Hva er den hyperpersonlige effekten?

I dette innlegget ønsker jeg å belyse en modell som gjør det mulig å utvikle veldig intense forhold og beskrive begrepet hyperpersonlig. Denne måten å kommunisere på kan være både positiv og gi fordeler, men kan også gi store konsekvenser spesielt for de som blir utsatt for og/eller blir svindlet.

Jeg vil vise en definisjon av begrepet tatt fra Wikipedia:

Den hyperpersonlige effekten er en modell av mellommenneskelig kommunikasjon som antyder at kommunikasjon relatert til computere kan bli hyperpersonlige fordi det overgår ansikt til ansikt interaksjoner og som gir de som sender meldinger en rekke fordeler sammenlignet med en tradisjonell ansikt til ansikt interaksjon.

Sammenlignet med en vanlig ansikt til ansikt situasjon vil en som sender meldinger ha en større evne til å strategisk utvikle og redigere en presentasjon av seg selv som muliggjør en selektiv og optimal presentasjon av en selv til andre.

Den hyperpersonlige effekten er et begrep som ble grunnlagt i 1996 av Professor Joe Walther of Cornell University i New York. Han forteller om en rekke fordeler ved å kommunisere med hverandre på nettet.

Vi er mere åpne, ærlige og intime på nettet

Den hyperpersonlige effekten handler om at gjennom å kommunisere med hverandre på nettet så kan det utvikle seg til veldig intense forhold. Stadig flere studier viser at vi faktisk har en tendens til å være mer åpne, ærlige og intime på nettet, enn vi er når vi møter mennesker ansikt til ansikt.

Vi har bedre tid til å kommunisere meldinger

Noe annet Walther trekker frem er at vi bruker bedre tid med svarene vi skriver når vi kommuniserer via tastaturet og at kommunikasjon gjennom skrevne meldinger gir mennesker tid til å konstruere sine meldinger.

Kan bygge mere positive inntrykk av hverandre

Det gir de også frihet fra å bekymre seg for hvordan de ser ut og høres så de kan fokusere utelukkende på hva de sier. Uten signalene vi stoler på som former inntrykk gjennom møte ansikt til ansikt, som for eksempel ansikts uttrykk og manerer, kan mennesker bygge mere positive inntrykk av hverandre uten å bli konfrontert med en knusende virkelighet som vil avskrekke de fra å bli bedre kjent med hverandre.

Blir kjent med hverandre fra «innsiden og ut»

Nick Yee of Stanford University, California, studerer hvordan den hyperpersonlige effekten opererer i den virtuelle verden, hvor mennesker blir kjent med hverandre «fra innsiden og ut.» I det virkelige liv så dømmer vi mennesker ut i fra deres fysiske utseende og så blir vi kjent med deres karakter og verdier. På nettet så skjer det motsatte.

I det virkelige liv er du vanligvis først tiltrukket til noen ut ifra hvordan de ser ut. Men på nettet så kan du hverken ta på eller se. Alt du kan se er deres personlighet.

Vil avsløre personlige detaljer om seg selv

I en studie gjort i 2002 viste Walther at mennesker som kommuniserte online med stor sannsynlighet ville avsløre personlige detaljer om seg selv. Eksperter mener at det er fordi mennesker er skjermet fra misbilligende ansiktsuttrykk og pinlige konsekvenser.

Konsekvenser ved denne typen kommunikasjon

I en artikkel på Forskning.no forteller Journalist Kristin Grønli at når man ikke kommuniserer ansikt til ansikt kan det oppstå flere misforståelser. På grunn av dette er det blitt veldig vanlig å legge inn såkalte «smilies» i teksten, for å formidle at meldingen er skrevet med et smil:)

En annen ting hun nevner er at det er lettere å fortelle sannheten på nettet, men det er også lettere å lyve. Her kommer jeg inn på noe viktig i forhold til dating svindel, for svindlere lyver jo hele tiden. De stjeler identiteter fra andre profiler på nettet og dikter opp historier som skal passe med denne profilen slik at det virker ekte og troverdig.

