Hva slags strategier bruker svindlere på sine ofre?

Nettdating er blitt veldig populært, og mange av oss har bare gode opplevelser med denne måten å møte andre mennesker på. Desverre finnes det også en mørk side ved denne typen dating hvor kriminelle har funnet en nisje som handler om å  svindle mennesker de blir kjent med på nettet. De gir seg ut for å være en annen enn de er i den hensikt å manipulere mulige ofre til å gi fra seg sine penger.

Har du tenkt over hva det er som gjør at så mange av oss blir lurt til å betale masse penger til mennesker som vi ikke engang har møtt? Det er et veldig interessant spørsmål og i dette innlegget vil jeg legge spesiell vekt på akkurat dette.

Kriminelle i romantisk svindel har opparbeidet seg ulike strategier for å svindle sine ofre som man kan kjenne igjen i svindel saker.  Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, har gitt en forklaring på hvordan disse såkalte kjærlighetssvindlerne arbeider for å lure sine offer. Hun nevner fire faser. Jeg nevner de kort her.

Den første fasen – Kontaktfasen – jakten på kjærligheten

 • Svindleren oppretter kontakt med personer som i mange tilfeller er singel. Noen ganger tar de også kontakt med personer i forhold. Svindleren har ikke så mye informasjon om seg selv på sin egen profil. Når svindleren har lykkes i å få kontakt med en person ønsker de fort å bytte til en annen plattform, som f.eks WhatsApp, Outlook eller Skype.

Den andre fasen – Relasjonsfasen – Jeg elsker deg

 • I denne fasen blir offer og svindler bedre kjent med hverandre. Svindleren har et mål om at offeret skal utvikle følelser for han/henne. Lengden på denne fasen er fra noen uker til flere måneder.

Den tredje fasen – Angrepsfasen – Ber om penger

 • Denne fasen skjer etter at offeret har fått sterke følelser for svindleren og da går fasen inn i en angrepsfase hvor svindleren ber om penger. Det er det som er hovedhensikten for svindleren. Nå vil svindleren fortelle en oppdiktet historie som gjør at offeret er tilbøyelig til å gi fra seg penger.

Den fjerde fasen – Avslutningsfasen

 • Dette er fasen hvor offeret enten ikke har mere penger å sende, eller har skjønt at han/hun er blitt lurt eller i noen tilfeller blir kontaktet av banken som lykkes å overbevise at offeret er blitt svindlet. Det er ikke uvanlig at svindleren blir frustrert når han/hun ikke mottar flere penger fra offeret og sender pågående meldinger for å få offeret til å sende mer. Selv om offeret mottar advarsler fra banken eller venner kan dette føre til at de låner penger for å sende dem.

Det er den andre fasen – Relasjonsfasen  jeg vil gå mere innpå i dette innlegget. Doug Shadel, PhD og State Director, AARP Washington har skrevet en rapport som handler om å stoppe eldre fra å bli svindlet. Her blir blant annet begrepet «The ether state» nevnt.

I rapporten nevner de at de har intervjuet en rekke svindlere om deres forbrytelser. Når de spør dem, «Hva er deres sentrale strategi for å bedra forbrukere?», svarer de alltid det samme: Få offeret «under the ether.»

Så hva betyr det? Hva er «ether?» 

«Ether» er slang for økt følelsesmessig tilstand som tvinger offeret til å reagere følelsesmessig snarere enn å tenke logisk. Ideen er at når noen er i en følelsesmessig tilstand, om det er å være glad fordi du akkurat har vunnet i lotto, eller du er engstelig fordi ditt barnebarn har gjort noe galt og havnet i fengsel eller du akkurat er blitt fortalt at du skylder skatteetaten tusenvis av kroner, vil den logiske delen av hjernen din bli overskygget av de sterke følelsene du har i øyeblikket og offeret vil mere sannsynlig foreta hva akademikere vil kalle «en mindre optimal avgjørelse» enn en optimal som leder til å bli svindlet.

I en artikkel i News nevner de at «the ether state» er karakterisert av høye oxytocin nivåer som økes gjennom «love bombing», anerkjenning av offeret, forteller han/henne hvor fantastisk og herlig de er, sender kjærlighetsnotater og kjærlighetsdikt gjennom dagen og ubønnhørlig og følelsesmessig bombarderer dem med «love vibes.»

