Hvordan oppleves det å bli svindlet?

Det er en grunn for at det er så mange mørketall i forhold til dating svindel. Det er mange som føler på så mye skam, at de holder ikke ut å fortelle dette til andre. Det er et veldig ladet spørsmål og ikke lett å svare på, fordi det bringer frem så mye sårhet og vonde følelser.  De ble glad i en person som de trodde de kunne stole helt og fullt på. Så når det viser seg at personen ikke elsker dem allikevel, men kun hadde kontakt for å lure penger ut av dem så faller de både hardt og dypt.

David Joe Holley presenterer seg for meg

Jeg vil fortelle om min historie fra starten, og så vil jeg senere i innlegget snakke om hvordan det oppleves å bli svindlet.

Jeg husker godt den dagen jeg fikk kontakt med min svindler. Han presenterte seg som David Joe Holley, en amerikansk soldat som tjenestegjorde i Damaskus, Syria. Han fortalte om sine foreldre, som begge var døde og presenterte i detalj hele sin karriere i den amerikanske hæren. Det var kanskje derfor han føltes så troverdig på meg, fordi det var så mange konkrete detaljer. Han fortalte så at han hadde mistet sin kone i kreft for sju år siden og var nå på søken etter en ny partner. Han ønsket å flytte til Norge og ta med seg sin datter på 16 år.

Etter veldig kort tid fortalte han at han var forelsket i meg og ville gifte seg med meg. Jeg syntes det gikk litt fort i svingene, men ble smittet av hans entusiasme og snart var jeg også forelsket i han. Jeg ble etterhvert veldig knyttet til han gjennom hans måte å overvelde meg med kjærlighetserklæringer i hverte eneste brev han sendte meg som var hver dag. Det opplevdes både intenst og sterkt. Jeg følte meg veldig elsket og satt pris på, som var veldig nytt og annerledes for meg.

Han vil sende en pakke med gullbarrer til meg i Norge

Da han fortalte om pakken han ville sende til meg i Norge ble jeg først overrasket, men jeg syntes også det var spennende. Det var masse gullbarrer i pakken som han hadde fått av en sjeik som takk for at han hadde reddet han fra Talibaner. Jeg opplevde livet mitt som kjedelig og forutsigbart og litt spenning i hverdagen var velkomment. Han hyret en diplomat som skulle ta med seg pakken til Norge fra Ghana flyplass. Det var da spenningen rundt dette skulle ta en ny retning. Jeg fikk en mail fra diplomaten om at han trengte penger til nye frimerker. Da hadde jeg mailet og chattet med David så og si hver eneste dag og kveld i tre uker. Jeg følte tillit til han og var svært åpen følelsesmessig i forhold til han.

Jeg føler meg ansvarlig for å hjelpe han

Derfor ble det svært vanskelig å si nei til å hjelpe han da han spurte om hjelp til å betale frimerker, selv om jeg i utgangspunktet ikke ønsket å gjøre det. Det var noe med måten han snakket med meg på som gjorde at jeg følte dette var noe jeg måtte gjøre. Det han blant annet gjorde var å kalle meg for konen sin. Det var det som gjorde at jeg følte meg ansvarlig for det som skjedde med pakken. Siden han var på et oppdrag da dette skjedde, måtte jeg ordne opp i dette. Han kom etterhvert tilbake og jeg hadde fortsatt ikke sendt penger for pakken. Jeg sa han kunne betale for dette selv, men da sa han at bankkontoen hans var fryst.

Han spør om enda mere penger og jeg får sjokk da han forteller hvor mye

Det endte med at jeg sendte rundt 50 000 kroner pluss hotellutgifter til diplomaten. Det gikk kanskje en uke så sendte diplomaten enda en mail og spurte da om penger til skatt og avgifter for pakken. Summen var nå på 300 000 kroner. Jeg fikk sjokk. Enda en gang gikk jeg med på å legge ut for han, men ombestemte meg noen dager etterpå. Det som skjedde da var at David ble veldig skuffet over meg, og visste ikke hva han skulle gjøre. Jeg følte jeg sviktet han, derfor gikk jeg med på å sende disse pengene også.

