Hva kan pårørende gjøre for å hjelpe et svindel offer?

Når personer som blir utsatt for og/eller svindlet av en nettkjæreste forteller om dette til sin familie eller venner møter de i mange situasjoner på fordømmelser. Spesielt hvis de har sendt penger og disse pengene skulle vært brukt til konfirmasjon, eller til arv til ungene eller lignende. Noen låner også penger fra andre familiemedlemmer og greier kanskje ikke å betale disse pengene tilbake i ettertid. Anne Dybo i Økokrim forteller også at ofte må ofrene selge hus og hjem for å betale ned på lånene de har tatt opp for å sende til nettkjæresten.

Det blir mange konsekvenser som ikke bare går utover offeret men andre familiemedlemmer. Dette kan skape konflikter i familien som gjør at handlingene til offeret ikke er så lett å forstå.

Det som skulle bli en ny begynnelse med en ny kjæreste ender i slike tilfeller opp til å bli et mareritt hvor man ofte ender opp med både kjærlighetssorg og økonomiske problemer som fører til livsendringer man ikke så for seg i fremtiden. Det blir mye å forholde seg til i en hverdag som plutselig arter seg til å bli ekstremt vanskelig å forholde seg til. På den ene siden har man sin egen kjærlighetssorg og økonomiske utfordringer og på den andre siden møter man på liten forståelse fra andre familiemedlemmer.

I noen tilfeller så blir det bare konsekvenser for offeret selv og det er da kanskje lettere å oppnå sympati for det som har skjedd.

 

Når familiemedlemmer og venner ikke når frem

Jeg har lest en god del romantiske svindel historier nå og opplever den samme utfordringen gjenta seg. Familien og/eller venner har mistanke om at noe er galt, at offeret har kontakt med en svindler og de forteller om sine observasjoner til offeret. Det som da ofte skjer er at offeret ikke tror på disse mistankene. De nekter for at de blir svindlet og fortsetter kontakten med sin svindler.

Dette kan oppleves som veldig frustrerende for familien og/eller venner. De har en dårlig magefølelse og ønsker at offeret skal trekke seg ut av kontakten, men de når ikke frem med sine argumenter samme hva de sier og gjør. Offeret fortsetter i mange tilfeller å sende penger og det ender dårlig.

Jeg har full forståelse for at det kan være vanskelig å møte offeret med sympati og medfølelse når det blir store konsekvenser for familien. Det kan heller ikke være lett å vite hva man skal gjøre når offeret ikke vil høre på mistankene.

 

Offeret er i en benektelsesfase

Det som ofte skjer for offeret når han/hun ikke ønsker å ta disse mistankene til familie og/eller venner på alvor, er at han/hun er i en benektelsesfase. Innerst inne så vet de at noe er galt, men de forsvarer det de har gjort og det de gjør fordi det blir for vondt å kjenne på at nettkjæresten ikke er den han/hun utgir seg for å være. Mest sannsynlig bærer de også på mye skamfølelse for det de har gjort.

De føler også på dette tidspunktet seg veldig elsket og satt pris på av sin svindler etter å ha mottatt sterke kjærlighetserklæringer over en periode. Det har utviklet seg et sterkt følelsesmessig bånd mellom offer og svindler som er vanskelig for offeret å bryte.  De føler også på en sterk loyalitet til svindleren og de har ikke lyst til å skuffe han/henne ved ikke å hjelpe de ved å sende penger. De ønsker så sterkt å tro at det de opplever er ekte og ønsker ikke å stikke hull på boblen de er inne i. For så lenge man er i boblen behøver man ikke å forholde seg til realitetene.

 

Det er grovt maktmisbruk av kriminelle organisasjoner

Dette handler i realiteten om grovt maktmisbruk av kriminelle organisasjoner og mennesker som er kyniske og kalde. Svindlerne manipulerer sine ofre til å gi fra seg pengene sine. De vet at kjærlighet er den sterkeste avhengighetsskapende narkotika i verden og de vet å utnytte dette. Det er dette jeg vil at dere som er pårørende og venner av svindel ofre skal se og prøve å forstå mekanismen bak dette. Når man ikke selv har opplevd å bli svindlet så kan det skape avstand, men jeg ønsker i dette innlegget å skape større forståelse for det ofrene opplever.

