Hva du kan gjøre for å beskytte deg selv mere på Facebook

I dette innlegget vil jeg nevne spesielt hva man kan gjøre for å beskytte sine persondata på Facebook. Jeg er også opptatt av farene ved å være på Facebook, fordi det florerer av falske profiler der og det er også masse personer som forsøker å svindle deg via apper hvor du for eksempel kan vinne en Iphone eller hva som helst. Jeg skriver også om hvordan du kan se om en profil er ekte eller falsk. Vil du bare få med deg de viktigste punktene så har jeg laget en oppsummering nederst i innlegget.

 

Først litt fakta opplysninger om Facebook:

Denne informasjonen har jeg fra Wikipedia:

«Facebook er et nettsamfunn der brukeren oppretter sin egen profil og kan der skrive om seg selv, legge ut bilder og snakke med andre. Brukere kan oppgi relasjoner til andre brukere, utveksle private og offentlige meldinger og knytte seg til forskjellige typer grupper.»

«Nettsamfunnet har flere enn 1,7 milliarder aktive brukere hver måned på verdensbasis (juni 2016). I juni 2011 ble Facebook det første nettstedet på Internett med mer enn 1 billion sidehenvisninger i måneden.»

I Norge er det 3,4 millioner brukere ifølge Aftenposten.

 

Facebook er blitt en viktig del av livene våre

Samtidig som Facebook er en stor sosial arena bruker vi det til så mye også til å sende beskjeder til hverandre i Idrettslaget eller klassen til barna eller i barnehage. Samtidig så får også Facebook mye kritikk for dårlig håndtering av personopplysinger. Det blir advart fra flere hold om å beskytte persondataene våre mer. Og på bakgrunn av det er det noen som mener vi bør slette profilen vår, fordi vi ikke har kontroll på persondataene våre.

 

50 millioner Facebook-brukere ble brukt uten samtykke

Nrk.no har tidligere skrevet om analyseselskapet Cambridge Analytica som skal ha brukt privat informasjon fra 50 millioner Facebook-brukere uten samtykke.

«Vi har kjent til dette selskapet, Cambridge Analytica, en stund. Det er de som står bak det som nå avsløres og vi har jo visst at de har vært involvert i valgkampen til Donald Trump og Brexit-kampanjen i Storbritannia», sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

Cambridge Analytica skal ha hentet inn informasjonen ved at Facebook-brukere tok en test i en app som kalles «thisisyourdigitallife». I tillegg samlet appen informasjon fra Facebook-vennene til de som tok denne testen.

Bjørn Erik Thon mener at «det er sannsynlig at vi vil se flere lignende saker i fremtiden».

Facebook sier de gjør det de kan for å rydde opp i dette for å slette all de aktuelle dataene og iverksette tiltak for alle fornærmede parter. De har jo en plikt i å beskytte personevernet til sine brukere, men det ser vi jo at det får de ikke til. Jeg har ikke tenkt å slette meg selv fra Facebook, men jeg ønsker å få mere kontroll på mine egne persondata.

 

Hva kan vi gjøre for å beskytte persondataene våre bedre?

Programleder Åsa Vartdal i Nrk gjorde et intervju med Martin Gundersen, journalist i NRK Beta som handlet om hvordan du sikrer din private informasjon på Facebook litt bedre. Hun spurte om hvor mye pesonlig informasjon du deler og hva er det jeg deler uten å være klar over det?

Dette er hva Martin Gundersen svarte:

«Du deler egentlig alt du gjør på Facebook og også til en viss grad med folk utenfor».

Slik jeg ser det så har vi ingen kontroll på hvor mange som leser innleggene våre. Så hvordan kan vi begrense i forhold til personverninnstillingene? Martin Gundersen svarer:

«Først og fremst bør du se om du deler innleggene dine med noen utover vennene dine og hvis du gjør det kan du kanskje begrense det. Det kan også være greit å begrense at profilen din kan søkes opp på en søkemotor. Det er apper som deler mere enn det du tror. Gå inn på App’er og sjekk om du kjenner dem igjen. Du bør slette de du ikke kjenner».

Til slutt i intervjuet spør Åsa Vardal om hun blir borte fra systemet om hun sletter alt. Martin svarer:

«Facebook har skyggeprofiler med dine kontaktopplysninger slik at andre kan foreslå å bli venner med deg og minne deg på å komme tilbake».

Kan man være hundre prosent sikker på at persondatane våre blir beskyttet ved å gjøre de begrensningene som Martin Gundersen råder oss til? Han sier, at «det er litt sikrere, men det er ingen fullgod løsning».

Hvis du velger å fortsette å være på Facebook vil jeg anbefale deg å tenke igjennom personverninnstillingene dine.

 

Vet du hvilke venner du har på Facebook?

Her en dag snakket jeg med Mirjam Tønnesen som er en av administratorene av Facebook-siden «Smugling, svindel og nettsteder». Hun anbefalte meg å gå gjennom alle vennene mine. Hvis jeg er venn med noen jeg ikke kjenner, men som er venn med noen andre jeg kjenner, så anbefalte hun å slette dem. Hun mener at vi kun bør være venner med dem som vi kjenner og har møtt.

Jeg syns det er gode råd for en som meg, som har opplevd å bli svindlet. Det er også et veldig godt råd til deg som har opplevd det samme som meg og for deg som blir utsatt for svindel. Jeg mener også det er god grunn for å være forsiktig for alle som er Facebook-brukere.