Når vi ikke ser hverandre ansikt til ansikt er det lettere å holde ting skjult også. Der har svindlere som aldri viser ansiktene sine store fordeler, spesielt for de som ikke vil vise hvem de er fordi de er ikke den de gir seg ut for å være.

En hyperaktiv fantasi kan gi store fallhøyder

En annen ting som Nicole Ellison ved Michican State University vektlegger, er at mere intimitet og flere personlige avsløringer er muligens bra, men samtidig så åpner nettet for en hyperaktiv fantasi.

– Du har mindre informasjon og derfor fyller individene inn hullene selv med det de har lyst til å tro og dermed kan fallhøyden bli desto høyere

Svindlere har andre hensikter med nettforholdet enn de som ønsker seg en partner

På grunn av den tilliten som svindlere lykkes å bygge til sine ofre er det lett for ofre å tro at man kan stole på dem. De deler personlige og intime detaljer til svindlerne og blir knyttet følelsesmessig til dem. Det de ikke vet om svindlerne, altså hullene, blir lett omgjort til noe positivt som gagner svindlerne men ikke dem selv.

Mange av de som blir utsatt for og/eller blir svindlet tror det beste om de de kommuniserer med. Derfor er det vanskelig å tro når det viser seg i ettertid at svindleren ikke var den de trodde han/hun var. Når det blir spurt om penger så er  det også vanskelig å tro at personen de kommuniserer med er ute etter å utnytte en og gjøre en vondt.

Svindlere vil holde virkeligheten skjult

Offeret har lett for å tro at siden man selv er ærlig, åpen og intim så vil også personen man kommuniserer med oppleves sånn. Men det er jo ikke tilfelle. Det er bare en illusjon som svindleren har greidd å utvikle gjennom å bygge tillit til sitt offer. Siden det også er lettere å bygge mere positive inntrykk av hverandre gjennom nettet, er det lettere å holde virkeligheten skjult. Svindleren ønsker ikke at offeret skal se virkeligheten. Han/hun har kun en hensikt ved forholdet og det er å svindle offeret for penger. Da må det som kan avsløre hans/hennes identitet og hensikter holdes skjult.

Svindlere ønsker å vite så mye som mulig om deg

En annen ting som kan være positivt for andre er å dele personlige og intime detaljer med hverandre. Når ofre for svindel deler personlige og intime detaljer om seg selv bruker svindlere dette til å bli bedre kjent med ofrene for å bruke det mot dem. Dess mere de vet dess lettere er det å misbruke informasjonen til nytte for seg selv.

Et godt råd er å vise nettvett!

Det er mange som opplever mye positivt ved å nettdate mens for mange andre kan det gi store konsekvenser spesielt for de som blir utsatt for svindel og for de som blir svindlet. Så et råd fra meg er å vise nettvett. Før du begynner å legge ut personlige og intime detaljer om deg selv så sørg for at du er blitt godt kjent med personen du kommuniserer med. Be om å få snakke på Skype eller andre chatterom, møt personen i virkeligheten, bli godt kjent først. Det er mitt råd til deg.

Oppsummering:

  • Vi er mere åpne, ærlige og intime på nettet
  • Vi har bedre tid til å kommunisere meldinger
  • Kan bygge mere positive inntrykk av hverandre
  • Blir kjent med hverandre fra «innsiden og ut»
  • Vil avsløre personlige detaljer om seg selv
  • Du har mindre informasjon og derfor fyller individene inn hullene selv med det de har lyst til å tro og dermed kan fallhøyden bli desto høyere
  • Svindlere har andre hensikter med nettforholdet enn de som er ærlige
  • Svindlere vil holde virkeligheten skjult
  • Svindlere ønsker å vite så mye som mulig om deg
  • Et godt råd er å vise nettvett!

Fortell gjerne hva du syns om innlegget og har du noen erfaringer innen temaet så vil jeg veldig gjerne høre fra deg. Skriv noen ord i kommentarfeltet nedenfor eller ta kontakt via nettsiden min.

 

Lenker:

Professor Joseph B. Walther: Hjemmeside
Nick Yee: Hjemmeside
Forskning.no: Internett til begjær
Jeg gjør oppmerksom på at artikkelen fra New Scientist må du abonnere på for å lese

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.