Kan ofre for svindel skylde på seg selv?

Som offer for svindel så kjenner jeg at dette spørsmålet berører meg på et dypt plan. Jeg har naturligvis lyst til å si at; Nei, det stemmer ikke. Det er ikke min feil at jeg ble svindlet. Jeg ble manipulert. Jeg ble lurt.  Jeg mener også at når slike påstander blir slengt ut på nettet, så er diskusjonen ute på avveie. Dette er et tema som fortjener en dypere forklaring.

Jeg er ute etter å lete etter det som kan være til hjelp, og når jeg får høre at jeg kan laste meg selv for at jeg ble svindlet, så gjør det ting bare verre.

 

Ofre for svindel må tas på alvor

Noe jeg vil legge stor vekt på, er at det som skjer med en som blir svindlet er svært alvorlig. Det skaper så mange vonde følelser at det blir nesten uutholdelig å stå i all smerten som oppstår. Jeg tenkte på et tidspunkt at dette orker jeg bare ikke, og at jeg ikke ville makte å leve videre med så mye gjeld på mine skuldre. Jeg ville aldri ha gått til det skrittet og forlate verden, men jeg tenkte tanken.

Det er viktig at media forstår at det oppstår mange konsekvenser av å bli svindlet. Det er to faktorer å ta hensyn til her. Det ene er at vi opplever et tap av penger og noen også økonomisk ruin. Det andre er at vi mister noen vi trodde var vår store kjærlighet, som fører til sorg. Vi sliter med begge disse faktorene og det er tungt å være i dette. Hele vår verden blir snudd opp ned på kort tid og det er mye nytt å forholde seg til.

Vi har også lett for å skylde det som skjedde på oss selv. Når vi får høre at vi kan skylde på oss selv, så har vi allerede gjort det. Vi er så fulle av selvkritikk og vi føler oss så dumme og skamfulle at når vi hører det fra andre så blir det dobbelt så ille. Det legger en tyngre bør på oss og er ikke til hjelp snarere gjør det bare ting mye verre for oss.

 

Allikevel kan jeg ikke frita meg selv for alt ansvar

For meg så blir det for enkelt å gå ut i media og skylde mine handlinger bare på svindlerne og frita meg selv for ansvar. Naturligvis det de gjør er galt, de utnytter mennesker for sin egen profitt. Det er soleklart og kan ikke diskuteres. Det jeg snakker om er at det er viktig å selv ta et ansvar for det som faktisk skjedde.

For meg er det viktig å tenke på hva jeg gjorde som gjorde at min tilværelse faktisk ble til det verre. Hvis ikke jeg hadde gått inn i relasjonen med svindleren så ville jeg ikke ha kommet inn i denne situasjonen i det hele tatt. Det jeg vet er at jeg ikke vil bli et offer igjen for svindel. Så målet mitt er å ikke havne i samme situasjon igjen og da må jeg ta ansvar for det som skjedde. For ved å ta ansvar er jeg ikke offer lenger.

Jeg mener at når jeg fritar meg selv for å ta ansvar for det som skjedde vil jeg forbli i offerrollen, og det vil jeg ikke. Jeg vil ikke være et offer for andres profitt og vinning. Jeg mener at hvis jeg fortsetter å føle meg som et offer og insisterer på at ikke noe av dette er min feil, vil jeg fortsette å være i offerrollen. Da står jeg også i fare for å ende som et offer igjen i en annen lignende situasjon.

 

Hva kan jeg gjøre for å få kontrollen tilbake?

For meg er det viktig å ta tak i dette slik at jeg kan føle at jeg har kontroll på livet mitt, for jeg vil ikke være redd for at det skal skje igjen. Jeg har alltid hatt et problem med grensesetting og etter at jeg ble svindlet har jeg skjønt at det har mye med det å gjøre. Jeg tror det er der jeg må begynne, å ta tak i det selv på et personlig plan.

Vi som blir svindlet trenger å lære noe om oss selv som gjør at vi ikke havner i sånne situasjoner igjen. Samtidig er det også viktig å belyse problematikken i  media gjentatte ganger og over tid slik at vi opplyser andre som står i fare for å bli et offer om temaet. Jeg sier dermed ikke at vi kan legge all skyld på offeret, for jeg mener at det er en avsporing. Og vi må ikke glemme at det er kyniske kriminelle som utnytter personer der ute for sin egen profitt og vinning.

 

Husk at du som blir svindlet trenger tid til å bearbeide sorg

Vi som blir svindlet sitter ofte igjen med mange vonde følelser som kan være sorg, sinne, depresjon, angst og dette må tas tak i. Jeg oppdaget en bok som Kristian S. Nibe har skrevet. Den heter: «Reconnect to your core.»

Den vil jeg anbefale deg å ta en titt på. Det er en lettlest selvhjelpsbok som hjelper personer som sliter med angst, stress og utbrenthet og som ønsker seg en bedre og symptomfri tilværelse fylt med indre ro, energi, og selvtillit.

Du kan lese mer om den boken ved å trykke på linken under:

https://oslo-psykologene.no/tap-og-sorg/symptomer-pa-sorg

Jeg vil også anbefale deg å ta godt vare på deg selv. Ikke straff deg selv på grunn av det du gjorde. Det er underliggende årsaker til at det ble som det ble. Det kan være ting du har opplevd i barndommen din som du ikke har fått bearbeidet. Ta tak i det nå! Oppsøk en terapeut eller gode venner og snakk om opplevelsen. Ikke la det ligge og ulme inni deg og ete deg opp innenfra. Du blir sjuk av det og du står i fare for å utvikle depresjon og PTSD.

 

Vær oppmerksom når du er på nettet! Vær kritisk! Still spørsmål!

I vår moderne verden er vi på nett hele tiden og muligheten for å bli svindlet er ganske høy. Det er også veldig mye informasjon vi kommer i kontakt med og det er ikke alltid lett å skille på hva som er bra for oss og det som er mindre bra for oss. Alt skjer så fort at vi trenger virkelig å holde tunga rett i munnen for å ta riktige avgjørelser til enhver tid. Så vær kritisk til det du leser! Hvis du får en dårlig magefølelse på personer du kommer i kontakt med, så er det en grunn for det. Da er det noe som ikke stemmer. Still kritiske spørsmål og hvis svarene skurrer så styr unna!

Hvis det er noe som treffer deg i dette innlegget så skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet under. Du kan også ta kontakt med meg og dele dine opplevelser. Jeg har taushetsplikt! Det finnes et kontaktskjema på siden min.

 

 

 

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.