Hvordan overleve etter å ha blitt svindlet?

Jeg tenker det er to aspekter som er viktig i denne sammenhengen, det psykologiske aspektet og det økonomiske aspektet. I dette innlegget vil jeg først og fremst ta opp det psykologiske aspektet ved dette temaet. Når det gjelder det økonomiske aspektet så vil jeg anbefale at du tar kontakt med en gjeldsrådgiver så fort som mulig, hvis du har fått økonomiske problemer på grunn av dette. Jeg har informasjon om dette på «support» siden min.

Det psykologiske aspektet ved temaet

Dette er et veldig interessant tema som jeg opplever å være i akkurat nå. Det er ikke lenge siden jeg fant ut at jeg var blitt svindlet, faktisk bare noen uker. Så jeg har fortsatt ikke kommet meg helt etter denne hendelsen. Spøsrmålet er om jeg noen gang vil gjøre det, og det har jeg faktisk troen på at jeg vil. Jeg vil alltid ha opplevelsen i meg, men jeg kan leve med det. Det er det jeg mener. Jeg har valgt å lage en nettside om dette og være åpen om det som skjedde med meg. Jeg tror at gjennom å være åpen og sann om hendelsen vil nettopp sannheten sette meg fri.

           «Kan det være at dating svindel og

             generelt det å bli lurt er tabubelagt

                               i vårt samfunn?»

Jeg vet at det er mange som enten er blitt utsatt for svindel eller er blitt svindlet for penger som gjør akkurat det motsatte av det jeg gjør. Jeg vil stille spørsmål om denne tematikken rundt dating svindel eller generelt det å bli lurt er tabubelagt i vårt samfunn og som gjør at det blir vanskeligere å være åpen om problemet og erfaringene rundt dette. Jeg tror så absolutt at det er en sammenheng med det, pluss at jeg også har funnet ut at veldig mange opplever å ikke bli støttet av sin familie. Det kan føre til at skamfølelsen av å ha blitt lurt bare forsterkes, og spesielt hvis man ikke snakker om dette og deler historien sin med andre.

Psylologiske påvirkninger av å ha blitt svindlet:

Da jeg ble svindlet gikk jeg gjennom en god del negative følelser, som var depresjon, skyld, skam, flauhet, sinnne og frykt. Jeg følte meg også ekstremt dum og jeg benektet det som skjedde med meg. Det jeg følte før penger kom inn i bildet var noe helt annet. Jeg gledet meg over å ha fått kontakt med en mann som var så romantisk av seg og som så ut til å passe meg på alle måter. Jeg så frem til de kjærlighetsfylte mailene hans og nøt å lese dem. Jeg så frem til å chatte med han hver eneste kveld.

Dynamikken endret seg etter at jeg sendte penger til han

Men da jeg hadde sendt penger til han forandret denne dynamikken seg, spesielt etter at jeg hadde sendt han den største summen av penger. Jeg ble plutselig fryktelig redd for at han skulle dø i Damaskus og etterlate meg med både gjeld og kjærlighetssorg. Han fortalte meg at han var en amerikansk soldat som tjenestegjorde i Damaskus, Syria. Så det var helt rasjonelt av meg å være redd for at han skulle dø. Jeg ble også redd for at jeg var blitt lurt av han og ville sitte igjen med gjeld. Det ble så mye å være redd for.

Da han hadde bedt meg enda en gang om hjelp med en stor sum penger nektet jeg å innfri ønsket hans. Jeg hadde ikke mulighet til å låne mere penger. Hvis jeg hadde gått med på det hadde jeg måtte spurt min familie og venner om hjelp. Summen var på hele 250 000 kroner. Jeg ville aldri ha utsatt min familie og venner for noe sånt, derfor sa jeg nei til dette. Etter denne hendelsen begynte jeg å stille spørsmålstegn i forhold til det som skjedde. Jeg ble mere kritisk. Jeg opplevde også å gå helt ned i kjelleren på grunn av byrden ved å ha så mye gjeld. På dette stadiet hadde jeg to lån, et på 50 000 kroner og et på 280 000 kroner, som jeg ikke hadde råd til å ha.

Hva skal jeg tro? Er jeg blitt svindlet? Jeg tynges av gjelden jeg har pådratt meg

Min svindler fortalte meg hele tiden at han aldri ville svikte meg, at han aldri ville ta meg for gitt og at han var veldig takknemlig for hjelpen jeg hadde gitt han. Så fort han kom til Norge ville han betale hele gjelden. Men på dette stadiet begynte jeg å tvile på at dette noen gang ville skje, for hans reise til Norge ble forsinket gang på gang. Jeg snakket med andre om dette og de mente jeg var blitt svindlet og jeg ble deprimert. Det var fryktelig tungt å bære både det jeg hadde gjort mot meg selv og tanken på alle de pengene jeg hadde lånt.