Jeg begynner å tvile på han

Det skulle gå noen uker til og han ba igjen om penger. Denne gangen var det 250 000 kroner, som jeg nektet å sende. Jeg hadde ikke muligheter til å låne mere, og det var ikke aktuelt å spørre familie og venner, selv om han ba meg om det. Siste gangen han ba om penger var til flybillet. Hans avreise til Norge var blitt forsinket hele tiden, men nå var det helt sikkert at han ville komme. På denne tiden var jeg usikker på om jeg var blitt svindlet eller om jeg virkelig kunne stole på at han ville komme.

Noen forteller meg at jeg er blitt svindlet – det gjør fryktelig vondt

Etter at han hadde bedt meg om 250 000 kroner snakket jeg med noen, som fortalte at jeg var blitt svindlet. Jeg gråt øynene ut av meg og forstod at jeg hadde fått masse gjeld jeg ville bruke lang tid på å betale tilbake. Først så var skamfølelsen veldig framtredende i meg. Jeg greidde ikke å dele dette med min familie en gang. Det var vondt å ha blitt lurt og brukt og utnyttet og det satt veldig dypt i meg. Det gjorde forferdelig vondt, så vondt at jeg slet med å stå i det. Tanken på byrden ved å plutselig å ha så mye gjeld var overveldende. Det var nesten ikke til å holde ut.

Jeg følte også på et enormt svik fra mannen som jeg stolte blindt på i mange måneder. Jeg stolte på han og trodde virkelig at jeg og han hadde en fremtid sammen. Så viste det seg at alt sammen bare var løgn og bedrag fra ende til annen.

Er det for godt til å være sant er det som regel for godt til å være sant

Jeg trodde jo at denne opplevelsen skulle gi meg en partner som elsket meg over alt på jord, og i tillegg så var det spennende med pakken med gullbarrer. Det er noe som heter: Er det for godt til å være sant, så er det som regel for godt til å være sant. Det stemte veldig godt i dette tilfellet. Jeg ble manipulert av en mann som kalte seg for David Joe Holley, men mest sannsynlig er det en kriminell organisjasjon i Ghana som stod for dette.

Jeg føler sorg over å ha mistet noe

Det er ikke bare pengene som føles tyngende. Det er også sorgen over å miste noe. Og jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle det for David var jo bare en oppdiktet person som ble brukt for å lure meg. Det er noen som heter David Joe Holley, men historien om han er det personene i den kriminelle organisasjonen som har diktet opp for å bruke for å svindle mennesker som meg med. Den personen jeg forelsket meg i finnes jo ikke, men allikevel er det en reel sorg jeg føler inni meg.

Jeg blir dratt inn i det igjen

Etter å ha bestemt meg for å avslutte kontakten med han, greidde jeg ikke å gjøre det allikevel. Jeg kjente at jeg følelsesmessig ikke var helt ute av det. Jeg var også redd for at hvis jeg avsluttet kontakten med han, såv ville jeg ikke ha noen som helst kontroll på han. Jeg hadde bedt han om å betale meg tilbake når han kom ut fra Damaskus, og han skulle si ifra når han gjorde det. Så skulle han sende pengene han skyldte til meg. Men hvordan kunne jeg vite at han virkelig ville gjøre det? Jeg kunne ikke det. Jeg kunne heller ikke vite om han virkelig ville komme til meg.

Jeg betaler for det jeg tror er flybilletten hans

Jeg tenkte at da han fortalte at han helt sikkert ville komme til meg, det hadde han ikke gjort før, så bestemte jeg meg for å stole på han igjen. Så jeg sendte han 50 000 kroner for flybilletten. Det var jo veldig mye penger igjen og jeg kranglet med han om det. Men det endte med at jeg sendte han disse pengene. Han kom ikke, og han sendte en melding på Skype om at det var på grunn av bruk av kjemiske våpen i Damaskus. Jeg var skeptisk, men siden det var akkurat det som skjedde på den tiden i Damaskus gav jeg han enda en sjanse til.

