Hva er ICT (increasing levels of trust) i dating svindel?

I dette innlegget ønsker jeg å belyse en metode som blir brukt for å utvikle tillit mellom den som svindler og ofre for svindelen, som handler om en spesiell måte å kommunisere på. Ved bruk av den metoden er det mulig å utvikle et hyperpersonlig forhold, som står for veldig intense forhold.

Hyperpersonlige forhold kan du lese mere om ved å trykke på linken nedenfor:

Les om den hyperpersonlige effekten her

 

I rapporten «The Psychology of the Online Dating Romance Scam» av Professor Monica Whitty og Dr. Tom Buchanan har de beskrevet metoden gjennom en figur og hele prossesen kalles for ICT  som står for «increasing levels of trust». På norsk blir det noe sånt som: økende tillit.

 

Figur 2. Progression of Communication

Denn figuren viser hvordan bedragerne utvikler tillit mellom seg og ofrene. Utifra de som ble intervjuet i denne undersøkelsen har de sett at størstedelen av innleggene/meldingene beveget seg fra dating siden gjennom ulike kommunikasjonsformer. Sjekk figuren!

Flesteparten av ofrene nevnte at bedragerne presset på for å flytte relasjonen fra dating siden ganske kjapt. Dette fortalte bedragerne var for å demonstrere sin forpliktelse for dem.

Det jeg har erfart er at en av grunnene til at de vil ut av dating siden ganske kjapt er fordi de er blitt blokkert av andre medlemmer på dating siden. Så for å unngå å bli utestengt, så ber de ofrene om emailadressene deres for å kunne kommunisere på annen måte. Jeg tenker også at når man begynner å sende mail til hverandre, så blir det mere personlig pluss at svindlerne virkelig vil at ofrene skal tro at de liker dem og vil bruke tid på å bli kjent med dem.

Ofrene i undersøkelsen nevnte at bedragerne mailet de kjærlighets dikt og direktemeldinger ble brukt daglig.

Disse resultatene ligner på tidligere undersøkelser som har identifisert sånne trinn av tillit i utviklingen av online relasjoner. (Whitty & Gavin, 2001)

Monica Whitty og Dr. Tom Buchanan viser i sin rapport at gjennom bruken av ICT (Increasing Levels of Trust) så var svindlerne i stand til å skape hyperpersonlige forhold (veldig intense forhold) med sine ofre.

Her en definisjon på hyperpersonlige forhold tatt fra Wikipedia:

Den hyperpersonlige effekten er en modell av mellommenneskelig kommunikasjon som antyder at kommunikasjon relatert til computere kan bli hyperpersonlige fordi det overgår ansikt til ansikt interaksjoner og som gir de som sender meldinger en rekke fordeler sammenlignet med en tradisjonell ansikt til ansikt interaksjon.

Sammenlignet med en vanlig ansikt til ansikt situasjon vil en som sender meldinger ha en større evne til å strategisk utvikle og redigere en presentasjon av seg selv som muliggjør en selektiv og optimal presentasjon av en selv til andre.

 

Progresjon i kommunikasjonen utarter seg slik:

Bedragerne har ulike profiler på nettet 

Bedragerne oppretter en profil på nettet som har til hensikt å lokke ofre i fella. De vil helst at offrene skal ta kontakt selv for da vet de at offeret er interessert og føler allerede noe for dem via profilene de har laget.

Bedragerne fjerner profilen sin fra nettet

Når bedragerne har fått draget på et offer og offeret er villig til å kommunisere et annet sted enn på nettet blir profilen tatt bort fra nettet. Dette er for å vise sin forpliktelse overfor offeret. Jeg mener de også gjør det fordi de kan være i fare for å bli utestengt av nettstedet. Mest sannsynlig har profilen deres blitt blokkert av andre nettdatere som har vært i kontakt med denne mannen/kvinnen som enten har avslørt dem eller for andre grunner.

Bedragerne begynner å sende mail til sine ofre

Når bedragerne har lykkes i å få ofrene sine ut av dating siden og begynt å sende mail til dem, vil ofrene få mail med kjærligsdikt og direktemeldinger daglig.  Ofrene opplever seg veldig satt pris på og får masse positiv oppmerksomhet og det er mange som blir følelsesmessig avhengig av disse daglige mailene fylt med kjærlige ytringer. Det er som dop dette, et kjærlighetsdop. Man bare må ha det.

Bedragerne lover gull og grønne skoger og kommer med lovnader om en felles fremtid. Det er nesten for bra til å være sant, men det er jo det som er tilfelle også. Bedragerne lykkes i å skape en illusjon som ofrene tror på. Det er ulike metoder for hver svindelsak, men målet er å «love-bombe» ofrene sånn at de blir følelsesmessig åpne. Dess mere åpne og forelsket de er, dess lettere blir det for bedragerne å svindle penger ut av dem.

 

Oppsummering:

Progresjon i kommunikasjonen utarter seg slik:

 • Bedragerne har ulike profiler på nettet 
 • Bedragerne fjerner profilen sin fra nettet
 • Bedragerne begynner å sende mail til sine ofre

Har du noen spørsmål angående dette innlegget så skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet under. Ta kontakt om du ønsker å snakke med meg. Du finner min kontaktinformasjon under «Kontakt» på nettsiden min.

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

2 Responses

 1. Torstein Svee sier:

  Hei –
  Det er en del sider ved nettsvindel fra Ghana/Nigeria som kanskje ikke har kommet frem her og
  som er verdt å ta med. Disse som bedriver dating scam på nettet samarbeider ofte med medisinmenn/heksedoktorer de betaler for å trollbinde sine datingofre på nettet; disse driver etter sigende svart magi og påkaller demoner som de «sender ut» for å skaffe seg kontroll på sine ofre.
  Jeg vet dette høres usannsynlig ut i vestlige ører, men i Vest Afrika er dette mer regelen enn unntaket, har jeg blitt fortalt av en ghaneser selv. Disse «åndemanerne» tar seg meget godt betalt for sine tjenester, de er velstående, mektige og fryktet for sine åndekontakter i det hinsidige.
  Slik er fremgangsmåten: Scammeren går til en såkalt åndemaner og ber om hjelp; han oppgir navn, adresse, kanskje bilde med mer, til denne, betaler for tjenesten, og bivåner et ånderituale åndemaneren utfører, han roper navnet på personen det gjelder 3 ganger og maktstjeler viljen/ sjelen til vedkommende om å bli svak og medgjørlig, og sende de penger det befales om.

  Noe må det være i dette, for scammerne i Ghana er meget velstående, de bygger seg store villaer og kjører dyre biler. Og de strør om seg med penger. Åndemanerne er fryktet, de kan kaste sykdom, fattigdom og ulykker, ja endog død over sine ofre. De tilhører den eldgamle animalistiske naturreligionen YO YO som er svært utbredt i Vest Afrika.

  • Tove Løken sier:

   Hei, Torstein

   Det var svært interessant informasjon du kommer med her. Jeg har ikke hørt om noe sånt, men jeg har tenkt å gjøre research på det nå. Jeg er sikker på at de som driver med dating svindling er svært rike og velstående. Det er mange flere som blir lurt enn de som anmelder og som man ikke vet noe om. Jeg setter pris på å få denne type informasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.