig at svindleren blir frustrert når han/hun ikke mottar flere penger fra offeret og sender pågående meldinger for å få offeret til å sende mer. Selv om offeret mottar advarsler fra banken eller venner kan dette føre til at de låner penger for å sende dem.

Hva du bør være oppmerksom på i etterkant:

Etter at du er blitt utsatt for og/eller blitt svindlet er din kontaktinformasjon blitt lagret i en database som svindlere selger til andre kriminelle. Derfor er det viktig at du er kritisk til henvendelser du eventuelt måtte få fra fremmede i fremtiden. Det er veldig sannsynlig at du blir utsatt for flere svindelforsøk i fremtiden.

Her er noen gode råd til deg fra Elin Reitan:

  • Slett din gamle e-postadresse og opprett en ny
  • Vær kritisk og observant i forhold til det du deler på sosiale medier
  • Ikke vis vennelisten og telefonnummeret ditt
  • Ikke aksepter venneforespørsler fra personer du ikke er kjent med

Det er mange tabuer som er knyttet til dating svindel og derfor er det mange som blir utsatt for dette som skammer seg og lar være å snakke om dette. Feilaktig er det også mange som tror at de som faller for slik svindel er dum eller uintelligent. Det er ikke slik det er. Hvis du kjenner noen som du tror er blitt utsatt for svindel så ikke vær redd for å strekke ut en hjelpende hånd. Offeret er ofte i en benektelsesfase og vil ikke innrømme at noe er galt, og derfor er det lurt å stille kritiske spørsmål.

Jeg har en side med Nettvett Regler som er nyttig å få med seg også. Du kan klikke på linken under for å komme dit.

Her kan du lese om Nettvett Regler!

Skriv gjerne noen kommentarer i feltet under eller ta kontakt hvis du lurer på noe eller bare vil ta en prat. Jeg har kontaktskjema på siden min.

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.