Hva slags betydning har «grooming» i romanse svindel?

En periode fra november 2017 til april 2018 ble jeg svindlet av en mann jeg trodde var en amerikansk soldat. Jeg valgte å gå ut i media med min historie, hvor jeg fortalte hva som skjedde og nevnte blant annet hvor dum jeg følte meg i ettertid, etter at svindleren hadde lurt meg for masse penger og jeg satt igjen med gjeld til opp over ørene.

Jeg har stilt meg selv spørsmål som: «Hvor dum går det an å bli?  Hvorfor skjønte du ikke at det var svindel? Hva var det som gjorde at du ikke greidde å komme deg ut av relasjonen med den mannen?

Grooming er en teknikk brukt blant annet i romanse svindel 

Disse spørsmålene har jeg stilt meg selv mange ganger i ettertid. Jeg har også hatt tid til å reflektere og lære mere om dette, spesielt etter at jeg følte meg sterk nok til å se på meg selv utenfra. Det vil si å bli en slags observatør til mine egne handlinger. Jeg er spesielt interessert i å få fram hva slags teknikker svindlere bruker for å tiltrekke seg ofre, og jeg har i dette innlegget lyst til å se nærmere på en teknikk som kalles for grooming. Oversatt til norsk blir det å forberede.

The Psychology of the Online Dating Romance Scam Report

I en britisk undersøkelse gjort av Monica Whitty og Dr. Tom Buchanan i Leicester 2012 snakker de blant om «grooming», som jeg syns er interessant å nevne. De har laget en rapport som handler om romantiske svindel ofre, og som de har kalt: The psychology of the online dating romance scam.

Ofre for svindel blir «groomed» på lignende måter som ofre for seksuelt misbruk

I den britiske rapporten ble svindel for offer intervjuet og forfatterne beskriver blant annet overtalende teknikker som blir brukt av svindlerne. En av disse teknikkene kaller de for grooming. De beskriver «A grooming process» som slik:

«Similar to victims of childhood sexual abuse, these victims were groomed by the criminal.»

Jeg vil trekke frem en definisjon på hva grooming er i forhold til seksuelt misbruk av barn. En definisjon på grooming tatt fra nettsiden «Overgrep.no» er:

«Med «grooming» menes en straffbar handling som går ut på at en voksen person avtaler et møte med et barn i den hensikt å begå et seksuelt overgrep. Grooming er straffbart med en strafferamme på inntil 1 års fengsel.»

De betegner grooming som en prosess hvor en voksen oppretter kontakt med et barn i den hensikt å møte barnet og begå et seksuelt overgrep. Den voksne bruker så tid på å lære barnet å kjenne via for ekspempel facebook eller skype og sms og bygger på den måten tillit mellom seg selv og barnet slik at det blir lagt tilrette for et fysisk møte.

En svindler vil bygge et tillitsfult forhold med sitt offer

Jeg gikk videre og fant en amerikansk nettside som sier dette om grooming:

«Grooming occurs when a scammer tries to build a trusting relationship with you by making regular contact. Scammers will attempt to convince their victim that they are their friend or in some cases, a romantic interest.»

Rett oversatt til norsk blir det noe sånt som at grooming foregår når en svindler prøver å bygge et forhold basert på tillit ved å ha regelmessig kontakt med deg. Svindlere vil forsøke å overbevise deres offer om at de er venner eller i noen tilfeller romantiske partnere.

Svindlere vil samle så mye informasjon om deg som mulig

«Grooming will initially try to gather as much information as possible about you, often via casual conversations over the phone, email, letter, instant messaging, social networking websites, dating websites or chatrooms. They are often very patient and will communicate with you for days, weeks, months or even a year in order to perpetrate the scam.»

Dette oversetter jeg til noe sånt som at grooming vil i utgangspunktet prøve å samle så mye informasjon som mulig om deg, ofte gjennom uformelle samtaler over telefon, email, brev, direktemeldinger, nettsamfunn eller chatterom. De er ofte svært tålmodig og vil kommunisere med deg for dager, uker, måneder eller til og med et år for å begå svindel.

Svindlere vil appelere til din omsorgsfulle, kjærlige og generøse side

«Scammers use a variety of grooming tactics. In dating and romance scam they will profess strong feelings for you after just a few conversations. They will then try to appeal to your caring, loving or generous side, asking for money to help overcome a make-believe unfortunate situation.»

Jeg oversetter dette til at svindlere bruker en rekke grooming teknikker. I dating og romanse svindel vil de vise sterke følelser for deg etter kun noen få samtaler. De vil så prøve å appelere til din omsorgsfulle, kjærlige eller generøse side, og så spørre om penger for å hjelpe å overvinne en fiktiv uheldig situasjon.

En oppsummering av grooming:

  • Ofre for svindel blir groomed på lignende måter som ofre for seksuelt misbruk
  • En svindler vil bygge et tillitsfult forhold med sitt offer
  • Svindlere vil samle så mye informasjon om deg som mulig
  • Svindlere vil appelere til din omsorgsfulle, kjærlige og generøse side

Denne teknikken brukes av svindlere desverre med stort hell, fordi den funker. Jeg vil gjøre så godt jeg kan å informere om denne teknikken, slik at du som leser blir kjent med hvordan de opererer. Da kan du avsløre svindelen i en tidlig fase av kommunikasjonen og trekke deg ut av den og slippe belastningen ved å bli utsatt for svindel.

Jeg håper du hadde nytte av dette innlegget. Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet nedenfor. Har du lyst til å kontakte meg finnes det kontaktskjema på siden min.

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.