Lykkemolekylet – dopamin

Veldig ofte forelsker offeret seg i mannen/kvinnen de har kontakt med. Ifølge en artikkel på Forskning.no forteller lykkeforsker Joar Vittersø ved Det helsevitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Tromsø (UiT) ) følgende om det å være forelsket:

«Vi mennesker er aller lykkeligst når vi er forelsket. Når vi opplever lykkerus skjer det endringer i hjernen, deriblant skilles det ut et molekyl i hjernen som heter dopamin – også kalt for lykkehormon. Jo lykkeligere vi er, jo mer dopamin skiller vi ut.

Fra dopamin til oxytocin – fra forelskelse til ønsket om å binde seg 

Han forteller videre:

«Forelskelsen, som gjerne oppfattes som irrasjonell, gjør så du blir forberedt til å binde deg til et annet menneske. Ved å dagdrømme om en annen person, simulerer du hvordan fremtiden vil bli.»

«Å være forelsket føles godt, du opplever lykke og engasjement, og dette er kroppens måte å lokke deg til å ville dele livet med en annen.»

Forelskelsesrusen man får av dopamin føles så godt at vi stimuleres til å ønske mer og det er da hormonet oxytocin slår inn. Det er da du får lyst til å binde deg.

Kroppen vår blir hormonelt utsatt for et fyrverkeri av følelser

Dette bekrefter forsker og biolog ved NTNU Hanno Sandvik i en artikkel i Klikk.no:

«Når vi blir forelsket, pågår det et hormonelt fyrverkeri i kroppen. Det er mange hormoner med i bildet, men et av de viktigste er oxytocin. Dette hormonet spiller en viktig rolle under fødsel og amming, men er også involvert i forelskelse og tillit.»

Biolog Dag Olav Hessen som er professor ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo kaller hormonet oxytocin for hengivenhetshormonet.

Bieffekten av høye oxytocin-nivåer i kroppen

Hanno Sandvik legger til at «bieffekten av høye oxytocin-nivåer er at vi blir mindre kritisk til den vi faller for.»

I mange tilfeller får offeret hverken se eller møte sin svindler gjennom tiden de har kontakt med hverandre. Faren ved å forelske seg i et menneske man aldri har sett eller møtt er at man ikke har tilstrekkelig nok informasjon om personen. Når man da i tillegg blir mindre kritisk til personen er det større fare for å miste litt hodet og foreta dårlige avgjørelser for seg selv. Det er i denne fasen når offeret har utviklet sterke følelser for han/henne, at svindleren ber om penger.

Oppsummering:

 • Svindlernes strategier er samlet i fire faser: Kontaktfase, relasjonsfase, angrepsfase og avslutningsfase
 • Svindlernes strategi for å lure penger ut av sine ofre er å få de «under the ether»
 • Ether» er slang for økt følelsesmessig tilstand som tvinger offeret til å reagere følelsesmessig snarere enn å tenke logisk
 • Veldig ofte forelsker offeret seg i mannen/kvinnen de har kontakt med
 • Vi mennesker er aller lykkeligst når vi er forelsket
 • Jo lykkeligere vi er, jo mer dopamin skiller vi ut
 • Forelskelsesrusen man får av dopamin føles så godt at vi stimuleres til å ønske mer og det er da hormonet oxytocin slår inn. Det er da du får lyst til å binde deg
 • Bieffekten av høye oxytocin-nivåer er at vi blir mindre kritisk til den vi faller for

Jeg nevner alle fire fasene mere detaljert i et annet innlegg. For å lese dem klikk på linken under.

Her kan du lese om de fire fasene!

Skriv gjerne noen kommentarer om innlegget eller ta kontakt om du har en historie du vil fortelle eller bare vil ta en prat. Jeg vil gjerne høre på deg. Jeg har kontaktskjema på siden min.

Kilder:

https://www.aging.senate.gov/imo/media/doc/SCA_Shadel_03_07_18.pdf

http://www.abc.net.au/news/2017-02-27/psychology-of-scams/8306060

https://forskning.no/sex/2011/07/fornuftig-forelskelse

https://www.klikk.no/helse/velvare/sexogsamliv/dette-skjer-i-kroppen-nar-du-blir-forelsket-3314347

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.