Jeg greidde ikke å se noe positivt i dette og kjente på følelser av å gi opp, fordi det ble for overveldende for meg. Jeg fikk også en følelse av at dette holder jeg ikke ut. Jeg ville aldri ha gått til det skrittet å forlate verden, men jeg skal innrømme at jeg var inne på tanken. Jeg ble ekstremt stresset av hele situasjonen og kunne ligge lenge utover natten og bekymre meg. Det som etter hvert skulle bli av betydning for meg var at jeg begynte å tenke annerledes rundt situasjonen. Jeg tenkte at hvis dette skulle gå helt galt, ville jeg bruke min historie til noe nyttig og hjelpe andre.

             «Aksept av situasjonen og

                       ansvarliggjøring

                    er veien ut av uføret»

For meg var det skiftet i mine tanker som ble redningen for meg. Jeg nektet å se på meg selv som et offer og tok ansvar for mine handlinger. Det var kanskje noen som hadde manipulert meg og lurt meg inn i noe jeg i starten trodde var bra for meg, men samtidig er det meg som sitter igjen med gjelden. Jeg kan ikke si til samfunnet at det er svindlerens feil og at det er hans ansvar å betale meg tilbake, for slik er jo ikke verden. Han stjal fra meg, men det er jeg som sitter igjen med ansvaret for å betale dette tilbake.

Spør deg selv: Hva er det som hjelper?

Det føles urettferdig at jeg må bruke mange år på å betale tilbake noe jeg faktisk ikke får gleden av i det hele tatt. Og hver eneste gang jeg ser i banken vil jeg bli minnet om det jeg engang gjorde og ble utsatt for. Men det hjelper ikke å tenke slik. Jeg blir bare mer deprimert av sånne tanker. Så jeg spør meg selv: Hva er det som hjelper? For meg hjelper det å dele min historie med andre og samtidig være en ressurs som kan hjelpe andre til å ta bedre valg for dem selv. Det hjelper å lage en plan for hvordan jeg skal betale dette tilbake for det gjør meg trygg. Jeg syns det er viktig å akseptere at det har skjedd, og samtidig være klar på at det aldri skal skje igjen.

Det som ikke hjelper er å ikke snakke om dette. Jeg vet at mørketallene er store når det gjelder dating svindel, fordi det er så mye skam forbundet til dette. Jeg skjønner det veldig godt. Samtidig så vil jeg oppfordre deg som sliter med å være åpen om dette og ta kontakt med meg eller noen andre du føler du kan stole på. Det kan hjelpe å snakke med noen som har vært gjennom det samme som deg og jeg har hundre prosent taushetsplikt. Jeg vil aldri dømme deg for det du har gjort.

Så hvordan overlever du etter å ha blitt svindlet?

Jeg mener at det er spesielt to faktorer som er viktig her. Det ene er å finne støtte i noen og det andre er å tenke over hva som hjelper deg. Spør deg selv om du har støtten du trenger for å stå i dette, og hva som kan hjelpe deg i hverdagen.

Jeg oppfordrer deg til å snakke om opplevelsen med noen du stoler på og som er glad i deg og som kan støtte deg. Jeg deltok på et kurs en helg etter at jeg hadde avsluttet kontakten med svindleren, som betydde mye for meg. Det var en helg hvor jeg kunne sette ord på det jeg hadde opplevd og bearbeide hendelsen. For meg var det livsviktig. Jeg vil tro at noen av dere vil trenge profesjonell hjelp til å bearbeide dette. Ikke gå i den fellen å tro at dette ikke er så alvorlig for det er det. Det er veldig alvorlig og du trenger hjelp på en eller annen måte. Finn ut hva som passer best for deg. For noen hjelper det å skrive om opplevelsen. Jeg har dagbok som jeg skriver ned alle følelsene mine i. Det hjelper meg veldig.

Jeg føler også at det som hjelper er å tenke positivt og optimistisk om fremtiden. Jeg bestemte meg for at denne opplevelsen skulle være noe jeg lærte av og som jeg kunne vokse på. I dag føler jeg meg sterk og jeg har mål for hvordan resten av livet mitt skal bli. Hendelsen har ført til at jeg er mere klar på hva jeg vil ha ut av livet.  Jeg vet jeg skal greie å leve med dette for jeg står jo i det nå med begge beina godt plantet i moder jord. Det er noe som heter: Det er ikke hvordan du har det som betyr mest. Det er hvordan du tar det. Og det har jeg veldig troen på i dag. En annen ting er at du tror kanskje ikke du er så sterk og at dette greier du ikke. Men det tror jeg ikke noe på. Du er sterkere enn du tror, men du må gi deg selv lov til å tro det.

Ta kontakt hvis du ønsker å drøfte dette med meg, eller om du bare vil snakke og dele opplevelser. Jeg har en kontaktside her på nettet. Jeg er her for deg. Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet om hva du opplever.

 

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.