6 gode grunner for hvorfor du aldri skal snakke ned deg selv

Kjærlighetssvindel er ekstreme greier. Det vet alle som har blitt utsatt for det, og spesielt for dem som både forelsket seg i den mannen/kvinnen som de hadde kontakt med og mistet masse penger. Selv har jeg vært i media med dette, i nettavisen og i Norsk Ukeblad og virkelig kjent på hva som rører seg av tanker der ute i samfunnet.

Jeg kjenner jeg blir litt satt ut noen ganger av hvor mye fordømmelser som finnes der ute. Jeg kan ikke med hånden på hjertet forstå hvorfor personer som ikke forstår hva de snakker om, som aldri har vært utsatt for noe lignende selv, kan uttale seg så krast om et tema som de ikke vet noe om.

Det er kanskje den naive siden av meg som kommer frem her, for jeg er fremdeles både godtroende og naiv etter kjærlighetssvindelen. Jeg vil nok alltid tro det beste om folk til det motsattte er bevist. Samtidig så har jeg såpass mye bakkekontakt og fornuft, at jeg aldri vil bli utnyttet så grovt som jeg ble. Jeg har også så mye kjærlighet for meg selv, at jeg aldri vil la noen gjøre meg noe vondt igjen.

Og jeg mener helt bestemt at veien å gå etter en kjærlighetssvindel er gjennom å bearbeide skam- og skyldfølelsen du har i deg, og se deg selv som et menneske som kanskje gjorde en feil og fikk betale dyrt for det, men at det faktisk er menneskelig å feile, og det er noe som vi alle gjør. Vi har alle våre utfordringer i livet, noen har tyngre bører å bære, andre lettere bører, men vi må alle være en del av livet uansett hva det måtte bringe oss.

Jeg vil gi deg noen gode argumenter for hvorfor du aldri skal snakke ned deg selv.

Nr. 1

  • Når du snakker ned deg selv vil du aldri oppdage alle de fine kvalitetene du har i deg.

Hvis du hele tiden bare fokuserer på feilene dine, altså du falt for en mann/kvinne som utnyttet din sjenerøsitet, og som gjorde at du opplevde flere tap. Noen får en sterk kjærlighetssorg i kjølvannet av en svindel, og mange mister penger og eiendeler. Hva sier det om deg? Hva tenker du? Selv om du kanskje var både godtroende og naiv, så er ikke det dårlige personlige kvaliteter. De er tvert imot fine egenskaper som mange setter pris på.

Sjenerøsitet er også en fin egenskap. Du ga villig av deg selv, og det kan fortsatt være noe du kan sette pris på å være. Det trengs bare en endring i måten du tenker på. Man må også være sjenerøs på vegne av seg selv.

Jeg mener det er viktig å være litt naiv, for det gjør deg mere openminded i forhold til mennesker. Det gjør at du også føler deg mere sårbar, og for meg er det viktig å kunne være det. Jeg vil ikke bli til en person som ikke tør å åpne meg for andre, eller isolere meg fordi jeg blir redd for å bli avvist. Da vil jeg stivne og ikke vokse som menneske, og det vil også gjøre meg mere ensom.

Hvis du lar andre komme inn på deg, og lar være å forsvare dine handlinger, vil du se at de også har sine utfordringer som de strir med og får muligheten til å åpne seg for deg, fordi du har gitt dem den muligheten. Vi kan heller ikke bli så redd for å gjøre feil igjen, at vi murer oss inne i oss selv.

Nr. 2

  • Når du snakker ned deg selv vil også andre snakke ned deg

Jeg har hatt gode opplevelser med å være helt åpen i forhold til det jeg opplevde ved å dele historien med hele Norge. Helt siden jeg bestemte meg for å lage en nettside og hjelpe andre svindel ofre, har jeg også samtidig lovet meg selv å ikke snakke ned meg selv. Det har gjort at jeg faktisk ikke lar andre gjøre det, dvs jeg forsvarer ikke mine handlinger, men jeg sier klart fra hva jeg har rett til å gjøre.

For selv om jeg har gjort feil her, så betyr ikke det at jeg fortjener å bli straffet av samfunnet for dette og det gjør ikke du heller. Det var en klok mann som sa til meg:

Skal du først drite deg ut, så gjør det med overbevisning og mot og hevet hode. 

Stå i deg selv, være stolt av deg selv, du er ikke den eneste som har driti på draget.