 

Det florerer med falske profiler på Facebook

Jeg ble ikke svindlet av noen fra Facebook, men etter at jeg ble det, har jeg fått utallige venneforespørsler fra menn som ønsker å komme i kontakt med meg. Det skyldes at etter at jeg ble venner med min svindler så er jeg havnet i en database. De som holder på med dette selger personinformasjonen min videre til andre kriminelle.

Dette skjer også når du blir venn med en person som tilbyr deg billigere lån, som skjedde med meg her en dag. Det viste seg å være svindel, men det var for sent å omgjøre det. Nå hadde de min kontaktinformasjon og også mine venners kontaktinformasjon og vi var havnet i en database som vil bli brukt til å forsøke å svindle andre. Jeg beklager dette på det sterkeste og skal være mere observant i fremtiden. Mitt råd er at du er veldig kritisk til hva du gjør når du er på Facebook slik at du ikke utsetter deg selv for noe du ikke kommer deg ut av.

Når det gjelder venneforspørsler jeg har fått fra menn, det gjelder også kvinner som tar kontakt med menn, har jeg i de fleste tilfeller funnet ut at de er falske. Jeg vil gi deg et eksempel sånn at du kan se hvordan de kan se ut. Det er flere ting du kan sjekke for å se om de er ekte eller ikke.

Det eksempelet jeg gir deg her er en venneforespørsel fra en som kaller seg for Joseph Leo. Jeg syns det virket mistenkelig med en gang jeg så bilde av han. Jeg har fått en slags indre radar når jeg ser noen som vil utnytte meg. Men det er absolutt mulig for alle å se dette. For det første er det et profesjonelt bilde og han er jo pen. For det andre så har han bare en venn, og det er en venn jeg også har. Vet ikke helt om det er en tilfeldighet, men jeg tror ikke det.

Sjekk bildet under!

 

 

Det første jeg gjør er å sjekke om bildet hans samsvarer med navnet hans. Det gjør jeg på tineye.com. 

Jeg finner med en gang ut at bildet og navn ikke samsvarer. Han heter egentlig Eric Dane og er skuespiller som er med eller har vært med i Grey’s Anatomy. Når jeg googler han så ser jeg på flere bilder av han og da kjenner jeg han igjen. Jeg har jo sett han på Grey’s Anatomy, men jeg kunne ikke umiddelbart se fra bildet som var brukt på Facebook at det var han.

I tillegg sjekket jeg Facebook profilen til Eric Dane som viser at han har over 141 000 følgere. Så denne skuespilleren blir misbrukt av kriminelle som bruker han for å svindle andre personer.

Vær klar over at det ikke alltid er mulig å finne bildet av den profilen du sjekker. Men det finnes da andre ting du kan gjøre for å se om den er ekte eller falsk. Jeg nevner noen punkter du kan sjekke helt nederst i innlegget.

 

Viktig informasjon til deg som er blitt utsatt for og som er blitt svindlet:

Dette gjelder din Facabook-profil. Ikke nevn at du er enke/enkemann eller singel. Svindlere går nemlig etter personer som dette og derfor blir dere spesielt utsatt. Det du kan gjøre er å bare la være å nevne din sosiale status. Kanskje du kan begrense omfanget av de som tar kontakt med deg av uærlige grunner da.

 

Annen informasjon som går igjen i svindelprofiler:

 • Han er enkemann/Hun er singel
 • Når du får venneforespørselen kan du se at profilen er fersk og at det er lite venner der. Jeg har også sett at menn har flere venner der, men da har det vært bare kvinner
 • Han jobber ofte i byggebransjen, i oljen eller i militæret/Hun er ofte student, lærer eller sykepleier, altså har lavtlønnede yrker
 • Han bor ofte et annet sted enn han jobber og har ikke muligheter for å besøke deg
 • Han/hun overøser deg med komplimenter og kjærlighetserklæringer
 • Han/hun ber deg om penger for å hjelpe med ulike utfordringer de har møtt på, som for eksempel regninger for sykehusopphold etter å ha vært i en ulykke, penger for å sende en pakke, en datter som holder på å dø som trenger penger for en operasjon. Årsaken til at de trenger penger av deg er mange, men det som går igjen er at de trenger akutt hjelp nå og du må betale de for at det skal gå bra

 

Oppsummering:

 • Du deler egentlig alt du gjør på Facebook og også til en viss grad med folk utenfor
 • Først og fremst bør du se om du deler innleggene dine med noen utover vennene dine og hvis du gjør det kan du kanskje begrense det.
 • Det kan også være greit å begrense at profilen din kan søkes opp på en søkemotor.
 • Det er apper som deler mere enn det du tror. Gå inn på App’er og sjekk om du kjenner dem igjen. Du bør slette de du ikke kjenner
 • Facebook har skyggeprofiler med dine kontaktopplysninger slik at andre kan foreslå å bli venner med deg og minne deg på å komme tilbake
 • Er du blitt svindlet en gang så kan du bli svindlet igjen. Du er nemlig i en database hvor din personinformasjon blir solgt til andre kriminelle
 • Det florerer med falske profiler på nettet! Disse er det mulig å sjekke for å se om de er ekte eller falske. Bruk tineye.com og annen informasjon du ser i profilen

 

Er du interessert kan du lese generelt om Nettvett Regler ved å klikke på linken under.

Her kan du lese om Nettvett Regler!

Hva tenker du om dette? Har du noen gang opplevd å bli svindlet på Facebook enten gjennom dating svindel eller annen svindel? Har det endret ditt syn på Facebook? Skrive gjerne hva du mener i kommentarfeltet under eller ta kontakt med meg gjennom kontaktskjemaet på nettsiden min.

 

 

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.