 

Så hva gjør man når man er pårørende og/eller venner til offeret?

Still kritiske spørsmål til offeret om du mistenker at noe er galt. Ikke gi deg før du får svar. Vær pågående, men vis at du gjør dette fordi du bryr deg. Når du stiller spørsmål så er det nettopp fordi du viser at du ikke ønsker at offeret skal lide unødig. Vær forsiktig med å kritisere han/henne eller svindleren, for da er det lett for offeret å gå i forsvarsposisjon. Hold deg heller til fakta. Vær saklig!

Det er mulig å sjekke om bildet av svindleren samsvarer med navnet på tineye.com

Sjekk også Innlegget mitt om NettvettRegler. Der kan du få flere tips til spørsmål du kan stille.

Du kan også ta en telefon til Anne Dybo i Økokrim (jeg har kontaktinformasjon til henne på «Support» på nettsiden min). Hun driver forebyggende arbeid og ringer til ofrene. I tilfeller hvor bankene mistenker at personer er utsatt for svindel tar de kontakt med henne. Deretter tar hun kontakt med offeret.

Du kan også be offeret om å ringe meg. Jeg har selv vært utsatt for svindel og vet hva som skjer med offeret. Jeg har kontaktinformasjon på nettsiden min.

Det er ikke sikkert du når frem, men ikke gi deg så lett. Hvis du ikke når frem og offeret forstår at han/henne er blitt svindlet, så ikke gi offeret opp for det. Offeret vil trenge mye medfølelse i tiden fremover. Jeg forstår at for noen av dere er dette vanskelig, men offeret vil mest sannsynlig takke deg for dette. I vårt samfunn er det tabubelagt å bli lurt. Det er ikke lett å stå i en sånn situasjon når man møter på fordømmelse fra både samfunn og familie og kanskje venner.

Oppdatert den 27. august: Les om Hilde som tok kontakt med Åsted Norge for å få hjelp til å stoppe moren fra å sende penger til en amerikansk offiser. Trykk på lenken under:

Les historien om datteren Hilde som prøver å redde moren fra å bli ruinert

Jeg har en side med Nettvett Regler som kan være nyttig å se igjennom for å lære mer om hva dette handler om. Du kan lese dem ved å klikke på linken under:

Her kan du lese om Nettvett Regler!

Har du spørsmål om dette innlegget vil jeg gjerne at du stiller dem i kommentarfeltet under eller tar kontakt med meg i kontaktskjemaet på nettsiden min. Jeg hører gjerne fra deg.

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

2 Responses

 1. Tusind tak for dit fine indlæg. Jeg er pårørende og har længe haft lyst til at stille min bror spørgsmål uden at være fordømmende.
  Det jeg mangler at finde ud af det er hvordan hjælper jeg bedst når min bror finder ud af at han er blevet svindlet? Jeg ved godt vi ikke kan forud se hvordan han får det psykisk.
  Med venlig hilsen Marianne

  • Tove Løken sier:

   Hei, Marianne
   Det beste rådet jeg kan gi til deg er å være tilstede for han, at du lytter til han når han ønsker å dele historien sin uten å fordømme. Være empatisk med det han har vært gjennom. Du behøver egentlig ikke å si så mye, men la han lede an samtalen. Veldig mange ofre skammer seg sånn, at de ikke orker å dele med noen, fordi de tror at andre ser ned på dem for det de har gjort. La han forstå at du er like glad i han uansett hva som har skjedd. Spør om det er noe du kan gjøre for han. Det kan være han er nummen av sjokk, og ikke greier å gjøre så mye. Kanskje det er praktiske ting han vil ha hjelp til. Ta kontakt med politiet kanskje. Legge ned profilen sin. Avslutte kontakten med svindleren. Kanskje han behøver hjelp til å få en oversikt over økonomien.

   Håper dette var til hjelp for deg, Marianne. Spør gjerne mere om du ønsker flere tips.
   Varme hilsener fra Tove

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.