La ikke andre fordømme deg fordi du gjør feil

Hvis du har som meg blitt utsatt for svindel fra en nettkjæreste har du mest trolig gått igjennom et helvete. Det er ikke så lenge siden jeg måtte innrømme at mannen jeg trodde var min soul mate, jeg var et romantisk vrak, altså trodde fullt og fast på at han var min  store kjærlighet, ikke var den mannen jeg trodde han var. Det jeg fant ut i ettertid var at veldig mange har så mye de skal ha sagt om akkurat dette. De kan for eksempel si at du er dum som lot deg lure, at du burde vite bedre, at du burde gå og skamme deg osv osv.

Spesielt de som ikke har vært gjennom det samme som deg og meg og som ikke har den fjerneste anelse om hva det vil si å bli lurt av en mann eller kvinne som man trodde bare hadde ærlige hensikter.

Vi kan lære av våre valg, men la ikke skammen bli en venn for resten av livet

De kan stille spørsmålstegn til hvordan det er mulig å gå så ettertrykkelig på snørra. Forsåvidt så er det siste ikke så dumt å spørre om egentlig. For vi trenger å finne ut hva som gjorde at vi valgte å gjøre som vi gjorde. Det er noe vi kan lære av. Det er viktig at vi er kritiske til våre valg og reflekterer rundt våre avgjørelser som for mange av oss ga så store konsekvenser både i forhold til vår økonomi og til følelsen av tap over en relasjon som var viktig for oss.

Det er altså ikke snakk om å lukke både øyne og ører for seriøse tilbakemeldinger som kan gjøre at vi lærer av dette. Men la for all del ikke andre fortelle deg at fordi du har gjort en feil så skal du bli henvist til skammekroken for resten av livet. Jeg mener at det er det som skjer når så mange ofre for dating svindel plages med så mye skamfølelse, fordi samfunnet ikke er åpen for den slags tabber.

Hvordan ser famfunnet på det å bli lurt?

Samfunnets røst er ganske klar når det gjelder feilskjær som dette. Du skal ikke la deg lure, men hvis du allikevel lar det skje så fortjener du ikke noe annet enn fordømmelse og en diger plakat på ryggen festet med en skarp gjenstand som skjærer deg i ryggen hvor det står: «Du har lov til å sparke meg i rompa fordi jeg er en godtroende idiot.»

La oss heller gi hverandre muligheten til å være et menneske med alt det det innebærer. Vi er ikke perfekte. Vi er ikke feilfrie. Vi lever alle våre liv og møter på ulike utfordringer gjennom livet og det former oss som mennesker.

Stå opp for deg selv og din rett til å snakke om dine opplevelser

Sånn som det er i dag så sitter vi på hver vår lille tue og slikker våre sår og tør ikke være åpne om at vi lot oss manipulere inn i en relasjon som til slutt endte med hjerteskjærende gråt ved tap av kjærlighet og penger. Det gjør så helvetes vondt at det nesten ikke er til å holde ut. Men jeg skal si deg dette. Hvis du ikke snakker med noen om dine opplevelser og lar det bygge seg opp inn i deg, vil livet ditt bli enda verre. For du vil aldri tørre å stole på noen igjen. Det er en konsekvens som kanskje gir enda større tap over tid enn det du allerede har tapt.

La ikke samfunnet ta fra deg siste rest av verdighet. Stå opp for deg selv for det er tross alt ditt liv, og ingen har rett til å sette merkelapper på deg. Du er tross alt bare et menneske.

Hvis du har tanker om dette så del dem gjerne i kommentarfeltet under. Jeg vil høre dine tanker og refleksjoner om dette.

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

4 Responses

 1. Torunn Larssen sier:

  Hei Tove. Kjenner meg veldig igjen i din fortelling. Jeg har også blitt manipulert til å hjelpe en mann, som jeg trodde på. Han ga meg fagre løfter hver dag, og jeg skulle få pengene mine tilbake. Jeg, som var gjeldfri og hadde sparepenger, sitter nå med nesten en million i gjeld. Så jeg forstår deg veldig godt, fikk mange advarsler og noen kalte meg for idiot. Men, jeg har alltid trodd godt om mennesker, dette får jeg nå betale for. Klæm tell deg.

  • Tove Løken sier:

   Hei, Torunn
   Så trist å høre om din historie. Det gjør vondt i både kropp og sjel når jeg hører hvor ille du har blitt behandlet. Jeg vet hva du har vært igjennom og vil aldri dømme deg. Det var ei dame jeg snakket med tidligere i dag som også hadde blitt svindlet og hun fortalte at vi som blir svindlet er ressurssterke mennesker med ekstra mye empati for andre mennesker. Så bær hodet ditt høyt du, Torunn. Fortell hvis det er noe jeg kan hjelpe med så gjør jeg det så gjerne. Vi som havner i slike situasjoner må hjelpe hverandre slik at vi vet at vi ikke er alene og for å gi hverandre håp.

 2. Irene sier:

  Veldig flott skrevet Tove. Du treffer spikeren på hodet i din beskrivelse av samfunnet sin reaksjon. Det at du er så åpen om det som har skjedd deg gjør at forståelsen for andres og egne feiltrinn blir større og vi kan støtte hverandre istedetfor å «støte» hverandre. Lykke til videre !

  • Sommerfugl sier:

   Takk for det, Irene. Jeg er glad for at du ser hva jeg ønsker å få frem. Jeg tror at veien til å forstå hverandre bedre er gjennom å innrømme at man gjør feil og støtte hverandre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.