Hvordan komme seg ut av offer-rollen

Å bli svindlet av en person du trodde var din store kjærlighet kan oppleves som et enormt svik og føre til mange konsekvenser i livet ditt, både personlige og økonomiske. De som også opplever å bli svindlet blir sett på som svindelofre.

I en artikkel fra lysefjorden-aktivitetssenter.no nevner de blant annet dette:

«I løpet av livet vil noen av oss oppleve å være et «ekte» offer. Hvis du blir ranet, voldtatt eller kjørt ned av en fyllekjører, er du definitivt et offer for en periode. når den perioden er over, er opp til den enkelte ut i fra hva han/hun velger å gjøre og hvordan han/hun velger å forholde seg til det som skjedde. Så vi kan ikke velge når vi skal være et offer, men vi kan selv velge når vi ønsker oss ut av rollen.

Her blir det nevnt voldtekt og fyllekjøring, men dating svindel er også i samme kategori. Jeg syns det som nevnes her er interessant, og jeg er helt enig i at vi kan selv velge når vi ønsker oss ut av rollen. Noen av dere vil kanskje spørre om det virkelig er mulig å bare gjøre et valg til å komme seg ut av offer-rollen, hvilket er helt forståelig.

 

Gi deg selv lov til å sørge over tapet av både kjæreste og penger

Sliter man med både skam- sorg- og skyldfølelse etter svindelen, så er det ikke lett å tenke at man noen gang kommer ut av dette. Det føles som om ingenting noen gang vil bli bra igjen, og man ligger nede ute av stand til å gjøre noe konstruktivt for en selv. Jeg tror det er viktig å gi seg selv lov til å sørge over tapet av både kjæreste og penger, for det er en måte å fortelle en selv på at man faktisk betyr noe, at man har en verdi, at ens egne tanker og følelser er viktige for en selv.

Det er når man bare stenger inne vonde følelser og fortsetter å skamme seg over det man opplevde, at man risikerer å bli sittende fast. Dette kan igjen føre til depresjon og PTSD og er ikke sunt for en selv på sikt.

 

Jeg er opptatt av selvhelbredelse, som for meg betyr å evne å ivareta en selv og sin egen helbred, ved å gi seg selv masse kjærlighet og god oppmerksomhet. Ja, du ble svindlet og ja, du stolte på en person som sviktet deg og ja, du fortjener allikevel å bli ivaretatt og elsket for den du er. Du er viktig for deg selv. Du er den som kan helbrede deg selv, ved å tro at selv om du gikk igjennom denne fryktelige opplevelsen så er ikke livet over for det.

 

Tenk over hva som skjedde da du ble svindlet. 

I samme artikkel fra lysefjorden-aktivitetssenter.no står det videre:

«Når vi er i offerrollen gir vi fra oss vår egen styrke og makt til andre mennesker. Det blir deres skyld at du har det slik du har det. Og når du har gitt fra deg din personlige makt, blir du maktesløs. Du ser ikke mulighetene du har til å gjøre noe med situasjonen. Og det er heller ingen vits i å gjøre noe, for det er den/de andre som sitter med makten til å gjøre noe, og du må bare ta imot det de kommer med. Det er ingen vits i å gjøre noe, for det er den/de andre som sitter med makten til å gjøre noe, og du må bare ta imot det de kommer med. Du legger på en måte ditt liv i andres hender. Og du mottar maktesløst det som kommer.»

 

Svindelen ble en tankevekker for meg

Jeg fikk en veldig aha-opplevelse da jeg var ute av svindelen, dvs da jeg oppdaget at jeg ble svindlet og greidde å bryte kontakten med min svindler. Jeg hadde på en måte vært i en boble hvor ingenting annet eksisterte enn det som skjedde mellom min svindler og meg. Det var som et dårlig oppført teaterstykke hvor han var regissøren, og jeg var en dukke med tråder som han kunne styre akkurat hvor han ville. Han hadde fullstendig kontroll over meg. Jeg følte meg totalt maktesløs, og selv om jeg ønsket å komme meg ut av det, så greidde jeg det ikke.

For meg ble det en tankevekkende opplevelse, og jeg bestemte meg veldig tidlig for at jeg aldri skulle komme i lignende situasjoner igjen. Jeg skjønte også at jeg hele mitt liv hadde oppført meg som et offer i mange situasjoner og det hadde aldri gitt meg noen ting av hva jeg egentlig ønsker.