Nr. 3

  • Når du snakker ned deg selv vil du forbli låst i negative tanker om deg selv og bli redd for hva fremtiden vil bringe deg

Negative tanker om deg selv vil bare bringe flere negative tanker om deg selv og du vil forbli i en ond sirkel av selvbeibreidelser og forakt for deg selv og det du gjorde. Det kan også føre til at du isolerer deg, og det er ikke bra for hverken helsa di eller humøret ditt eller noe. Gi deg selv muligheten til å se på deg selv med andre øyne. Spør gode venner om hva de liker med deg, hva de setter pris på hos deg og hva som gjør deg unik. For vi er alle unike på hver vår måte, også du, selv om du har vondt for å tro på akkurat dette.

Nr. 4

  • Når du snakker ned deg selv vil du aldri være i stand til å se alle mulighetene der fremme

Selv om vi har fått nye utfordringer i livet vårt, så betyr ikke det at livet er slutt for det. Jeg vet at det er flere som velger å avslutte livet sitt etter å ha opplevd kjærlighetssvindel, og jeg dømmer ikke noen for å gjøre det. Men jeg opplever det som veldig trist og leit. Jeg kan forstå det, og jeg følte selv på disse tankene da jeg opplevde kjærlighetssvindelen.

Jeg er derimot glad for at jeg valgte å leve videre med meg selv og det jeg hadde gjort. Det har vært ekstremt tøft det også, men jeg kunne ikke valgt annerledes. Jeg ønsker å utnytte det jeg gjorde på en måte som jeg lærer av. Når jeg tenker sånn er jeg i stand til å se på muligheter fremover, og ikke la meg bli overveldet av alle utfordringene som jeg daglig er omringet av. Det har også gitt meg styrke og mot til å stå i meg selv, og jeg føler meg som et tre med solid stamme og røtter som får masse kjærlighet og omsorg. Jeg vil også det beste for deg.

Det er slik at når du får tak i styrken i deg selv, så vil du takle utfordringene du har på en helt annen måte. Du vil heller ikke bry deg så mye om hvordan andre tenker om deg, fordi du vet at de som dømmer deg er veldig kritiske til andre fordi de er kritiske til seg selv.

For mange er det derimot mye lettere å bebreide andre når de gjør feil enn å se hva som foregår på sin egen innside. Når de fokuserer på andre, så slipper de faktisk å gjøre noe med seg selv. Jeg syns det er feigt, og en handling som ikke henger på greip for de vet jo heller ikke hva de snakker om. Kjærlighetssvindel er det bare de som har opplevd som kan forstå, og ikke noen andre.

Nr. 5

  • Når du snakker ned deg selv mister du muligheten til å se det som faktisk er bra i livet ditt

Jeg har lært meg å være takknemlig for alt jeg har i livet mitt, og spesielt etter kjærlighetssvindelen. Disse følelsene gir meg noe som er både nærende og godt, og minner meg om at livet ikke bare er utfordringer og pes. Jeg har et sted å bo, jeg har mat på bordet hver eneste dag, jeg har føtter å gå med og et hode som fungerer til å tenke med. Jeg har gode venner som bryr seg om meg, og jeg har en familie som støtter meg i alt jeg gjør.

Hva er du takknemlig for i livet ditt? Prøv å legge fra deg det som er vondt for et lite øyeblikk og gå inn i deg selv. Skriv ned alt du føler er bra i livet ditt. Kanskje det er jobben din som gir deg masse glede eller gode kollegaer, eller kanskje du har en hage som gir deg vakre blomster. Alle har noe de kan være takknemlig for, også deg. Jeg garanterer deg at dette kan gi deg noe som kanskje kan vekke deg litt. Jeg håper det vil bli en aha-opplevelse for deg, for det fortjener du.

Nr. 6

  • Når du snakker ned deg selv vil du forbli et offer

Når du velger å snakke ned deg selv, så vil du alltid forbli et offer og aldri komme deg ut av offer-rollen. Det er masse goder og fordeler du kan få ved å velge dette, som at andre syns synd på deg, og du får masse medlidenhet og oppmerksomhet. Men jeg mener at fordelene ved å gå ut av offer-rollen er mye bedre for deg. Jeg har skrevet et innlegg om akkurat dette

Du kan klikke på linken under for å lese den. Ta en kikk og se hvordan du kan endre din situasjon til det bedre.

Hvordan komme seg ut av offer-rollen?

Hvordan tenker du om disse 6 gode grunnene til å ikke snakke ned deg selv? Er det noe du kan tenke deg å bruke i hverdagen din? Kanskje du allerede gjør det. Jeg vil veldig gjerne høre fra deg uansett i kommentarfeltet under.

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

2 Responses

  1. Marit Reiertsen sier:

    Interessant og nyttig lesning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.