Hvordan kommer man over kjærlighetssorgen?

Det er to viktige faktorer å holde seg til:

I dette innlegget har jeg som mål å ta opp konsekvensene av en dating svindel. Det er to faktorer som er viktige å nevne i denne sammenheng. Når de som faller for en svindler oppdager at drømmene man hadde for forholdet ikke vil bli realisert er det mange som får kjærlighetssorg. Det andre er det økonomiske tapet man opplever. Rådgiver Anne Dybo i Økokrim forteller at ofte må ofrene selge hus og hjem for å betale gjelden.

Det jeg også tenker om dette er at det ikke bare er kjærlighetssorg man må forholde seg til. Det er også følelsen av skam over å bli lurt for den er ekstrem for mange svindel ofre. Derfor er det viktig å bearbeide både skamfølelsen og kjærlighetssorgen.

 

Hvem kan forstå hva et offer for svindel er blitt utsatt for?

Så det er to viktige faktorer å forholde seg til og begge må tas hensyn til. Det som er min erfaring etter selv å ha blitt svindlet er at det er ikke så lett å finne noen man kan snakke med dette om. Jeg vet ikke om det finnes eksperter eller psykologer som forstår dynamikken og det psykologiske aspektet ved å miste både relasjonen og penger i en sånn sammenheng. Kanskje er det slik at man må ha opplevd det selv for å forstå hele dynamikken.

Det som skjer i relasjonen mellom en svindler og et offer er spesielt, fordi ofrene forelsker seg i svindleren. Hele hensikten med relasjonen for svindleren er å lure penger ut av ofrene sine. Mens ofrene leter etter en kjærlighetspartner og tror at han/hun har funnet en å dele livet sitt med. Det er ingen vinn-vinn situasjon for det er bare en person det ender bra for og det er svindleren. For offeret blir det store konsekvenser i ettertid.

Jeg vi få påpeke at for kvinner handler det for det meste om kjærlighet og for menn som forelsker seg i kvinnelige svindlere handler det både om kjærlighet og investeringer. Et eksempel kan være at den kvinnelige svindleren sier hun holder på med et byggeprosjekt som kan gi gode avkastninger på sikt og mannen blir spurt om han er interessert i å investere.

 

Mange ofre føler på ekstremt mye skam 

Det er mange mørketall i forhold til dating svindel, fordi det er forbundet med så mye skam. Det er interessant å tenke over hva som gjør at det oppleves slik. Jeg mener det har mye med hvordan samfunnet ser på tematikken, at det er tabubelagt å la seg lure av andre. Det er noe på en måte som aldri skal skje og derfor er det mye fordømmelse av dating svindel ofre. Av den grunn så forblir mange ofre i denne skamfølelsen og snakker ikke med det om andre.

Jeg har selv etter å ha blitt intervjuet av nettavisen blitt kalt for dum og godtroende og lettlurt. Mange syns det er rart at jeg kunne gå på noe sånt. De viser liten forståelse for min atferd og greier ikke å vise medfølelse. Det som er trist er at også familien fordømmer i mange tilfeller offeret. Offeret kan ha sendt penger som skulle gått til noe annet, som til konfirmasjon eller til arv til ungene. På den måten blir det konsekvenser for andre enn selve offeret. Hvorvidt ungene har rett på arv er en annen sak. Det handler om forventninger som ikke blir innfridd.

 

Hvordan kommer man seg ut av skamfølelsen?

Jeg har selv erfart at å snakke med dette med andre som jeg har tillit til har hjulpet meg mye. De forstår kanskje ikke selve problematikken, at jeg lot meg forføre av svindleren og sendte penger til han, men jeg opplever at de støtter meg og viser omtanke for meg. Jeg har også en venn som oppfordrer meg til å være åpen i forhold til dette og ikke skjule det.

Psykolog Andreas Løes Narum. Ivar Goksøyr og Professor i psykologi Leid Edward Ottesen Kennair sier dette i en artikkel om kjærlighetssorg publisert i Dagbladet (5 mai-2018):

– Den mest effektive medisinen om du sitter fast, er å forsøke å føle det ut og snakke med noen

 

Nå behøver ikke du å kringkaste det til alle og enhver hva som har skjedd med deg som jeg har gjort, men jeg vil anbefale deg å tenke over hvem i din omgangskrets som du er trygg på og som du vet vil støtte deg og være der for deg følelsesmessig. Så tar du kontakt med den personen og hører om han/hun kunne tenke seg å lytte til historien din. Vær tydelig på hvor dine grenser er. Hvis du ikke ønsker at personen skal snakke om dette med andre, så si klart ifra. Det er naturligvis viktig at du er trygg for at den pesonen virkelig bryr seg om deg og vil deg vel.

Hvis du virkelig får vann på mølla og har lyst til å prate mye om dette er det også en mulighet til å besøke en psykolog. De er betalt for å høre på deg.