 

Jo, jeg fikk masse oppmerksomhet som ga meg energi ved å syns synd på meg selv, som var målet ved å være et offer. Men jeg var ikke noe særlig glad i meg selv og jeg tok ikke ansvar for min egen rolle, men valgte å skylde på andre isteden, som gjorde at min evne til å relatere til andre mennesker var svært dårlig, i tillegg til å gi meg mange dårlige opplevelser i livet mitt.  Jeg trodde jeg var av den «uheldige sorten» som aldri ville oppleve noe bra, men måtte bare leve med det.

 

Å ta ansvar gjør oss kraftfulle og gjør at vi evner å velge bort dårlige situasjoner

 

Det jeg har opplevd etter å ha endret min måte å både tenke på og være på etter svindelen, har gitt meg mere muligheter enn jeg noen gang kunne drømme om. Jeg valgte å ta ansvar for svindelopplevelsen. Jeg spurte meg selv hvilken rolle jeg hadde hatt i dette uansett hvor ubehagelig det fikk meg til å føle meg.

Jo, jeg hadde latt noen andre bestemme og kontrollere over meg, jo, jeg sendte penger til et menneske jeg aldri hadde truffet og det ga økonomiske konsekvenser for meg, jo, jeg var godtroende og tillitsfull og trodde blindt og ukritisk på et annet menneske. I dag har jeg blant annet to lån som jeg tok opp som jeg anser som ekstremt ansvarløst av meg.

Det var vondt å innrømme det, men det var også godt og jeg følte lettelse å innrømme overfor meg selv at jeg ikke er feilfri. Det er godt å vite at jeg kan gjøre feil og når jeg tar ansvar for dette, så gir det meg kraft. Det er slik at når vi føler oss kraftfulle så har vi kontroll over livet og at vi selv kan velge. Vi kan velge bort det vi ikke ønsker i livet vårt.

 

Her er noen tips til hvordan du kan velge bort offerspråket

 

Offerspråket er noe vi alle bruker nå og da. Hvis du sier «Jeg må..» så er det del av offerspråket. Når vi bruker dette i språket vårt, så får vi en følelse av å miste makt og kontroll over vårt eget liv. Det er som om du selv ikke føler at du har makt og kontroll over hva du kan eller ikke kan gjøre.

Dette kan du velge bort og heller si. «Jeg har bestemt meg for» eller «Jeg velger å«. Hvis du prøver dette vil du legge merke til en endring som skjer inni deg, en følelse av å vokse på en måte, og som forteller deg at det er du som bestemmer. Det er du og ingen andre som sitter ved roret. Du er sjefen i eget hus.

Hvis du prøver dette byttet av ord og gjør det til en vane å snakke slik, vil det gi deg andre opplevelser som er mere nyttig enn hva du har opplevd så langt i livet ditt, kanskje også gi deg endringer du ønsker deg i livet ditt.

Hva slags tanker har du om dette? Har du noen tanker om dette så del de gjerne i kommentarfeltet under. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Kilde:

Lysekilden-aktivitetssenter.no

 

Tove Løken

Jeg ble offer for svindel i en periode fra november 2017 til april 2018 og tapte rundt 400 000 kroner til mest trolig en kriminell organisasjon i Ghana. Da bestemte jeg meg for å opprette en nettside og fortelle om mine opplevelser og erfaringer for å hjelpe andre ofre. I tillegg til dette publiserer jeg innlegg om dating svindel og gir tips til hvordan overleve en sånn type svindel.

1 Response

  1. Tove Løken sier:

    Det høres ut som om du har det veldig tøft, Aina. Jeg tror at det viktigste du kan gjøre for deg selv nå er å ivareta deg selv. Jeg vil anbefale at du ikke sier noe til mannen din akkurat nå og begynner å ivareta deg selv. Da mener jeg at du setter deg ned og tenker over hva som betyr noe for deg. Spør deg selv om hva du trenger og skriv det ned på et papir. Det blir mere virkelig når du får skrevet det ned. Du begynte jo å skrive med en annen mann fordi du følte du manglet noe i livet ditt som du ikke opplever å få med mannen din. Finn ut hva du savner, hva du ønsker, hva du drømmer om. Spør deg spørsmål om hva som er viktig for deg. Bli bevisst på dette. Og når du føler deg klar for det, så ta det opp med mannen din og fortell ærlig om hva du opplever at ekteskapet er for deg. Du kan også ringe meg eller ta kontakt på emailadressen min: tove@datingsvindel.com så kan vi ha kontakt fremover, hvis du vil det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.