Da han fortsatt ikke kom etter en uke, var jeg følelsesmessig ute av det. Og det skjedde etter å ha sjekket  email adressen hans på nettet. Der oppdaget jeg adressen hans på en dating svindel side, hvor han var blitt rapportert av flere kvinner. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke hadde kommet på å gjort dette tidligere. Da hadde jeg spart meg selv for mye bryderi.

Jeg går inn i en ny sorgperiode

Alle følelsene jeg kjente på den første gangen jeg trodde jeg var blitt svindlet kom nå tilbake med fullt trykk. men også en følelse av lettelse kom over meg. Det var godt å vite at han ikke hadde noen slags påvirkningskraft på meg lenger. Jeg begynte å føle meg trygg.

Jeg gikk inn i en sorgperiode som denne gangen skulle vare over lengre tid. Jeg var heldigvis helt ute av det følelsesmessig, så de to gangene han prøvde å få kontakt med meg etter dette, så greidde jeg å ikke gå inn i det igjen. Den ene gangen fortalte han at han hadde bestilt flybillett til Norge. Datoen var den 15. juni og det var hele 1,5 måned å vente på han. Jeg tenker at han prøvde å dra meg inn i samtalen igjen for å prøve å narre enda mere penger ut av meg. Men da hadde jeg skjønt opplegget og visste om planene hans.

Det nytter ikke å gråte over spilt melk, er det noe som heter

Det var godt å være ute av dette, men jeg følte også på masse sinne både i forhold til meg selv og til David, eller hvem det nå måtte være som lurte meg så ettertrykkelig. Så det var masse negative følelser å forholde seg til i etterkant. Men jeg bestemte meg for å bearbeide disse følelsene og heller lære av mine feil. Jeg har også grått mye og latt følelsene få fritt spillerom. Jeg tror det er veien til helbredelse.

Jeg vil ikke la denne opplevelsen ødelegge meg

Samtidig har jeg innrømmet mine feil, at jeg faktisk var dum nok til å la meg lure og akseptert hva jeg gjorde mot meg selv. Jeg har lovet meg selv at for resten av mitt liv så skal jeg ivareta meg selv på en måte som gjør at jeg føler meg både trygg og ivaretatt. For selv om denne hendelsen er noe jeg godt kunne vært foruten, så har jeg blitt sterkere i ettertid og føler meg i dag sikker på at noe som dette aldri vil skje igjen. For nå er det meg som kontroller livet mitt.

Ta tilbake kontrollen over ditt liv ved å snakke om det som skjedde

Forskning viser at det er mange som blir svindlet som ikke deler denne opplevelsen med andre og ender opp med å få alvorlige lidelser som depresjon og PTSD (posttraumatisk stresslidelse). Jeg vet det er mange som ikke makter å snakke om dette, på grunn av skammen over å ha blitt lurt. Jeg vet at dette ikke er enkelt, men jeg vil så gjerne få deg som ikke greier å dele dette til å forstå, at dette ødelegger deg innenfra. Det vil gjøre at du vil få problemer med å stole på både deg selv og andre i fremtiden. Det vil gjøre at du blir redd for å gjøre den samme feilen igjen, fordi du ikke helt greier å stole på deg selv.

Så jeg vil inspirere deg til å ta kontakt med meg eller med noen andre som du stoler på og fortelle om opplevelsen din. Ikke la dette ødelegge for deg resten av ditt liv. Det finnes mennesker ute der som vil hjelpe deg. Jeg har troen på at dette får du til. La min historie bli en inspirasjon for deg til å gjøre noe med dette.

 

 

 

 

 

 

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.