Den dagen jeg bestemte meg for å dele min historie med en venn var en god dag. Jeg følte at hun hørte på meg og brydde seg om meg. Det føltes godt selv om jeg fortsatt var i sorg over å ha mistet både en relasjon og penger. Etterhvert ble det lettere å snakke om dette. Jeg delte det med min familie og det føltes godt å vite at jeg ikke lenger var alene om dette. Jeg vil også si at hvis du bare opplever fordømmelser fra din familie så snakk heller med gode venner som du er trygg på.

Det er veldig viktig for din egen helbredelse at du finner noen som kan være der for deg i denne tunge tiden og som vil høre på deg. Har du ingen du føler du har tillit til så ta kontakt med meg. Jeg hører gjerne på deg.

 

Hvordan forholde seg til kjærlighetssorgen?

Mange ofre blir så forelsket i sine svindlere at de ikke greier å gi slipp selv om de innerst inne vet at relasjonen ikke er ekte. De benekter det og fortsetter å sende penger. For meg ble det en merkelig opplevelse når jeg fant ut at mannen jeg hadde forelsket meg i var en svindler. Jeg vil si at jeg opplevde en sorg over tapet av relasjonen. Siden mannen jeg kommuniserte med ikke var David, men en helt annen, følte jeg ikke sorg i forhold til han for han var jo bare en illusjon. For hvordan kan jeg sørge over en mann som var oppdiktet?

Men jeg sørget. Kanskje fordi jeg hadde så mange forventninger til oss to. Jeg drømte om å bo sammen med han og ha et godt liv og jeg hadde håp om at det ville skje. Alle disse drømmene mine ble knust og ødelagt. Jeg følte også sorg over å bli lurt av en mann som jeg trodde var min store kjærlighet, min soul mate. Jeg trodde vi var ment for hverandre også viste det seg at han bare brukte meg for sin egen vinning. Det var hardt å gå igjennom disse følelsene. Jeg følte meg veldig sårbar og misbrukt.

 

Her er tips til hvordan komme seg over kjærlighetssorgen:

  • Kutt kontakten helt til svindleren. Ikke gå tilbake til bilder og annen kommunikasjon som minner deg om det som skjedde – avslutt prosesser som kan opprettholde bildet av det som var
  • Bruk tid for deg selv, men vær forsiktig så du ikke isolerer deg
  • Gi deg selv lov til å gråte. Føler du for å hulke og være rasende så gjør det
  • Prøv å unngå å gruble over det som har skjedd, eller kritisere deg selv for det du gjorde
  • Delta i aktiviteter som kan få deg til å føle avstand til det som skjedde
  • Aksepter at du kommer til å være lei deg og trist i en periode – det er lov å sørge
  • Når du sitter fast i vonde følelser er det mest effektivt å føle det ut og snakke med noen

Kilder til tipsene er fra Ivar Goksøyr, Leid Edward Ottesen Kennair og Andreas Løes Narum.

 

Vær snill mot deg selv i denne sørgeperioden

Uansett om du sørger over både relasjon og person eller som meg bare relasjonen, så ta deg selv på alvor. Dette er følelser som er reelle for deg. Prøv å ignorer de som fordømmer deg for de vet ikke hva du har opplevd. Vær snill mot deg selv. Gi deg selv masse omsorg. Fortell at dette er noe du føler akkurat nå, men at det kommer ikke til å være slik resten av livet.

 

Her er et godt tips for å komme seg ut av offerrrollen:

Disse tipsene har jeg hentet fra psykolog Andreas Løes Narum som kommenterte en artikkel om kjærlighetssorg.

Han snakker om at når han behandler folk med kjærlighetssorg så prøver han gjerne å få dem ut av hengemyra, ved å ta kontroll over sitt eget liv. Han sier følgende om det:

– Det som er lurt å gjøre er å tenke at jeg skal være et velgende menneske, og unngå å bli et offer. Det å være et offer handler om å kjenne seg hjelpeløs og uten valgmuligheter. Det kan være konstruktivt å tenke at du også kan påvirke dine følelsesmessige reaksjoner. Forskjellen på å være et offer og på å være velgende kan være nettopp at du velger å gå inn i sorgen, og så velger du å gå ut av den. Ta valg! Ikke bare la ting skje med deg.

Dette er et godt tips og jeg har selv blitt hjulpet av dette. Den dagen jeg bestemte meg for å ta kontroll over livet mitt så endret alt seg. Sorgen forsvant ikke med en gang eller jeg hadde fortsatt tapet av penger jeg måtte forholde meg til, men jeg følte meg allikevel bedre. Etter å ha bebreidet og kritisert meg selv for det jeg gjorde, greidde jeg å se på meg selv med omtanke og forståelse.

Jeg leser også av mange dating svindel historier at mange føler de har problemer med å stole på andre etter det de har vært igjennom. Jeg mener at ved å gjenopprette tilliten til deg selv, vil du igjen kunne stole på andre. Dette er viktig for at du skal slutte å være redd for å bli svindlet igjen. Når du ikke er et offer lenger vil du få tilliten tilbake over tid.

Har du tanker om dette innlegget så skriv gjerne i kommentarfeltet under eller ta kontakt med meg på kontaktskjemaet på siden min. Jeg hører gjerne fra deg.

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.